Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0cc416c33ee8017bc5247f05f122f224, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Analyysi: Britannian sisäministeri sanoo palestiinalaisia tukevia protesteja vihamarsseiksi – poliisi ja hallitus napit vastakkain – Uutisalue

Analyysi: Britannian sisäministeri sanoo palestiinalaisia tukevia protesteja vihamarsseiksi – poliisi ja hallitus napit vastakkain

Sisäministeri Suella Bravermanin puuttuminen Britannian poliisin työhön on täysin ennenkuulumatonta, kirjoittaa toimittaja Kirsi Crowley.

Kirsi CrowleyBritannian-toimittaja

LONTOO Sisäministeri Suella Braverman on järjiltään, väittävät jopa jotkut vallassa olevan konservatiivisen puolueen omat tukijat. Oppositio vaatii ministerin eroa.

Sisäministeri sätti Britannian poliisia The Times -sanomalehdessä puolueelliseksi, koska poliisi ei kiellä ensi viikonlopuksi odotettua palestiinalaisia tukevaa mielenosoitusta.

Samalla ministeri heittää sytykkeitä jo ennestään tulenarkaan ilmapiiriin. Gazan sota on kuumentanut tunteita monikulttuurisessa Britanniassa. Poliisi on puuttunut jo lähes pariin sataan antisemitistiseen ja palestiinalaisiin kohdistuneeseen vihatekoon Lontoossa sen jälkeen kun Hamas teki verisen iskun Israeliin 7. lokakuuta.

Valtavia mielenosoituksia joka viikonloppu

Lontoossa kymmenet tuhannet mielenosoittajat ovat marssineet jo kolmena lauantaina parlamenttitalon eteen vaatimaan tulitaukoa ja Israelia lopettamaan Gazan pommituksen. Marssijat edustavat eri kansanryhmiä. Mielenosoitukset ovat sujuneet kohtuullisen rauhallisesti, vaikka kadut ovat olleet täynnä.

Poliisihelikopterit ovat pörränneet katujen yllä. Poliisi on pidättänyt vain vähän ihmisiä. Pidätetyiksi on joutunut esimerkiksi mielenosoittajia, jotka ovat kantaneet äärijärjestö Hamasia tukevia kylttejä.

Konservatiivipuolueen äärioikean siiven kannatusta nauttiva sisäministeri on aiemmin halunnut, että poliisi pidättäisi jopa palestiinalaislippua kantavat ihmiset – ja varsinkin ne, jotka huutavat tunnettua Joelta merelle -iskulausetta. Se kuuluu näin: ”Joelta merelle, Palestiina tulee olemaan vapaa”. Bravermanin mukaan tällä vaaditaan Israelin hävittämistä ja se edustaa siten antisemitismiä.

Poliisin mukaan laki ei kiellä kadulla seisomista

Poliisi kieltäytyy tulkitsemasta iskulauseita ja sanoo puuttuvansa laissa määriteltyihin järjestyshäiriöihin. Suur-Lontoon poliisijohtaja Mark Rowley on sanonut, että laki ei estä ihmisjoukkoja seisomasta kaduilla, joten poliisi ei voi kieltää mielenosoituksia.

Poliisi tietää varmasti myös, että mielenosoituksen kieltäminen Lontoossa voisi suututtaa isoja kansanjoukkoja ja johtaa myöhemmin levottomuuksiin.

Tulevana viikonloppuna Britanniassa vietetään ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistojuhlaa, jolloin muistetaan sodassa kaatuneita ja veteraaneja. Braverman ja pääministeri Rishi Sunak pitävät palestiinalaisprotestia sopimattomana juuri tänä tärkeänä lauantaina.

Vihainen sisäministeri niputti Gazan ja Pohjois-Irlannin

Braverman on niin kiihtynyt, että hän julkaisi mielipiteensä The Times -lehdessä ilman pääministerin kanslian lupaa. Hän kuvaa mielipidetekstissään palestiinalaisten puolesta marssijoita kymmenien tuhansien ihmisten vihaiseksi joukoksi, joka esittää loukkaavia huutoja ja kylttejä, ihannoi terroristeja ja demonisoi Israelin.

Terrorismin tukijaksi leimaaminen suututtaa mielenosoittajia, joista moni kokee vaativansa lähinnä rauhaa ja turvaa palestiinalaisille.

Braverman leimaa protestit lehdessä kuitenkin vihamarsseiksi.

– En usko, että ne ovat vain hätähuutoja Gazan puolesta. Ne ovat tiettyjen ryhmien, erityisesti islamistien, etuaseman puolustamista – sellaisia, joita olemme tottuneet näkemään Pohjois-Irlannissa, sisäministeri heitti.

Pääministerin kanslian kerrotaan pyytäneen häntä jättämään pois vertauksen Pohjois-Irlannin kriisin ajan tasavaltalaisten mielenosoituksiin, joissa vastustettiin Britannian hallintoa. Mutta Braverman julkisti mielipiteensä.

Sisäministerin vaaditaan eroavan

Braverman väittää, että poliisi suosii palestiinalaisten tukijoita ja vasemmistolaisia mielenilmauksia.

Sisäministeri kirjoittaa, että koronarajoitusten vastustajat pysäytettiin, mutta mustien oikeuksia puolustaneet mielenosoitukset hyväksyttiin koronarajoitusten aikaan. Hänestä jalkapallofanien mielenilmaukset pysäytetään, mutta vähemmistöjen ääni saa kuulua. Mellastavia jalkapallofaneja sanotaan mediassa yleensä huligaaneiksi.

Monen leuka Britanniassa on loksahtanut auki sisäministerin kiivailua lukiessa. Jopa konservatiivipuolueen omat edustajat haukkovat henkeään. Parlamentin jäsenet ovat tehneet tänään lukuisia valituksia Bravermanista parlamentin puoluekurista vastaavalle niin sanotulle piiskalle.

Entinen poliisilaitoksen ylitarkastaja Tom Winsor arvostelee Bravermania poliisin poliittisesta painostamisesta ja sopivuuden rajan ylittämisestä. Oppositio vaatii Bravermanin eroa ja syyttää tätä ääriliikehdinnän rohkaisemisesta ja vastakkainasettelun voimistamisesta paitsi Israelin ja Gazan suhteen, nyt myös Britanniassa yhäkin herkän Pohjois-Irlannin tilanteen suhteen.

Pääministerin kanslia ei hyväksynyt ainakaan koko Bravermanin kirjoitusta, mutta Sunak sanoo luottavansa yhä Bravermaniin. Tämä herättää kysymyksen, onko Sunak hyväksynyt Bravermanin voimakkaat mielipiteet tyydyttääkseen kannatustaan menettäneen puolueen oikeaa laitaa.

Lauantaina palestiinalaisten tukijat suuntaavat Yhdysvaltain suurlähetystön eteen Lontoossa yhä tulenaremmassa ilmapiirissä. Pääministeri Rishi Sunak sanoo poliisin olevan vastuussa, jos ihmisjoukossa syntyy levottomuuksia.

Poliisi on joka tapauksessa nyt poliittisen myrskyn silmässä, ja tässä myrskyssä mitataan lainvalvojan itsenäistä toimivaltaa.

Source Link yle.fi