Banner Before Header

Tragedia keskellä Porvoon puutaloidylliä: Äiti ja lapsi löytyivät kuolleina – poliisi epäilee murhaa

Illan Porvoo on kylmä ja hiljainen.

Surmatalo on aivan vanhan Porvoon keskustassa. Oven yli menee poliisin eristenauha. Oven vieressä on lastenrattaat.

Epäilty murha tapahtui 1800-luvulla rakennetussa puutalossa kivenheiton päässä turistien rakastamista kaduista, jotka vilisevät ihmisiä viikonloppuisin.

Arkitorstaina mukulakadut ovat tyhjät. Vanha tuomiokirkkokin on autio. Kynttilöitä ei vielä näy.

Soma puukaupunki on kuin Astrid Lindgrenin kirjojen lasten ihmemaa. Surmayhteys on makaaberi.

Kaupunki on koristeltu jouluvaloilla, ja myös uhrien ulko-oven vieressä havupuut on puettu kausivaloihin.

Poliisi löysi perheen äidin ja lapsen kuolleina varhain torstaiaamuna kotoaan poliisitehtävän yhteydessä. Poliisi ei ole ottanut kantaa siihen, minkä takia asuntoon mentiin.

Poliisin mukaan myös perheen isä löydettiin menehtyneenä Helsingistä. Tutkinnanjohtaja Jan Aarnisalo vahvisti Ilta-Sanomille, että Helsingissä torstaina aamulla tapahtunut kuolonkolari kytkeytyy osaksi henkirikostutkintakokonaisuutta.

Kyseisessä kolarissa henkilöautoa ajanut mies kuoli auton ja rekan yhteentörmäyksessä Kyläsaarenkadulla lähellä Vanhankaupunginlahtea hieman ennen aamukahdeksaa. Mies ajoi vuoden 1996 Peugeotia. Toinen kuski ei saanut hoitoa edellyttäviä vammoja.

Tutkinnanjohtaja ei vahvistanut törmäyksessä menehtyneen miehen henkilöllisyyttä eli sitä, oliko kyseessä perheen isä.

Kolarissa osallisena ollut auto oli kuitenkin Porvoon surmatalossa asuvan miehen nimissä.

Perheen isä kuoli Helsingissä auto-onnettomuudessa, kun hänen ajamansa auto törmäsi kuorma-auton perään.

IS:n tietojen mukaan vanhemmat työskentelivät luovalla alalla ja heillä oli sama osoite. Molemmat olivat kantasuomalaisia.

Poliisi on ollut tapahtumista vaitonainen. Aarnisalo ei torstaina ottanut kantaa siihen, mikä on isän rooli henkirikostutkinnassa tai onko kyseessä perhesurmaepäily.

Poliisi tiedotti torstaina neljän aikaan tavoittaneensa menehtyneiden lähiomaiset.

Keskusrikospoliisi johtaa tutkintaa, koska uhreja löytyi eri poliisilaitosten alueelta.

Porvoolaisille tarjottiin kriisiapua tapahtumien käsittelyyn.

– Uutinen on järkyttävä ja surullinen, ja se koskettaa varmasti syvästi kaikkia porvoolaisia, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula totesi tiedotteessa.

– Tällaiset tapahtumat ovat harvinaisia, mutta ne saattavat aiheuttaa turvattomuuden tunnetta myös ulkopuolisissa. Ajatusten kanssa ei kannata jäädä yksin. Keskustelu lieventää ahdistusta. Ajatuksia voi jakaa omien läheisten kanssa, mutta tarvittaessa voi ottaa yhteyttä myös ulkopuoliseen ammatilliseen keskustelutukeen, kertoi Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystyksen esimies Kirsi Nurme.

Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee vuorokauden ympäri numerossa 040 517 4194.

LASTEN KANSSA tapahtumista kannattaa puhua lapsen kehitystason mukaisesti.

Porvoon kaupungin verkkosivuilla kehotetaan kysymään lapselta, joka on tällaiseen asiaan törmännyt, mitä hän tietää ja ajattelee asiasta. Pienetkin lapset voivat havaita mediassa esiintyvät onnettomuudet. Lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisen apua, ja aikuisen on hyvä kertoa olevansa saatavilla keskusteluun, vaikka lapset eivät tahtoisi puhua.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on koonnut verkkosivuilleen ohjeita vaikeiden uutisaiheiden käsittelyyn lasten kanssa.

”Anna lapselle aikaa ja tilaa kertoa tuntemuksistaan. Hyväksy ja kunnioita lapsen reaktioita, vaikka ne tuntuisivat oudoilta. Lapsi ei osaa kertoa huolestaan niin kuin aikuiset. Lapsi ja nuori voi ilmaista omaa hämmennystään ja pelkoaan nauramalla tai heittämällä vitsiä. Se saattaa hämmentää tai suututtaa aikuista”, MLL:n sivuilla kerrotaan.

Source Link is.fi