Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2540862d4d5c6ea7c58cc17c6e3f1599, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Asiantuntija: ”Venäjältä alkaa olla osittain eväät syöty” – tällainen on sotatilanne Ukrainassa nyt – Uutisalue

Asiantuntija: ”Venäjältä alkaa olla osittain eväät syöty” – tällainen on sotatilanne Ukrainassa nyt

Venäjän ja Ukrainan sodassa ei ole nähty isoja liikkeitä syksyn jälkeen.

Kunnes uutenavuotena Makijivkassa jysähti. Ukraina teki yhden koko sodan tuhoisimmista iskuistaan.

Ukraina puhui neljästäsadasta kuolleesta venäläissotilaasta. Venäjä väittää, että kuolleita oli 63.

Työelämäprofessori, eversti evp. Martti J. Kari Jyväskylän yliopistosta pitää venäläisten ilmoitusta valheellisena.

– Hyvin tyypillistä venäläisille. Ilmoittavat muka tarkan määrän, jotta luku olisi uskottavampi. Oikea luku on jossain 63:n ja 400:n välillä.

Kaikkiin lukuihin ja sodasta liikkuviin tietoihin on suhtauduttava erittäin kriittisesti, muistuttavat sekä Kari että Venäjä-ryhmän johtaja, everstiluutnantti Simo Pesu maanpuolustuskorkeakoulusta.

Sodan kumpikaan osapuoli ei halua kertoa sotajoukkojensa tai -kalustonsa lukumäärää puhumattakaan tappioista, jotta operaatioturvallisuus ei vaarantuisi.

Siksi sota-asiantuntijatkin joutuvat turvautumaan vain arvioihin ja omien sanojensa mukaan julkisiin lähteisiin. Esimerkiksi ilmoitetuista venäläisistä kalustotappioista kannattaa vähentää pois puolet niin päästään lähemmäksi todellista kuvaa.

– Venäläisistä panssarivaunuista noin 3 000 on käytössä. Jos ukrainalaisten ilmoittamat tappiot pitäisivät paikkansa, kaikki hyökkäykseen porrastetut panssarivaunut olisi jo tuhottu.

Ja näin ei ole.

Talvi jäädyttänyt rintamatilannetta

Talvi on jäädyttänyt rintamatilannetta, mutta pinnan alla tapahtuu koko ajan. Karin ja Pesun arvioiden mukaan sodan molemmat osapuolet valmistautuvat seuraavaan isoon liikkeeseen.

– Ukraina kerää voimaa. Rikkiammuttuja joukkoja varustetaan uudelleen ja huolletaan. Joko venäläisten mahdollisen suurhyökkäyksen torjumiseksi tai oman aloittamiseksi, Kari arvioi.

– Muutokset ovat olleet hyvin pieniä. Molemmat osapuolet valmistelevat aloitteen ottamista eli hyökkäykseen lähtemistä, Pesu sanoo.

Hänen mukaansa tämä kertoo siitä, että Venäjän ja Ukrainan voimasuhteet ovat tasaväkiset.

Venäjällä on ollut kalusto-, sotilas- ja ampumatarvikeylivoima Ukrainaan nähden, mutta länsimaiset aseet ja tiedusteluapu sekä ukrainalaisten sotilaiden saama koulutus tasapainottavat asiantuntijoiden mukaan tilannetta.

Taistelujen aiheuttama tulipalo Bahmutista, josta on käyty taistelua jo elokuusta lähtien. Kuva: EPA-EFE

Kari piirtää kuvan Venäjän armeijan sodankäynnin strategiasta. Se perustuu yhdysvaltalaisen eversti John A. Wardenin ajatteluun. Siinä ympyrän ytimessä on maan johto, sen ympärillä muu yhteiskunta ja ulkokehällä asevoimat.

Kiova, jossa maan johto toimii, yritettiin vallata hyökkäyksen aluksi. Se epäonnistui.

Kesällä venäläiset yrittivät kulutustaistelulla tuhota Ukrainan asevoimat. Sekin epäonnistui.

Myöskään eteneminen ei nyt onnistu oikein missään suunnassa. Syksyllä ryhdyttiin tuhoamaan infrastruktuuria, mutta sekin on vaikeaa, koska lennokkeja pystytään pudottamaan ja Kiovan ilmapuolustuskin paranee Patriot-järjestelmän myötä.

– Venäjällä alkaa osittain olla eväät syöty, Kari tiivistää.

Mitä rintamalla tapahtuu lähitulevaisuudessa?

Ukrainan seuraavia liikkeitä rajoittavat jonkin verran Venäjän puolustusasemien linnoitukset sekä Dnipro-joen ylittämisen vaikeus.

Tässä mielessä hyökkäystilaa on paremmin käytettävissä pohjoisemmassa, missä esimerkiksi Bahmutista on taisteltu jo syksystä lähtien.

Kari arvioi, että Ukraina yrittäisi jossain vaiheessa katkaista maayhteyden Krimille, mikä tarkoittaa operaatioiden keskittämistä Melitopol-Mariupol -suunnalle.

– Bahmutista venäläiset varmasti yrittävät läpi, mutta terävin kärki on kulunut jo pois. Lisäksi jatketaan terrori-iskuja eri puolilla maata, jompikumpi aloittaa suurhyökkäyksen keväällä, Kari arvioi.

Myös Pesu sanoo, että isompaa hyökkäystä ei ole lähiaikoina näkyvissä.

– Hyökkäysryhmitystä ei ole näkyvissä. Varmaan sellaista ei ole tulossa kuukauteen kahteen. Toimivasta kalustosta Venäjä on menettänyt merkittävän osan. Nyt he vahvistavat puolustustaan joka suunnassa ja Bahmutissa jatketaan taktista hyökkäystä.

Pesun mukaan molemmat osapuolet peittävät todelliset aikeensa, koska tavoitteena on yllättää vihollinen.

– Aloitteen voi saada vain yllättämällä.

Lue lisää:

Zelenskyi: Venäjä suunnittelee pitkitettyä lennokki-iskujen sarjaa

Venäjä jatkoi ilmaiskujaan Kiovaan – ainakin yhden ihmisen kerrotaan haavoittuneen

Yksi tv-juontaja on avainasemassa Venäjällä – näitä valheita hän syytää miljoonille joka päivä

Source Link yle.fi