Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9a3a1389daceeb1ebdafa765c3538049, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ajan alapää oli silvottu niin pahasti, ettei hän uskaltanut edes koskettaa sitä – vasta kirurgin vastaanotolla paljastui koko totuus – Uutisalue

Ajan alapää oli silvottu niin pahasti, ettei hän uskaltanut edes koskettaa sitä – vasta kirurgin vastaanotolla paljastui koko totuus

Aja Daffeh hakeutui leikkaukseen, jossa hänen kotikylänsä miesten hirvittävä teko korjattiin. Samalla hän sai takaisin tunteen siitä, että hänen kehonsa on sellainen kuin sen kuuluu olla.

Se oli savimaja keskellä metsää, eivätkä kotikylän miehet olleet lääketieteen ammattilaisia. He raahasivat 4-vuotiaan Aja Daffehin väkisin majaan ja kaivoivat esiin suuren veitsen. Sillä Ajalta poistettiin ulkoiset sukuelimet, ilman puudutusta ja ilman hänen tai hänen äitinsä suostumusta.

Aja rimpuili ja yritti päästä pois, sillä kipu oli hirvittävä. Toimenpiteen jälkeen hänet palautettiin äitinsä luo, joka teki parhaansa hoitaakseen silvottua tytärtään. Oli kuitenkin kuuma, ja haavat tulehtuivat ja alkoivat erittää mätää. Pian Ajalle nousi kuume.

Paraneminen oli vaikeaa ja kesti kauan. Välillä näytti, että Aja saattaisi jopa kuolla. Onneksi niin ei lopulta käynyt.

Ajan äiti yritti estää kotikylän miehiä, mutta he eivät kuunnelleet. Nykyään äiti on Ajan suurin tuki. Kuva: Yle

Fakta

Naisten ja tyttöjen silpominen eli ympärileikkaus

  • Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisella eli ympärileikkauksella tarkoitetaan ilman lääketieteellistä syytä tehtäviä toimenpiteitä, joihin liittyy naisten ulkoisten sukuelinten poistaminen tai vahingoittaminen.

  • Mikään uskonto ei vaadi tyttöjen sukuelinten silpomista.

  • Yleisintä silpominen on Afrikassa, mutta sitä tapahtuu myös muun muassa Lähi-Idässä ja Aasiassa.

  • Useimmiten uhrit ovat 0–15-vuotiaita.

  • Maailmassa on arvioilta noin 200 miljoonaa silpomisen uhria. Arvioiden mukaan myös Suomessa on tuhansia silpomisen läpi käyneitä tyttöjä ja naisia.

  • Silpominen aiheuttaa vakavia terveyshaittoja: verenvuotoa, parantumattomia haavoja, tulehduksia ja psyykkisiä traumoja. Pahimmillaan se voi kohtaa kuolemaan.

Lähteet: THL, Unicef, WHO

Nyt Aja Daffeh on 31-vuotias ja käynyt läpi elämänsä hurjimman matkan. Kouluikäisenä Suomeen muuttanut Aja hakeutui pitkän harkinnan päätteeksi korjausleikkaukseen, jossa hänelle Gambiassa tehdyn silpomisen jäljet korjattiin niin hyvin kuin mahdollista. Ajan matka leikkaukseen nähdään Ylen tuoreessa Kokonainen-dokumenttisarjassa.

Silpominen on vaikuttanut Ajan koko elämään. Hän vaikeni savimajan tapahtumista 27-vuotiaaksi asti, mutta viime vuosina hän on halunnut puhua niistä avoimesti, jotta tytöt ja naiset välttyisivät tulevaisuudessa samalta kuin hän.

– Tiedän, miltä tuntuu olla hukassa ja yksin. Tiedän, millaista on, kun ei uskalla etsiä vastauksia ja vaikka uskaltaisi, on se askel ihan hirveän vaikea ottaa. Toivon, että tällainen dokkari olisi ollut olemassa silloin, kun itse kävin läpi sitä. Kaikki olisi ollut paljon helpompaa, Aja sanoo IS:lle.

