Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5884697ca7b0f81a88f745a61f3cd7bf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Bild: Näin Scholz ja Macron keskustelivat Putinista Ukrainan sodan alussa – ”Jokin vaivaa minua enemmän kuin puheet” – Uutisalue

Bild: Näin Scholz ja Macron keskustelivat Putinista Ukrainan sodan alussa – ”Jokin vaivaa minua enemmän kuin puheet”

Saksalaistoimittaja on saanut haltuunsa transkription puhelinkeskustelusta, jonka Saksan liittokansleri ja Ranskan presidentti kävivät Ukrainan sodan toisella viikolla. Aiheena oli Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Saksalainen Bild kertoo maanantaina julkaisemassaan artikkelissa uusia tietoja diplomaattisista ponnisteluista, joilla Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia yritettiin taivutella lopettamaan Ukrainan hyökkäyssota sen alkuvaiheessa keväällä 2022.

Kyse on keskustelusta, jonka Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron kävivät sodan yhdeksäntenä päivänä, 4. maaliskuuta 2022. Keskustelussa valtiojohtajat puhuivat aiemmista puhelinkeskusteluistaan Putinin kanssa.

Bildin mukaan transkription keskustelusta on saanut haltuunsa saksalainen toimittaja, kirjailija ja elokuvantekijä Stephan Lamby, joka kuvailee sen sisältöä tuoreessa kirjassaan Ernstfall: Regieren in Zeiten des Krieges.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvattuna viime viikolla. Kuva: President Of Russia / ZUMA / MVPhotos

Lehti kertoo Macronin kysyneen puhelinkeskustelun aluksi Scholzilta, kuinka tämän keskustelu Putinin kanssa oli sujunut. Scholz totesi, ettei tilanne ollut muuttumassa paremmaksi.

– Jokin vaivaa minua enemmän kuin puheet. Hän ei valita lainkaan pakotteista. En tiedä, tekikö hän niin puhuessaan sinun kanssasi, mutta hän ei edes maininnut pakotteita, Scholz sanoi Macronille Putiniin viitaten.

Macron myönsi, ettei Putin ollut maininnut pakotteita myöskään heidän välisessään keskustelussa. Scholz valitti Macronille myös, että Putin oli esitellyt hänelle lähes ainoastaan Ukrainaa koskevia näkemyksiään.

– Hän kertoi minulle kaikki ideansa siitä, kuinka kompromissiin päästäisiin. Hän puhui demilitarisaatiosta ja denatsifikaatiosta, Scholz sanoi.

Liittokanslerin mukaan Putin oli myös pyytänyt häntä tunnustamaan Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavaltojen” itsenäisyyden sekä Krimin niemimaan osaksi Venäjää. Scholz totesi Macronille myös, ettei tässä ollut ”mitään uutta”.

Puhelussa Scholz ehdotti Putinille yhteisiä neuvotteluja, joihin olisi kaksikon lisäksi kutsuttu myös Macron sekä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Tästä Putin ei tyystin kieltäytynyt, mutta asetti kaksi ehtoa: tulitauolle olisi oltava jokin syy, eikä Zelenskyiä tulisi ottaa mukaan.

Scholz vieraili Moskovassa helmikuussa 2022. Yhdeksän päivää myöhemmin Venäjän armeijan joukot vyöryivät Ukrainan rajojen yli useasta ilmansuunnasta. Kuva: Sputnik / Reuters

Lisäksi Putinin kerrotaan ”ilmaisseen salaliittoteorioita” Scholzille.

– Sitten hän sanoi, että Ukrainan delegaatio oli lähtenyt Puolaan, koska he halusivat puhua Yhdysvaltain presidentille saadakseen ohjeistuksensa, Scholz sanoi transkription mukaan naurahtaen.

Macron kertoi oman keskustelunsa Venäjän presidentin kanssa edenneen hyvin samankaltaisesti. Hän arvioi Putinin kyynisenä pidetyn televisiopuheen sodan käynnistymisestä olleen merkki siitä, että tämä halusi määrätietoisesti mennä ”loppuun saakka”.

  • Kyseinen Putinin puhe on nähtävissä artikkelin yläosassa olevalla videolla.

Bildin mukaan keskustelusta käy selväksi, että kumpikin valtionpää piti selvänä Putinin radikalisoitumista sekä arvaamattomuutta.

Lehti kertoo myös muista julkisuuteen vuotaneista puhelinkeskusteluista Macronin ja Putinin välillä. Hieman ennen sodan alkua Macron tiedusteli Putinilta tämän aikeita sekä arviota tilanteesta.

Tuolloin maailmalla oli seurattu jo jonkin aikaa, kuinka Venäjä keskitti joukkojaan Ukrainan rajan tuntumaan.

Macron tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Vilnan Nato-kokouksessa heinäkuussa. Kuva: Ukrainian presidential press service / Reuters

Bildin mukaan Putin sanoi puhelun aikana Macronille haluavansa mennä pelaamaan jääkiekkoa. Macron puolestaan kertoi suunnittelevansa suuntaamista nyrkkeilyharjoituksiin.

– Ajattele Zelenskyiä, kun isket säkkiä, Putinin väitetään sanoneen.

Putin kertoi Bildin mukaan Ranskan presidentille myös siitä, mitä hän oli oppinut ydinpommin pudottamisesta Hiroshimaan vuonna 1945.

– Ei tarvitse hyökätä isoihin kaupunkeihin voittaakseen, Putinin kerrotaan sanoneen.

Source Link is.fi