Banner Before Header

Ylen Irakissa tapaaman salakuljettajan mukaan siirtolaiset pääsevät Valko-Venäjältä EU:n puolelle syrjäisistä paikoista

Monet lähtivät toiveikkain mielin Irakin Kurdialueelta kohti Euroopan unionia, mutta matka tyssäsi Puolan ja Valko-Venäjän rajalle.

Irakissa olevan Ylen toimittajan Antti Kurosen tapaaman salakuljettajan mukaan syrjäisistä paikoista rajan yli voi yhä päästä Valko-Venäjältä EU:n puolelle.

– Ryhmä oli eilen päässyt rajan yli jossain kaukana huomiosta, ehkä Liettuassa. Salakuljettaja sanoi, että ihmiset leirissä eivät halua tai heillä ei ole varaa maksaa salakuljettajille.

Kurosen mukaan Irakin Kurdialueella paikalliset seuraavat uutisia tiiviisti. Into lähteä matkaan nyt on laimennut, kun kuvat rajalta ovat levinneet.

– Kuvat Valko-Venäjän talvesta ovat hyvin pelottavia. Monet ovat sanoneet, että lähtevät sankoin joukoin, kun talvi hellittää.

Rajalla on pattitilanne

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka väitti maanantaina maan uutistoimisto Beltan mukaan, että Valko-Venäjä pyrkii suostuttelemaan ihmiset rajalta kotimaihinsa.

Onko Valko-Venäjä luopumassa operaatiosta?

Rajalla maanantaina käynyt Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kertoi, ettei ole havainnut muutosta suhtautumisessa siirtolaisiin. Hän muistuttaa, että Lukašenka on tunnettu räikeistä ja ristiriitaisista kommenteistaan.

– Siirtolaiset kertovat, etteivät he pääse rajalta Valko-Venäjän suuntaan eli takaisin pääkaupunki Minskiin.

– Itsekin kun sieltä lähdin pois, vastassa oli iso rivi Valko-Venäjän turvallisuusjoukkoja ja koiria. Näyttää siltä, että ihmiset eivät pääse kumpaankaan suuntaan.

Toisaalta Mykkäsen jututtamat ihmiset rajalla sanovat, etteivät he aio palata kotimaahansa eivätkä jäädä Valko-Venäjälle. Heidän suuntanaan on vain Euroopan unioni.

– Jotkut jopa uhoavat, että ovat täällä kuolemaan saakka, elleivät portit aukea.

Katso koko A-studion lähetys Yle Areenasta.

Lue myös:

Source Link yle.fi