Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_102a733ce654285158efc6b67e3b6e48, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yli sata palestiinalaista kuoli ruoka-apua hakiessaan – silminnäkijöiden mukaan Israelin sotilaat ampuivat väkijoukkoon – Uutisalue

Yli sata palestiinalaista kuoli ruoka-apua hakiessaan – silminnäkijöiden mukaan Israelin sotilaat ampuivat väkijoukkoon

Israelin armeija sanoo, että palestiinalaiset kuolivat tallauduttuaan väkijoukossa ja jäätyään apurekkojen alle.

Israelin sotilaat ampuivat ainakin 112 avustusjonossa ollutta palestiinalaista Pohjois-Gazassa torstaiaamuna, Gazan terveysministeriö kertoo. Lisäksi ministerön mukaan noin 760 loukkaantui.

Asiasta uutisoivat muun muassa verkkolehti The Times of Israel, uutiskanava Al-Jazeera sekä uutistoimistot AFP ja Reuters.

Rimalin asuinalueelle oli matkalla noin 30 avustusrekkaa, kun tuhannet ihmiset ryntäsivät niiden luo.

– Menimme hakemaan jauhoja. Sitten Israelin armeija alkoi ampua meitä kohti, silminnäkijä kertoo Al-Jazeeralle.

Al-Jazeeran verifioimalla videolla näkyy, kuinka kymmeniä ruumiita ja haavoittuneita ihmisiä lastataan kuorma-autoihin, kun ambulanssit eivät pääse paikalle. Pohjois-Gazassa sijaitsevan, Gazan suurimman sairaalan Al-Shifan henkilökunta sanoo, etteivät he pärjää niin suuren loukkaantuneiden määrän ja vakavien vammojen kanssa. Sairaala on toiminnassa enää osittain Israelin ratsioiden ja henkilöstöpulan jäljiltä.

Israelin armeija (IDF) puolestaan sanoo alustavan tutkintansa perusteella, että suurin osa palestiinalaisista kuoli väkijoukossa tallautumalla tai jäätyään rekkojen alle, kun he yrittivät kerätä ruokapaketteja väkisin. IDF sanoo myös ampuneensa noin kymmentä ”uhkaavasti” lähestynyttä palestiinalaista jalkoihin.

Biden: Horjuttaa rauhanneuvotteluja

Kyseessä on yksi eniten siviiliuhreja vaatinut yksittäinen tapahtuma sen jälkeen, kun Israelin ja Hamasin sota puhkesi 7. lokakuuta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan välikohtaus vaikeuttaa Hamasin ja Israelin välisiä tulitaukoneuvotteluja.

YK:n humanitaaristen asioiden johtaja Martin Griffiths sanoo olevansa tyrmistynyt väitetyistä ampumisista.

– Jopa lähes viisi kuukautta kestäneiden brutaalien väkivaltaisuuksien jälkeen Gaza kykenee yhä shokeeraamaan, Griffiths kirjoittaa yhteisöpalvelu X:ssä.

Palestiinan presidentti Mahmud Abbas kutsui Israelin sotilaiden toimia ”rumaksi verilöylyksi”.

Pohjois-Gazaan on erittäin vaikeaa saada apua. Avustusjärjestöjen mukaan Israel on useaan otteeseen estänyt avustusrekkojen pääsyn paikalle. Nälänhätä on ollut suurinta juuri Pohjois-Gazassa. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi torstaina, ettei YK ole saanut apua alueelle yli viikkoon.

Israelin sotatoimissa on kuollut tähän mennessä Gazan terveysministeriön mukaan yli 30 000 palestiinalaista. Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin puolestaan sanoi torstaina, että Israelin sotatoimet ovat tappaneet pelkästään naisia ja lapsia yli 25 000.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle

Source Link yle.fi