Ajan oli vaikea löytää apua silpomisen aiheuttamiin traumoihin ja fyysisiin ongelmiin, sillä terveydenhuollossa asiaa ei otettu puheeksi ennen kuin Aja itse avasi suunsa. Kuva: Yle

Silpominen aiheutti Ajalle sekä häpeää että terveysongelmia. Virtsaamisesta tuli hankalaa ja hänen pidätyskykynsä heikkeni. Kun hätä iski, oli vessaan päästävä heti tai sattui vahinko.

Yhdyntä oli Ajalle kivuliasta ja vaikeaa, eikä hän kyennyt nauttimaan seksistä. Jo pelkkä ajatus siitä ahdisti. Parisuhteet kariutuivat, kun Aja ei halunnut seksiä eikä uskaltanut kertoa, mistä se johtui. Myös kumppanille tilanne saattoi olla hämmentävä, sillä naisen anatomiasta tuttuja kehonosia ei ollutkaan.

Tiesin, että multa on leikattu klitorista pois, mutten tiennyt, että se oli poistettu luuhun asti. Välttelin katsomista tuonne alas, enkä tiennyt siksi läheskään kaikkea.

Silpominen aiheutti Ajalle myös pahoja traumoja ja pelkotiloja. Hän pelkäsi metsiä, hänen oli vaikeaa luottaa ihmisiin eikä hän kyennyt hyväksymään kehoaan. Hän ei kokenut olevansa sellainen kuin naisen pitäisi olla.

Kaikista vaikeinta oli pelko siitä, ettei Aja voisi saada lapsia silpomisen vuoksi.

– Äidiksi tuleminen on aina ollut suurin unelmani, hän sanoo.

Aja toivoo, että jatkossa silpomisesta selvinneet tytöt ja naiset saisivat apua helpommin. Kuva: Yle

Aja leikattiin 13. lokakuuta. Hän kertoo saaneensa loistavaa hoitoa ja tulleensa kohdatuksi ihmisenä. Kuva: Yle

Kokonainen-sarjassa Ajalle selvisi, että hänen silpomisensa oli vielä pahempi kuin hän oli osannut arvata.

– Tiesin, että multa on leikattu klitorista pois, mutten tiennyt, että se oli poistettu luuhun asti. Välttelin katsomista tuonne alas, enkä tiennyt siksi läheskään kaikkea.

– Sain vasta ammattilaisen suusta tietää, miten radikaalista asiasta oli kyse ja miten paljon vahinkoa sillä oli aiheutettu.

Gynekologin vastaanotolla Aja näki ensi kertaa havainnekuvia siitä millaisia eri silpomistyyppien jäljet voivat olla. Lääkäri arvioi, että hänelle oli tehty 2- ja 3-tyypin välimuoto, jossa oli klitoriksen lisäksi poistettu myös pienten häpyhuulten etuosa.

Plastiikkakirurgin vastaanotolla Aja myönsi, ettei hän tiennyt oliko hänen sukupuolielimissään tuntoa, sillä hän ei halunnut koskaan koskettaa itseään.

– Mulla ei ole yhtään suhdetta mun alaosan kanssa, hän sanoo Ylen dokumentissa.

Samalla kävi ilmi, että Ajalla oli rimpuilusta aiheutuneita arpia alavatsallaan toisin kuin suurimmalla osalla silvotuista. Lisäksi Ajalla oli mustalle iholle tyypillistä arpien liikakasvua, joka vaikeutti virtsaamista ja esti normaalin tunnon.

– Voin sanoa näin, että kun noinkin rajun silpomisen on läpi käynyt mikä sulla on, niin lapsi olisi voinut kuolla, plastiikkakirurgi sanoo dokumentissa Ajalle.

Leikkaus jännitti Ajaa valtavasti etukäteen. Häntä mietitty muun muassa se, että entä jos kaikki meneekin pieleen ja edessä on tuskainen toipuminen? Kuva: Yle

Korjausleikkaukseen meneminen ei ollut Ajalle itsestäänselvyys, sillä hän pelkäsi sen ja toipumisajan muistuttavan liikaa 4-vuotiaana koetuista kauhunhetkistä.

Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä leikkaus sujui hyvin. Ajan klitoris nostettiin esiin ja hänelle tehtiin uudet sisemmät häpyhuulet. Samalla poistettiin arpikudosta ja korjattiin rimpuilujälkiä. Operaation jälkeen Aja vietti muutaman päivän sairaalassa ja jatkoi sairauslomaa kotona perheensä tuella.

