Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0d598edbe658f97abc643755c5037bcd, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Älä käytä melatoniinia väärin – ”Pahimmillaan sotkee kehon omaa melatoniini­tuotantoa” – Uutisalue

Älä käytä melatoniinia väärin – ”Pahimmillaan sotkee kehon omaa melatoniini­tuotantoa”

Melatoniinin käyttö nukahtamisen helpottamiseksi on kasvussa.

– Fimean lääkkeiden myyntitilaston mukaan apteekissa myytävien melatoniinilääkevalmisteiden kulutus on kaksinkertaistunut vuosina 2017–2020, kertoo Minna Huotilaisen, Leeni Peltosen, Helmi Uusitalon ja Silja Vahtokarin tuore teos Uni ja unettomuus – Näe nukkuminen uusin silmin (Otava).

Terveyskirjaston mukaan melatoniini on monelle lievemmän, tilapäisen unettomuuden hoidossa hyvin toimiva apu, jonka käyttöön ei liity lääkeriippuvuuden kehittymisen riskiä.

Melatoniinia myydään ravintolisinä sekä itsehoito- ja reseptilääkkeinä.

– Itsehoitopuolella tuotteiden vahvuus vaihtelee ravintolisien yhdestä milligrammasta itsehoitolääkkeiden viiteen milligrammaan, Yliopiston Apteekki kertoo artikkelissaan.

Älä tee näitä virheitä melatoniinin käytössä

1. Ota oikeaan aikaan

Uni ja unettomuus -kirja korostaa, että käyttöohjeet tulisi lukea tarkasti, sillä melatoniinin käytön tulee olla hyvin aikataulutettua parhaan tehon saamiseksi.

Melatoniini tulee ottaa aina samaan aikaan, noin pari tuntia ennen toivottua nukahtamisaikaa, jotta se ehtisi vaikuttaa. Ei siis vasta silloin, jos huomaa, että uni ei tule.

– Pahimmillaan väärään aikaan otettu melatoniini sotkee kehon omaa melatoniinituotantoa ja siten myös vuorokausirytmiä, kirja kertoo.

2. Älä valitse heti vahvaa valmistetta

Yliopiston Apteekki neuvoo, että kokeillessasi melatoniinia ensimmäistä kertaa kannattaa aloittaa miedosta itsehoitotuotteesta. Jos tästä ei ole apua, voit kokeilla vahvempaa – ja jos yhä tämäkään ei auta, keskustele asiasta lääkärin kanssa.

Samoin jos koet, että tarvitset melatoniinia toistuvasti, käänny lääkärin puoleen, sillä melatoniinistakaan ei ole aina apua, ja uniongelmien hoitoon on muitakin keinoja.

Melatoniinin käyttöön ei liity lääkeriippuvuuden kehittymisen riskiä

3. Ei sovi kaikille

Melatoniini sopii monille aikuisille tilapäiseen käyttöön, mutta Käypä hoito -suositus muistuttaa, että raskaana ollessa sen käytöstä ei ole riittävästi tietoa. Käyttöä ei siksi suositella raskauden eikä myöskään imetyksen aikana.

4. Huomaa yhteisvaikutukset

Terveystalo kertoo, että alkoholi vähentää melatoniinivalmisteen tehokkuutta, eikä alkoholin käyttöä suositella melatoniinin käytön aikana. Samoin tupakointi vähentää melatoniinin väsyttävää vaikutusta.

SSRI-mielialalääke fluvoksamiini taas voi vahvistaa melatoniinin vaikutusta, ja yhteiskäytössä bentsodiatsepiinien tai niiden johdannaisten kanssa melatoniinista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Melatoniinivalmisteiden käyttöä ei suositella myöskään verenohennuslääke varfariinin kanssa, sillä melatoniini saattaa voimistaa lääkkeen vaikutusta.

Source Link is.fi