Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_04215d71069b8b831a87791da9d4c38e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Poliisi tutki pahoin­pitelyjä koulu­kodissa – ohjaaja välttyi syytteiltä – Uutisalue

Poliisi tutki pahoin­pitelyjä koulu­kodissa – ohjaaja välttyi syytteiltä

Syyttäjällä on ollut syyteharkinnassa seitsemän rikoskokonaisuutta, jotka koskevat Muhoksella toimivan koulukoti Pohjolakodin toimintaa. Rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2017–2018.

Aluesyyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen teki kesäkuussa 2021 ja huhtikuussa 2022 syyttämättäjättämispäätöksiä kahden Pohjolakotiin liittyvän rikoskokonaisuuden osalta.

Nyt syyttäjä on tehnyt kahden rikoskokonaisuuden osalta päätökset syyttämättä jättämisestä koskien virka-aseman väärinkäyttöä, pahoinpitelyä ja vapaudenriistoa.

Junnikkala-Heikkisen mukaan kahden Pohjolakodin ohjaajan ja kuljetusalan työntekijän osalta asiassa ei ole ollut todennäköisiä syitä syytteen nostamiseen. Heitä ei enää epäillä rikoksista.

Syyttäjällä on edelleen syyteharkinnassa kolme Pohjolakotiin liittyvää rikos­kokonaisuutta. Niiden syyteharkinnan valmistumisesta tiedotetaan myöhemmin.

Esitutkinnan aikana poliisi on tutkinut Pohjolakodin neljän yksikön toimintaa ja sitä, millä tavalla niihin sijoitettuja nuoria on kohdeltu.

Tutkinnassa on selvitetty ovatko koulukodin toiminnassa mukana olleet henkilöt, muun muassa kodin ohjaajat ja nuorten kuljetuksia hoitaneen yrityksen työntekijät syyllistyneet nuorten pahoinpitelyyn, vapaudenriistoon tai virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Yhden rikoskokonaisuuden osalta syyttäjä on nyt tehnyt kaksi syyttämättä­jättämispäätöstä ja toisen rikoskokonaisuuden osalta yhden syyttämättä­jättämispäätöksen. Kaikkien epäiltyjen rikosten osalta päätökset on tehty ei todennäköisiä syitä -perusteella.

Lue lisää: Pohjolakotia koskevassa rikoskokonaisuudessa tehtiin syyttämättä­jättämispäätöksiä

Kaikki syyteharkintaan edenneet jutut käynnistyivät, kun apulaisoikeusasiamies teki poliisille tutkintapyynnön heinäkuussa 2018. Tarkastuskäynnillään Pohjolakotiin apulaisoikeusasiamies teki selvitystä vaativia havaintoja vuosina 2013–2019.

Tarkastajat löysivät useita merkittäviä puutteita lasten kohtelussa ja niin sanottujen rajoitustoimien käytössä.

Lue lisää: KRP tutkii koulukodin toimintaa Muhoksella – taustalla apulaisoikeusasiamiehen poikkeuksellinen tutkintapyyntö

Source Link is.fi