Antti Tuuha päätyi hakemaan sterilisaatiota mielenrauhansa takia: ”Poistuu se virheen ja vahingon mahdollisuus”

Yhden lapsen isä Antti Tuuha on jonottanut sterilisaatiota yhdeksän kuukautta, eikä loppua näy. Hän pohti toimenpidettä useamman vuoden ennen lääkäriin hakeutumista.

Antti Tuuha päätyi hakemaan vasektomiaa eli miesten sterilisaatiota oman mielenrauhansa takia.

Venla Rakkola,

Sirkka Haverinen

Antti Tuuha on 43-vuotias yhden lapsen isä.

Hän ei halua enää lisää omia lapsia, joten päätyi hakemaan sterilisaatiota oman mielenrauhansa vuoksi.

– Poistuu ainakin se virheen ja vahingon mahdollisuus, hän toteaa.

Sterilisaatio ei Tuuhan mielestä synny hetken mielijohteesta. Päätöstä ehtii miettiä vielä samalla kun jonottaa toimenpiteeseen. Se saattaa nimittäin kestää useammankin vuoden.

– Siinä on vuosia aikaa miettiä ja vakuuttua asiasta. Pohdin tätä useamman vuoden etukäteen, ennen kuin varasin aikaa lääkärille ja päädyin sitten hoitojonoon.

Sterilisaatioon jonottavien määrät hyvinvointialueittain.

Yle kertoi maanantaina, että miesten sterilisaatioon jonottaa tällä hetkellä yli 3 000 miestä. Joillain hyvinvointialueilla toimenpidettä saattaa joutua odottamaan jopa kolme vuotta.

Ihmiset eriarvoistuvat asuinpaikkansa takia

Nyt on kulunut yhdeksän kuukautta siitä, kun Antti Tuuha pääsi sterilisaatiojonoon. Odotuksen loppuminen ei ainakaan vielä häämötä näköpiirissä.

Täysin yllätyksenä pitkä odottaminen ei ole Antti Tuuhalle tullut.

– En odottanut, että seuraavalla viikolla tai edes seuraavassa kuussa pääsen toimenpiteeseen. Mutta ehkä se ikävin puoli on, että täytyy itse soitella perään ja kysellä tilannetta, eikä sille ikään kuin tapahdu yhtään mitään, hän kertoo.

Mies katsoo kameraan.

Antti Tuuha haki sterilisaatiota, koska ei tahdo lisää omia lapsia. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Hankalaa sterilisaatioiden toteuttamisesta on tehnyt kiista siitä, kuuluvatko ne hoitotakuun piiriin. Sosiaali- ja terveysministeriön mielestä kuuluvat, kun taas hyvinvointialueiden mielestä miesten sterilisaatio on ehkäisytapa, ja siksi se tulisi kustantaa omasta pussista.

Antti Tuuhan mielestä sterilisaatio kuuluisi ”tavallaan” hoitotakuun piiriin.

– Ongelma on, että ihmiset asettuvat eriarvoiseen asemaan sen perusteella, missä sairaanhoitopiirissä he asuvat. Toisaalla sterilisaatioita tehdään ja toisaalla sitten ei juurikaan.

Hoitoon hakeudutaan toisille hyvinvointialueille

Esimerkiksi HUSin alueella sterilisaatiota jonottaa tällä hetkellä noin 900 miestä. Jonon kesto on nyt noin puolitoista vuotta, arvioi HUSin urologian vs. linjajohtaja ja ylilääkäri Jukka Sairanen.

Antti Tuuha asuu Lappeenrannassa Etelä-Karjalan hyvinvointialueella. Hän päätyi hakemaan sterilisaatiota naapurimaakunta Kymenlaaksosta.

– Sain kehotuksen täältä hoitajalta, että voin kysellä jonotilannetta myös muilta hyvinvointialueilta. Soitin Kouvolaan ja tulin siihen tulokseen, että siellä tilanne olisi paljon parempi. Pyysin, että paperini lähetettäisiin sinne, jotta pääsisin sitten siellä tähän hoitoon.

Tuuha pyysi siirtoa pari viikkoa sitten. Vielä hän ei ole saanut vahvistusta siitä, että olisi jonossa jossain muualla.

Antti Tuuha kertoi ajatuksistaan Ylen Aamussa 26. helmikuuta. Katso video alta.

Source Link yle.fi