Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c1cad54b91456fbe7f1346b48f3b9fb4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ylen kysely: Neljä viidestä suomalaisesta kannattaa eutanasiaa, alle 25-vuotiaat sallivampia kuin iäkkäät – Uutisalue

Ylen kysely: Neljä viidestä suomalaisesta kannattaa eutanasiaa, alle 25-vuotiaat sallivampia kuin iäkkäät

Muistisairaan oikeus eutanasiaan jakaa mielipiteitä. Kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta etenee eduskunnan käsittelyyn.

Ikä vaikuttaa eutanasian kannattamiseen, paljastaa Yle Akuutin Taloustutkimuksella teettämä kysely.

”Olen kertonut, että en halua elää vihanneksena sängyssä tai jos olen parantumattomasti sairas.” (35–49-vuotias)

Näin kommentoi myönteistä asennettaan eutanasiaan yksi Ylen Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastannut.

Kommentoija ei ole mielipiteensä kanssa yksin. Kyselyn mukaan selvä enemmistö suomalaisista kannattaa täysin tai pienin varauksin eutanasiaa tai lääkäriavusteista itsemurhaa silloin, kun potilaalla on parantumaton sairaus ja sietämättömät kivut.

Miesten ja naisten mielipiteet asiasta ovat samanlaisia. Asenteet ovat yhtä sallivia silloin, kun kysytään hyväksyykö eutanasian läheiselleen tai haluaisiko sen itselleen.

Tulokset toistavat jo aiemmissa kyselyissa ollutta suuntaa. Esimerkiksi Uutissuomalainen kertoi maaliskuussa omasta kyselystään, jonka mukaan eutanasiaa kannattaa 78 prosenttia vastaajista.

Muistisairaan oikeus eutanasiaan vaikeampi kysymys

Saattohoitoon erikoistunutta Terhokotia pitkään johtanut saattohoitolääkäri Juha Hänninen pitää Ylen kyselyn tuloksia odotetun mukaisina.

– Eutanasian kannatus on pysynyt aika vakaana. Koko väestöstä noin kolme neljäsosaa tai yli 70 prosenttia on kannattanut jo pitkään eutanasian laillistamista.

Hänninen on lääkärin työnsä lisäksi yksi eutanasian laillistamista ajavan kansalaisaloitteen vastuuhenkilöistä. Aloite on kerännyt vaadittavat 50 000 allekirjoitusta ja se etenee eduskuntaan käsitelteltäväksi.

Muistisairaiden potilaiden suhteen asenteet eutanasian sallimiseen ovat kielteisempiä. Myös kantaansa epäröivien määrä on suurempi.

Silti yli puolet Ylen kyselyyn vastanneista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä kun kysytään, hyväksyisivätkö he eutanasian tai lääkäriavusteisen itsemurhan muistisairaalle sairauden edetessä.

”Ollaan juteltu eutanasiasta koskien fyysisiä sairauksia ja muistisairaan läheisen viimeisiä viimeisiä ei ihmisarvoisia vuosia. Olen myös sanonut, etten toivo itse jääväni riesaksi muille ja toivovani myös eutanasiaa, jos on parantumaton syöpä tai muu rappeuttava sairaus.” (50–64-vuotias)

Saattohoitolääkäri Juha Hänninen muistuttaa, että edenneessä muistisairauden vaiheessa ihminen ei enää pysty tekemään itseään koskevia päätöksiä, eikä siten myöskään pyytämään eutanasiaa.

Eutanasia ymmärretään usein väärin

Hännisen mukaan eutanasia ymmärretään usein hieman väärin. Hän määrittelee eutanasian ja lääkäriavusteinen kuoleman tarkoittavan melko nopeasti kuolemaan johtavaa sairautta sairastavan viimeisten vaiheiden välttämistä.

– Se on ihmisen oma pyyntö sellaisessa vaiheessa, kun kuolema on todennäköisesti seuraavan vuoden kuluessa tulossa ja loppuelämä vaikuttaa aivan toivottoman vaikealta.

Mielipide voi muokkautua sen mukaan, minkälaisia ihmiskohtaloita omassa lähipiirissään näkee. Läheisen viimeisten hetkien kärsimystä voi olla vaikea seurata.

Myös työ voi vaikuttaa siihen, miten kuolemaan suhtautuu.

”Paljon puhutaan ystäväpiirissä kuolemasta kun hoitoalalla ollaan. Eutanasia on ollut viime aikoina puheena paljon. Lisäksi kuolevan hoidosta Suomessa, joka on todella huonossa jamassa. Myös oma kuolema ja siihen liittyvät asiat puhututtaa.” (35–49-vuotias)

Taloustutkimuksen Ylen Akuutti Livelle tekemään kyselyyn vastasi 1012 vastaajaa. He edustavat Manner-Suomen yli 15-vuotiasta väestöä. Tiedonkeruu toteutettiin 12.3.-13.3.2024. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa. Jutussa käytetyt sitaatit ovat otteita kyselyn avoimista vastauksista.

Katso 9.4.2024 klo 19:55 Akuutin suora keskusteluohjelma. Akuutti Live: mitä kuoleman läheisyys voi opettaa elämästä? Keskustelua vetää toimittaja Ani Kellomäki.

Akuutti Live tarjoilee suoraa puhetta kuolemasta.

Source Link yle.fi