Nyt lähes neljä kuukautta myöhemmin Aja kokee, että leikkauspäivästä 13. lokakuuta alkoi hänen uusi elämänsä.

– Pienet olennaiset asiat ovat muuttuneet ja se tuntuu upealta. Pystyn vapaasti kävelemään alusvaateosastolle, eikä mun tarvitse miettiä, että mitä kangasta tai muotoja voin käyttää. Voin ostaa alusvaatteet vain siksi, että tykkään niistä eikä niitä käyttäessä tule heti epämukava olo.

– Myös vessassa käymisestä on tullut normaalia. Huomasin siitä ensimmäisen kerran, että korjausleikkaus toimi, kun minun ei tarvinnutkaan juosta vessaan.

Pystyn viimein ihailemaan itseäni alasti naisena.

Ylen Kokonainen-dokumentissa vuodatetaan paljon sekä ilon että surun kyyneliä. Kuva: Yle

Aja kokee, että korjausleikkaus muutti hänen elämänsä. Sen myötä hän löysi sekä naiseutensa, itseluottamuksensa että seksuaalisen nautinnon. Kuva: Yle

Aja piti viime syksynä terveydenhuollon ammattilaisille luennon, jossa hän kertoi kokemuksistaan silpomisesta selvinneenä naisena. Hänen mukaansa olisi tärkeää, että ammattilaiset ottaisivat silpomisen rohkeasti puheeksi, jotta uhrin ei tarvitse itse tehdä aloitetta vaikeasta aiheesta. Kuva: Yle

Tärkeää on ollut myös oman naiseuden löytäminen. Aja on alkanut hyväksyä sen, miltä hänen vartalonsa näyttää.

– Pystyn viimein ihailemaan itseäni alasti naisena. Se tunne, kun katson ja näen, että siellä on klitorikseni, joka ei vielä hetki sitten ollut siellä.

Sen lisäksi, että Aja näyttää nyt erilaiselta, on hän ensi kertaa elämässään päässyt kokemaan aivan uudenlaisia tuntemuksia.

– Sain vasta kolmekymppisenä tietää mitä erogeeninen tunto tarkoittaa.

– Koen naisellisuutta ja uskallan olla käsi kädessä seksuaalisuuteni kanssa. Ajatus seksistä ei ahdista enää, vaan olen innoissani, että pääsen jossain vaiheessa kokemaan ihan uusia tuntemuksia.

Kuin kirsikkana kakun päällä Ajalle selvisi, ettei estettä raskaudelle ole ja hänen on mahdollista saada oma lapsi.

Myös henkiset vaikutukset ovat olleet valtavia. Aja kokee päässeensä viimein eroon häpeästä ja vihasta, jota hän kantoi sisällään lähes 30 vuotta.

– Ihmissuhteistani tulee paljon parempia, kun en kanna enää sitä sisälläni.

– Olen jopa antanut anteeksi niille, jotka ovat tehneet tämän minulle. En heidän vuokseen, vaan koska pystyn siihen ja olen vihdoin hyväksynyt sen, että se on tapahtunut.

Leikkaus oli kuitenkin myös rankka kokemus. Yksi haavoista aukesi Ylen dokumentin kuvausten jälkeen, ja Aja joutui uudelleen tikattavaksi ollessaan hereillä. Hoitopöydällä makaaminen ja kipu alapäässä nostivat pintaan vanhat traumat.

– Minulla oli kuitenkin koko ajan sellainen olo, että minua kohdeltiin kuin ihmistä. Se ymmärrettiin, että minulla on traumoja kipuun liittyen.

Aja tekee töitä mallina. Hän on myös voittanut Face of African Queen -kisan. Kuva: Yle

Aja on saanut lukuisia yhteydenottoja silpomisen läpi käyneiltä naisilta sen jälkeen, kun hän on kertonut tarinansa julkisuudessa. Kuva: Yle

Minuun on kajottu, jotta pysyisin neitsyenä niin kauan, että aviomieheni löytää minut. Miksi minun pitäisi käydä läpi kamalaa tuskaa, jotta mies olisi tyytyväinen? Ei siinä ole mitään järkeä.

