Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_17180feec9dbaada508753fb67cbda6d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jutta Urpilaisen presidentti­kampanja käynnistymässä – osa demareista vaipunut jo epätoivoon – Uutisalue

Jutta Urpilaisen presidentti­kampanja käynnistymässä – osa demareista vaipunut jo epätoivoon

Presidentinvaalien ensimmäisen kierrokseen on noin 80 päivää, mutta Sdp:llä ei ole virallisesti nimettyä ehdokasta.

Elämäni biisin presidenttispesiaali on jo esitetty, ja kaikenkarvaiset vaalipaneelit rullaavat ilman Sdp:n ehdokasta.

Kaikki muut ehdokkaat ovat jo kisassa, mutta demareiden tuleva ehdokas on pysynyt vaiti ja sivussa.

– Onhan tämä surkea tilanne. Ei tällaista olisi pitänyt päästää tapahtumaan, sanoo pitkän linjan demarivaikuttaja.

– Ei taida tulla mitään, sanoo toinen.

EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd) nimetään Sdp:n ehdokkaaksi reilun viikon päästä Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa.

Ilta-Sanomat uutisoi Urpilaisen ehdokkuudesta jo 10. elokuuta.

Sen jälkeen Urpilainen on näyttäytynyt Sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa ja puoluekokouksessa. Viralliselle ehdokkuusnimitykselle hän ei ole kuitenkaan antanut lupaa.

Lue lisää: IS:n tiedot: Jutta Urpilaisesta tulee Sdp:n presidentti­ehdokas

Lue lisää: Urpilainen liikuttui kyyneliin Sdp:n puolue­kokouksessa – paljasti Tarja Halosen valaneen häneen uskoa

Jutta Urpilainen nimitetään Sdp:n presidenttiehdokkaaksi reilun viikon päästä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Töitä on ihan helvetisti.

Sdp:n ja Urpilaisen selitys ehdokkuuden panttaamiselle on ollut Urpilaisen tehtävä EU:n kumppanuuksista vastaavana komissaarina.

Urpilaisen ehdokkuus on ollut kuukausia ilmiselvää, mutta hän on itsepäisesti kieltäytynyt aloittamasta edes minkään sortin ”esikampanjaa” ennen virallista ehdolle asettamista.

Lue lisää: Jutta Urpilainen kertoi, miksi panttaa ilmoitustaan presidentti­ehdokkuudesta

Sdp on pyrkinyt tekemään sen, mitä ilman ehdokasta on tehtävissä. ”Pahvi-Juttaa” on ulkoilutettu yleisötapahtumissa, mutta pahvihahmo aiheuttaa lähinnä huvittuneisuutta puolueen ylimpiä vallankäyttäjiä myöden – etenkin kun kilpakumppanit huhkivat ympäri maata täyttä häkää.

– Koomista, kiteyttää yksi demari.

Esimerkiksi kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb nimettiin virallisesti vasta pari viikkoa sitten, mutta jo sitä ennen Stubb oli ehtinyt kiertää koko Suomen ja kiihdyttää kampanjan täyteen vauhtiin.

– Totta kai on harmillista, että tilanne on tämä, mutta eivät tavalliset ihmiset vielä kovin aktiivisesti mieti tammikuun lopussa järjestettäviä vaaleja. Kyllä vielä mukaan ehditään, mutta töitä on ihan helvetisti, Sdp:n merkittävä vaikuttaja sanoo.

Ehkä jonkinlaista traumaa on.

Useat Sdp:n merkittävät vaikuttajat myöntävät, että moni on jo karannut ainakin henkisesti Pekka Haaviston (vihr) ja jopa Stubbin taakse.

– Kampanja pitää aloittaa ryminällä. Pitää olla mielipiteitä, avauksia ja rohkeutta. Niitä varovaisia setiä on siellä rivissä jo ihan riittävästi, merkittävä demarivaikuttaja täräyttää.

Urpilaisen rohkeuteen ei puolueessa kuitenkaan suuremmin uskota.

– Jos Urpilainen olisi tosi rohkea ja ottaisi näyttämön käyttöönsä ja sekoittaisi presidenttikeskustelua positiivisella tavalla, niin siinä voisi olla jopa mahdollisuuksia, mutta hän ei ole sellainen ihmisenä, eräs demarikonkari analysoi.

Ex-pääministeri Paavo Lipponen sai vuoden 2012 presidentinvaaleissa 6,7 prosentin kannatuksen ja jäi kisan viidenneksi. Kuva: Joel Maisalmi

Demareissa on melko laajaa huolta siitä, että käsillä ovat kolmannet puolueen kannalta katastrofaaliset presidentinvaalit peräjälkeen. Vuonna 2012 Paavo Lipponen jäi ensimmäisellä kierroksella viidennelle sijalle 6,7 prosentin kannatuksella. Kuusi vuotta myöhemmin Tuula Haatainen jäi kuudenneksi sai vaivaiset 3,2 prosenttia äänistä.

Lue lisää: Kommentti: Urpilaisen jahkailusta voi seurata Sdp:n kolmas perättäinen presidentinvaali­katastrofi

Onko niin, että vanhasta presidenttipuolueesta on tullut presidentinvaaleja pelkäävä puolue?

– Ehkä jonkinlaista traumaa on kaksista edellisistä vaaleista, sanoo eräs merkittävä demarivaikuttaja.

Sdp:n konkariosastolla jotkut ajattelevat, että nyt edessä olevat vaalit on jo menetetty peli ja katse on syytä siirtää kuuden vuoden päähän.

