Banner Before Header

Boris Johnson vakuuttaa jatkavansa pääministerinä, jo seitsemäs ministeri eronnut – seuraa suoraa lähetystä brittiparlamentin kyselytunnilta

Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi hetki sitten brittiparlamentin kyselytunnilla, että hän jatkaa tehtävässään viime päiväisistä eroilmoituksista huolimatta. Johnsonin mukaan hänellä on takanaan ”valtava mandaatti”, jonka turvin jatkaa pääministerinä.

Jo kahdeksan brittiministeriä on ilmoittanut eroavansa tehtävistään. Kyselytunnilla Johnsonin eroa eivät vaatineet ainoastaan opposition edustajat, vaan myös kourallinen Johnsonin konservatiivipuolueen edustajia.

  • Lisää siitä, ketkä ovat tähän mennessä jättäneet eroanomuksensa ja miksi, löydät tästä artikkelista.

Epäluottamusta on aiheuttanut se, miten Johnson on hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen parlamenttiedustajan Chris Pincherin häirintäsyytökset.

Apulaisministerit ovat hallituksen ulkopuolisia ministereitä, joilla on varsinaisia ministereitä vähäisempi rooli hallituksessa.

Johnson: Vaikeina aikoina ei pidä erota

Kyselytunnilla Johnson kritisoi eronneita ministereitä siitä, että nämä jättivät pestinsä keskellä vaikeita aikoja.

– Juuri silloin kun ajat ovat vaikeita ja maan talouteen kohdistuu paineita – ja Euroopassa on käynnissä suurin sota 80 vuoteen – silloin hallituksen odotetaan jatkavan työtään eikä kävelevän pois, Johnson sanoo.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer on jo aiemmin kehottanut koko hallitusta eroamaan.

Oppositiojohtaja kritisoi sekä Johnsonia että hallituksen ministereitä siitä, että nämä ovat Starmerin mukaan katsoneet Pincherin toimintaa läpi sormien. Hän pilkkasi ministereitä, jotka erosivat tehtävästään vasta nyt sen jälkeen, kun olivat ensin puolustaneet Johnsonia.

– Onkohan tämä ensimmäinen kerta, kun uppoavat laivat jättävät rotan? Starmer kysyi kyselytunnilla.

Starmer hiillosti Johnsonia siitä, miksi Pincherille annettiin valta-asema hallituksessa, ja luki ääneen erään Pincheriä ahdistelusta syyttäneen henkilön lausunnon.

Johnson yritti kyselytunnilla ohjata keskustelua hallituksen ponnisteluihin Britannian talouden kohentamiseksi ja helpotuksen tuomiseksi kuluttajille.

– Me haluamme auttaa ihmisiä asioissa, joilla on heille väliä, kuten veroleikkauksin, Johnson sanoi.

Eroaalto käynnistyi tiistaina

Eilen tiistaina valtiovarainministeri Rishi Sunak ja terveysministeri Sajid Javid erosivat tehtävistään. Molempien syynä oli epäluottamus pääministeri Johnsoniin. Lisäksi konservatiivikansanedustaja Laura Trott on ilmoittanut eroavansa pestistään liikenneministerin avustajana. Myös hän perustelee eroaan luottamuksen menetyksellä hallitukseen.

Tänään erostaan ilmoittanut Quince kirjoittaa saaneensa tietää, että hän on toistanut medialle hänelle annettuja tietoja, jotka ovat sittemmin paljastuneet vääriksi. Quince oli vielä maanantaisessa haastattelussa puolustanut Johnsonia sanoen, ettei pääministeri ollut tietoinen mistään täsmällisistä Pincheriä vastaan esitetyistä syytöksistä, kertoo muun muassa BBC.

Syytökset nousivat odotetusti esiin kyselytunnilla. Johnson kertoi tuomitsevansa kiusaamisen ja vallan väärinkäyttämisen.

Uusia nimityksiä jo eilen

Johnson nimitti myöhään tiistai-iltana uusia ministereitä hallituksestaan eronneiden valtiovarainministerin ja terveysministerin tilalle. Uudeksi valtiovarainministeri nimitettiin opetusministerinä toiminut Nadhim Zahawi ja terveysministeriksi pääministerin kansliapäällikkönä toiminut Stephen Barclay.

Pincher-tapaus on uusin pääministeri Johnsonin kannatusta heilutelleista kohuista, jotka ovat syöneet hänen suosiotaan omien joukossa. Kesäkuun alussa hänen oman konservatiivipuolueensa edustajat hyväksyivät niukasti äänin 211-248 pääministerin jatkamisen puoluejohdossa.

Yle näyttää tässä jutussa suorana brittiparlamentin kyselytunnin, jossa Johnson joutuu alahuoneen edustajien grillattavaksi. Tunnin mittainen lähetys alkaa kello 14.00 Suomen aikaa. Päivitämme uusimmat tiedot istunnosta tähän artikkeliin.

Source Link yle.fi