Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d6b6174f0c806088d3be2e32b7d04d01, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yksivuotiaasta syyrialaispojasta tuli Puolan rajakriisin nuorin uhri – Uutisalue

Yksivuotiaasta syyrialaispojasta tuli Puolan rajakriisin nuorin uhri

Puolalaisen avustusjärjestön työntekijät kertoivat torstaina 1-vuotiaan syyrialaislapsen kuolleen Puolassa Valko-Venäjän rajan tuntumassa. Asiasta uutisoivan Guardianin mukaan lapsi oli nuorin niistä ainakin 13:sta ihmisestä, joiden tiedetään menettäneen henkensä maiden välisellä rajalla kuukausia käynnissä olleen kiisin yhteydessä.

Syksyn mittaan Valko-Venäjän puolelle rajaa on hakeutunut tuhansia, pääosin Lähi-idästä ja Aasiasta lähtöisin olevia siirtolaisia, jotka ovat pyrkineet rajan yli EU:n alueelle. Osa on myös onnistunut ylittämään rajan ja jatkanut matkaa muun muassa rajaseudun metsissä piileskellen.

Kriisi eskaloitui viime viikon maanantaina, ja Puola toimitti joukkoja estääkseen rajan läheisyyteen leiriytyneitä siirtolaisia rynnimästä raja-aitojen yli väkisin. Samaan aikaan rajalle alkoi kehittyä humanitäärinen kriisi, kun Valko-Venäjän viranomaiset estivät siirtolaisia palaamasta sisemmälle maahan rajavyöhykkeeltä.

Lue lisää: Puolan raja­vartiosto vahvisti: Leirit Valko-Venäjän rajalla ovat tyhjentyneet – saksalais­lähde kiisti Merkelin suostuneen sopimukseen

Humanitäärinen avustusjärjestö PCPM tiedotti aiemmin torstaina Twitterissä saaneensa edellisenä yönä tiedon metsässä avun tarpeessa olevista ihmisistä.

– Noin kello 2.26 aamulla saimme tiedon, jonka mukaan ainakin yksi ihminen tarvitsi lääketieteellistä apua. Kun saavuimme paikalle, kävi ilmi, että kolme ihmistä oli loukkaantunut. He olivat olleet metsässä 1,5 kuukautta, twiitissä kerrottiin.

Irakilaisten siirtolaisten ryhmä jäi puolalaispoliisien haaviin Hajnowkan lähellä viime sunnuntaina. Kuvan henkilöt eivät liity tapaukseen, josta avustusjärjestö PCPM tiedotti torstaina.

PCPM kertoi auttaneensa voimakkaista vatsakivuista kärsinyttä, pahoin kuivunutta ja nälkäistä nuorta miestä sekä syyrialaista pariskuntaa.

– Miehellä oli repeytynyt haava käsivarressaan ja naisella oli pistohaava sääressään. Heidän 1-vuotias lapsensa oli kuollut metsään, järjestö kertoi.

PCMP:n mukaan syyrialaisnainen kertoi poikalapsen kuolleen noin kuukautta aiemmin. Hänen kuolinsyystään ei ole toistaiseksi tietoa.

Ainakin 13:n siirtolaisen kerrotaan löytyneen rajan läheisyydestä kuolleena kriisin jatkuessa. Osa on löydetty Valko-Venäjän ja osa Puolan puolelta.

Puolan rajaseudulla sijaitsevan Bohonikin kylän tataarien muodostama muslimiyhteisö on järjestänyt hautajaiset kahdelle vainajalle. Maanantaina kylässä saatettiin haudan lepoon syyrialainen Ahmad al-Hasan, 19, jonka perhe seurasi toimitusta etäyhteyksien välityksellä.

Silminnäkijöiden mukaan uimataidoton al-Hasan sai surmansa, kun valkovenäläinen sotilas työnsi hänet maiden rajalla kulkevaan Bug-jokeen.

Puolan puolella sijaitsevan Bohonikin kylän muslimiyhteisö hautasi torstaina tuntemattomaksi jääneen afrikkalaismiehen. Viereiseen hautaan oli jo maanantaina laskettu 19-vuotias syyrialainen Ahmad al-Hasan.

Torstaina kylän muslimihautausmaalla järjestettiin toiset hautajaiset, tällä kertaa tuntemattomaksi jääneelle vainajalle.

– Tämä on rankkaa. Tuntuu tuskalliselta ajatella, että ihmiset lähtivät mennäkseen toiseen maahan… ja kokivat tällaisen kohtalon täällä Puolassa, paikallisen tataariyhteisön johtaja Maciej Szczesnowicz kertoi Reutersille.

Puolan viranomaiset eivät ole onnistuneet selvittämään torstaina haudatun, noin 30-vuotiaaksi arvioidun miehen henkilöllisyyttä, mutta tämän tiedetään saapuneen rajalle muslimeista koostuvan siirtolaisryhmän mukana ja olleen mahdollisesti kotoisin Afrikasta.

Perjantaina kylässä pidetään jälleen yhdet hautajaiset, mutta Szczesnowicz ei osannut toistaiseksi sanoa, tulisiko arkkuja olemaan yksi vai kaksi.

Source Link is.fi