– Puolueessa pitäisi aloittaa keskustelu siitä, ketkä voisivat tulevaisuudessa olla potentiaalisia nimiä (presidentiksi) ja lähteä ihan määrätietoisesti rakentamaan tukea näiden henkilöiden urille. Se on ainoa keino irtaantua tästä negatiivisesta kierteestä.

Sdp:n presidenttiehdokkaaksi nimitettävä Jutta Urpilainen onnitteli vastavalittua Sdp:n puheenjohtajaa Antti Lindtmania syyskuussa puoluekokouksessa Jyväskylässä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Jos Jutta saa puolet puolueen kannatuksesta, niin se on jo kova suoritus.

Sdp:ssä ei uskota vuosien 2012 ja 2018 kaltaiseen mahalaskuun, mutta harva vaikuttaa oikeasti uskovan, että Urpilaisella olisi mahdollisuudet toiselle kierrokselle.

– Jos Jutta saa puolet puolueen kannatuksesta, niin se on jo kova suoritus. En näe, että Jutalla olisi mitään mahdollisuuksia päästä toiselle kierrokselle, merkittävä puoluekonkari sanoo.

Lue lisää: Kommentti: Tuleeko demarien presidentti­kisasta taas pannu­kakku? Sanna Marin lähti, mutta Jutta Urpilaista ei näy eikä kuulu

Ylen lokakuun kannatusmittauksessa Sdp:n kannatus oli 23,5 prosenttia.

Ylen lokakuun presidenttigallupissa Urpilaisella oli kolmen prosentin kannatus. Edellä olivat Haavisto, Stubb, Olli Rehn (kesk), Mika Aaltola (sit), Jussi Halla-aho (ps) ja Li Andersson (vas).

Toinen puoluekonkari sanoo, että ”on hirveän vaikea kuvitella, että tästä tulisi jotakin hyvää”, koska vastaehdokkaat ovat hänen mielestään liian hyviä ja Urpilainen itse turhan vaisu.

– [Urpilainen] on persoonaltaan enemmän syrjäänvetäytyvä. Jos alkaa miettiä, onko hän jossain asiassa noussut komissaarina tai kansanedustajana, niin eipä tule mieleen.

– [Urpilainen] hoitaa tehtävänsä varmaan aina huolellisesti ja hyvin, mutta presidenttiehdokkaat ovat erittäin vahvoja kaikki, niin se [asetelma] ei oikein sovi Urpilaiselle.

Jutta on näiden vaalien ainoa vakavasti otettava naisehdokas.

Sdp:ssä riittää myös heitä, jotka jaksavat uskoa siihen, että Urpilainen onnistuu nappaamaan ”momentumin”, kun hän tulee kisaan.

”Jutta-ihmeeseen” jaksetaan uskoa kahdesta syystä: hän ei ole kuluttanut naamaansa syksyn aikana julkisuudessa ja siksi, että hän on nainen.

– Joillain ehdokkailla on kisaväsymystä jo nyt havaittavissa ja joillain ehdokkailla on lähtenyt mopo ihan lapasesta. Kun Jutta tulee tunnettuna, mutta komissaarivuosien jälkeen tuoreena kasvona, niin kyllä tästä vielä hyvä tulee, Sdp:n merkittävä vaikuttaja sanoo.

Sdp ja Jutta Urpilainen pyrkivät välttämään puolueen ja Paavo Lipposen vuoden 2012 presidentinvaalikatastrofin. Kuva: Juhani Niiranen / HS

– Kaikki kunnia Li Anderssonille (vas) ja Sari Essayahille (kd), mutta kyllä Jutta on näiden vaalien ainoa vakavasti otettava naisehdokas, sanoo toinen.

Sdp:ssä on laskettu – pakon sanelemana – sen varaan, että Urpilaisen kannatus ampaisee jo joulukuun presidenttigallupeissa ylös.

– Joulukuun gallupit ovat koko (Urpilaisen) kampanjan kannalta tosi kriittisiä ja tärkeitä, puolueen kärkipaikoilta sanotaan.

Ei tässä kisassa parempaakaan ehdokasta ole tarjolla.

Puolue aikoo satsata Urpilaisen kampanjaan valtavan summan rahaa. Uutissuomalainen kertoi syyskuun lopussa summan kipuavan yli 600 000 euron. Uutissuomalaisen selvityksen perusteella Urpilaisen kampanjabudjetti olisi euromääräisesti suurin kaikista ehdokkaista.

– Kyllä se siinä suuruusluokassa pyörii. Meidän on osoitettava, että olemme tosissamme ja vakavissamme. Kampanjan on oltava erittäin näkyvä jo tämän vuoden puolella, puolueen merkittävä vaikuttaja kertoo.

Karkaako demariäänestäjiä jo ensimmäisellä kierroksella Alexander Stubbin (kok) ja Pekka Haaviston (vihr) taakse? Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Saako Sdp joukkonsa liikkeelle? Monet demarivaikuttajat myöntävät, että kenttäväki oli etenkin aiemmin syksyllä hyvinkin käärmeissään siitä, että ehdokkaan asettaminen venyi venymistään. Kenttäväen kritiikki tai hätä, kuten eräs tunnelmaa kuvailee, on vähentynyt viime viikkoina.

– Töitä tehdään Jutan eteen, se on selvää. Ei tässä kisassa parempaakaan ehdokasta ole tarjolla.

– Haavisto on omalla esiintymisillään tehnyt hirveän vaikeaksi sen, että demariäänestäjät hänen taakseen menisivät, demarikansanedustaja sanoo viitaten muun muassa Haaviston elokuiseen lausahdukseen, jonka mukaan hän ei ole ”yhtään punainen”.

Source Link is.fi