Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d0d6c63464c06f33822bc88413d41c9b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Awak Kuieria, 21, nimiteltiin yläasteikäisenä törkeästi – lähettää uutuuskirjassa painavan viestin – Uutisalue

Awak Kuieria, 21, nimiteltiin yläasteikäisenä törkeästi – lähettää uutuuskirjassa painavan viestin

Vaikka Kotkassa kasvanut Awak Kuier on vasta 21-vuotias, hänestä ilmestyy tänä syksynä henkilökuvakirja. Teoksen on laatinut Ylen urheilutoimittaja Riikka Smolander-Slotte.

Kirjassa käydään läpi Kuierin perheen matka Sudanista Kairon kautta Kotkaan. Ravintola Kairossa ei vierailla, sillä Kuierin perhe kuuluu Jehovan todistajien yhteisöön, jossa ei viinalla läträillä.

Kirja, jonka nimi on ytimekkäästi Awak Kuier, on tärkeä puheenvuoro rasismin vastaisessa taistelussa. Kymenlaaksoon pakolaisena saapunut perhe sanoo kohdanneensa sitä tuoreeltaan vuonna 2003.

Viisilapsisen perheen äiti Margaret Kuier oli opiskellut suomen kieltä ja sai töitä vanhainkodista ja päiväkodista. Kirjan mukaan hän oli ahkera työntekijä, mutta siitä huolimatta tummaihoista naista katsottiin syrjäsilmällä.

– Kaikki eivät pidä maahanmuuttajista, olin heille vieras. Jotkut olivat kateellisia, kun hoidin työni hyvin ja tunnollisesti, Margaret Kuier sanoo kirjassa.

Awak Kuier Suomen paidassa Ranska-ottelussa marraskuussa 2017.

Hän ei kuitenkaan halua syyllistää kaikkia suomalaisia.

– Olihan se kurjaa, mutta yritin olla välittämättä ikävistä kommenteista.

Myös perheen tytär Awak sai kokea kotkalaisten ennakkoluuloja. Hän oli poikkeuksellisen pitkä tyttö (nykyään 195 cm) ja sai kuulla kommentteja poikkeavasta olemuksesta. Kirjan mukaan pituuden kommentointi ei Awakia haitannut, mutta ihonväriin kohdistuvat arviot satuttivat.

– Tuntui ikävältä, kun ei ollut tehnyt mitään väärää, haukkunut tai kiusannut ketään, ja silti sai kuulla rumia kommentteja.

Kirjan mukaan tyttö sain kuulla näyttävänsä apinalta. ”Ja yläasteella hän kuuli myös n-sanaa.”

Koripallon ansiosta Awak Kuierista tuli seurattu urheilija, jonka amerikkalaiset ja eurooppalaiset seurat halusivat riveihinsä. Kuier muutti syksyllä 2017 Kotkasta Vantaan Koivukylään ja pelasi Mäkelänrinteen lukion yhteydessä toimivassa HBA Märksyssä.

Sieltä matka on jatkunut Sisiliaan ja Pohjois-Amerikkaan. Italian sarjassa Kuier on edustanut Virtus Eirene Ragusaa ja naisten taalaliiga WNBA:ssa Dallas Wingsia.

Samalla hänestä on tullut urheilijahahmo, jota arvostetaan ja jota kuunnellaan.

Kuierin mukaan hän ei ole päästänyt rasistisia huutelijoita ihonsa alle, mutta ilmoittaa kohtaamansa rasismin vaikuttaneen hänen itsetuntoonsa ja käyttäytymiseensä. Hänen mielestään asiaa pitäisi käsitellä niin kotona kuin koulussakin.

– Se ei saisi olla tabu. Lasten pitäisi saada kysyä ja oppia, Kuier sanoo.

Awak Kuier on ylpeästi eteläsudanilainen ja suomalainen.

Kuier sanoo olevansa eteläsudanilainen ja suomalainen. Vuosi sitten hänestä oli juttua Vogue Scandinavia -lehdessä tyylikkäiden kuvien kera. Nuori nainen haluaakin olla roolimalli suomalaisille tytöille ja erityisesti maahanmuuttajataustaisille nuorille, joiden tie on haasteita täynnä.

– Erinäköisiä syrjitään eikä heille anneta samanlaisia mahdollisuuksia kuin suomalaisille, kirjassa kerrotaan.

Ennakkoluuloja on myös valmentajakunnassa.

– Jotkut valmentajat eivät tykkää tummaihoisista, ja siksi nämä eivät saa pelata.

Kuier haluaisi poistaa ihonväriin ja sukupuoleen perustuvan syrjinnän.

– Epätasa-arvoisen kohtelun takia moni nuori nainen jää pois urheilun parista eikä edes uskalla haaveilla ammattiurheilijan urasta, Kuier sanoo.

Hän rohkaisee maahanmuuttajanuoria luottamaan itseensä.

– Kun itsetunto laskee liikaa, on vaikea enää uskoa omiin kykyihinsä tai muihin ihmisiin.

Source Link is.fi