Ajan avoimuus vaikeasta aiheesta on kirvoittanut paljon palautetta. Hän puhui silpomisestaan aiemmin Face of African Queen -kauneuskilpailun yhteydessä ja Sinkut paljaana -sarjassa. Ajaa ovat lähestyneet silpomisen läpikäyneen naiset, jotka ovat jakaneet kokemuksiaan ja saanet apua Ajan kertomasta.

Toisaalta avoimuutta on pidetty myös huonona asiana. Ajaa on syytetty siitä, että hän mustamaalaa gambialaista kulttuuria ja aiheuttaa suomalaisille ennakkoluuloja. Hänen mukaansa kritisoijat ovat suurin osa gambialaisia ja miehiä.

– Miehien on helpompi sanoa noin, koska eivät he voisi olla asemassani.

Aja kokee, että gambialainen kulttuuri on kaunis ja upea, mutta se voisi olla vielä kukoistavampi, jos haitallisista perinteistä luovuttaisiin.

– Se kulttuuri silpomisen ympärille on rakennettu miesten hyväksi, ei meidän naisten. Minuun on kajottu, jotta pysyisin neitsyenä niin kauan, että aviomieheni löytää minut. Miksi minun pitäisi käydä läpi kamalaa tuskaa, jotta mies olisi tyytyväinen? Ei siinä ole mitään järkeä.

Palautteesta on saanut osansa myös Ajan Sally-äiti, joka esiintyy Ylen dokumentissa. Hänelle on soiteltu kauhuissaan siitä, mitä hänen tytär kertoo lehdissä ja televisiossa.

– Äitini sanoi, että ”Älä välitä. Jos noita meidän maalaisia tulee sanomaan pahasti, niin minä seison takanasi ja huudan ne pois”, Aja kertoo nauraen.

Tulevaisuutensa suhteen Ajalla on yksi suuri haave: hän haluaa tulla äidiksi. Kuva: Yle

Aja kokee, että hänen tulevaisuutensa näyttää nyt paremmalta ja valoisammalta kuin koskaan aiemmin. Hän aikoo jatkaa työtä tietouden lisäämiseksi ja silpomisen haittojen esiin nostamiseksi.

Aja piti aiemmin terveydenhuollon ammattilaisille luennon siitä, miten silpomisesta selvinnyt kannattaa ottaa vastaan, jotta kukaan ei jäisi yksin, kuten hän jäi. Hän toivoo, että voisi olla tulevaisuudessa mukana kertomassa silpomisesta koululaisille ja että aihe otettaisiin mukaan suomalaiseen opetussuunnitelmaan.

Myös yksityiselämässä puhaltaa uudet tuulet, sillä Aja tapailee kiinnostavaa miestä.

– Tiedän, että tuleva parisuhteeni tulee olemaan paljon terveempi kuin aiemmat suhteeni. Menin niihin suhteisiin niin, että olin itse aivan hajalla ja oli helppo ottaa suhteisiin mukaan niitä omia demonejani.

Kokonainen-dokumenttisarjassa nähdään myös Ajan ex-kumppani. Entinen pariskunta on nykyään hyviä ystäviä ja Aja pystyy keskustelemaan silpomisestaan avoimesti. Aja uskoo, että tulevista parisuhteista tulee monilla tavoin helpompia. Kuva: Yle

Toistaiseksi Aja ja hänen deittikumppaninsa etenevät hitaasti, eikä seksi kuulu vielä heidän välilleen. Ajatus intiimistä kanssakäymisestä tuntuu kutkuttavalta sitten, kun Aja on siihen itse valmis.

– Seuraava seksuaalinen kokemukseni tulee olemaan parempi ja voin olla läsnä siinä hetkessä. Ymmärrän nyt seksin arvon paremmin kuin koskaan.

Lähitulevaisuudessa siintää myös kaksi suurta haavetta, joista ainakin ensimmäinen toteutuu pian.

– Uskallan vihdoin astua Gambiaan ensi kertaa vuosiin. Menemme äitini, siskoni ja veljeni kanssa sinne keväällä.

– Lisäksi toivon, että saisin pian lapsen. Mitä nopeammin, sen parempi.

Kokonainen Yle Areenassa ja Yle TV2 6.2. klo 22.00 alkaen.

Source Link is.fi