Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_41b7d7aac022e7b797c426a5ee4a4110, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ylen kysely: lähes 80 prosenttia suomalaisista on ainakin joskus laihduttanut – moni mies pitää ylipainoa ihmisen omana syynä – Uutisalue

Ylen kysely: lähes 80 prosenttia suomalaisista on ainakin joskus laihduttanut – moni mies pitää ylipainoa ihmisen omana syynä

Suurin osa kyselyyn vastaajista kertoi laihduttaneensa terveyssyistä. Enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, että lihavuus on seurausta omista valinnoista.

Kuvakoosteessa näkyy Ylen kyselyyn vastanneiden kommentteja liittyen laihduttamiseen.

Ylen Akuutti Liven Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan suomalaisista 79 prosenttia on ainakin joskus yrittänyt laihduttaa.

Suomessa on 1,2 miljoonaa lihavaa aikuista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan lihavuus on viime vuosina yleistynyt työikäisillä eli 20–64-vuotiailla. Vuodesta 2017 vuoteen 2023 keskimittaisen miehen paino on noussut 1,6 kilogrammaa ja naisen 1,8 kilogrammaa.

Näiden tietojen valossa ei ole kovin yllättävää, että myös laihduttaminen on varsin yleistä.

Mielenkiintoinen ero löytyy naisten ja miesten välillä. Naisista yli puolet (54 prosenttia) kertoo yrittäneensä laihduttaa jatkuvasti tai toisinaan. Miehistä näin kertoo tehneensä selvästi harvempi, eli 41 prosenttia.

Laihduttamista on monenlaista: esimerkiksi lomalla kertyneiden muutaman kilon karistamisesta jatkuvaan painon kanssa kamppailuun. Raskauden aikana kertyneet kilot voivat olla osasyy naisten miehiä yleisempään laihduttamiseen.

Ylipainolla on kielteisiä vaikutuksia terveyteen. Varsinkin vyötärölle kertyvät liikakilot lisäävät kakkostyypin 2 diabeteksen riskiä. Selvä enemmistö kyselyn vastaajista tietää terveysvaikutuksista.

Moni kyselyyn vastanneista toivoisi kuitenkin terveydenhuollolta enemmän ja yksilöllisempää tukea pysyvään painonhallintaan.

Kyselyn perusteella vaikuttaa siltä, että suomalainen ei painonhallinnastaan tai laihdutuksestaan paljon toreilla huutele. Sitä pidetään yksityisasiana, josta ei muille aina edes kerrota.

Toisaalta ihmiset saattavat myös suojata itseään. Kun laihduttamisestaan ei kerro, ei joudu kuulemaan ihmettelyjä tai vähättelyjä, eikä kohtaamaan mahdollista häpeää, jos laihduttaminen ei onnistukaan.

Moni kertoo saaneensa läheisiltään kannustusta ja rohkaisua.

Jotkut ovat joutuneet kuulemaan myös ikäviä kommentteja.

Painonhallinta on monimutkainen asia. Siihen vaikuttavat muun muassa perintötekijät, sairaudet ja niiden lääkitykset, mielen hyvinvointi ja taloustilanne.

Jos elämässä on useita huolta tuottavia asioita, voi olla, ettei voimia riitä esimerkiksi terveellisemmän ruoan valmistaminen tai liikunnan lisääminen.

Vanhat asenteet näyttävät yhä olevan voimissaan: kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta pitää ylipainoa edelleen ihmisen omana vikana.

Miesten asenteet näyttävät olevan huomattavasti jyrkempiä kuin naisten. Miehistä 76 prosenttia on sitä mieltä, että lihavuus on seurausta ihmisen omista valinnoista. Naisista näin ajattelee 57 prosenttia. Myös nuorten vastaajien (15–24-vuotiaat) asenteet ovat ymmärtäväisempiä kuin miesten.

Lihomiseen ja laihtumiseen liittyy paljon myös muunlaista arvottamista. Yksilön paino ja ulkomuoto vaikuttavat joidenkin mielestä yhä olevan asioita, joita ulkopuolisten on lupa vapaasti kommentoida.

Taloustutkimuksen Ylen Akuutti Livelle tekemään kyselyyn vastasi 1012 vastaajaa. He edustavat Manner-Suomen yli 15-vuotiasta väestöä. Tietonkeruu toteutettiin 12.3.-13.3.2024. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa. Jutussa käytetyt sitaatit ovat otteita kyselyn avoimista vastauksista.

Akuutin uusi suora keskusteluohjelma terveydestä alkaa. Ensimmäisenä on luvassa suoraa puhetta lihavuudesta.

Akuutti Liven ensimmäisessä jaksossa on luvassa suoraa puhetta lihavuudesta. Suomessa on 1,2 miljoonaa lihavaa aikuista. Lihavien aikuisten määrä on kaksinkertaistunut 40 vuodessa. Siksi lihavuudesta pitää puhua. Mutta miten? Keskustelua vetää toimittaja Ani Kellomäki.

Source Link yle.fi