Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f7e2d20e383e774cce7b6dd451d3fe88, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Capitolin tutkinta­komitea esitteli tuloksiaan – Trumpin entinen tukija William Barr kertoi vilppi­väitteistä: ”Hullun hommaa” – Uutisalue

Capitolin tutkinta­komitea esitteli tuloksiaan – Trumpin entinen tukija William Barr kertoi vilppi­väitteistä: ”Hullun hommaa”

Yhdysvaltain kongressin demokraatit järjestivät varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa ensimmäisen julkisen kuulemisen liki vuoden kestäneessä Capitolin valtauksen tutkinnassa.

Kongressin demokraattien muodostama ”Tammikuun 6. päivän komiteana” tunnettu elin on viimeisen 11 kuukauden aikana kuullut suljettujen ovien takana noin tuhatta todistajaa ja antanut sata virallista haastetta asiakirjojen ja todistajanlausuntojen saamiseksi.

Ennen lopullista raporttiaan komitea järjestää sarjan esityksiä, joissa käydään läpi tutkinnan tuloksia.

Ensimmäisessä istunnossa esiteltiin uutta kuva- ja todistemateriaalia Capitolin väkivallasta muun muassa ääriryhmä Proud Boysin toiminnasta.

Lisäksi kuultiin useita haastattelunauhoja, joissa presidentti Donald Trumpin toimintaa läheltä seuranneet henkilöt kertovat tämän ajattelusta ja toiminnasta.

Istunnossa näytetyllä videolla Trumpin entinen tukija, ex-oikeusministeri William Barr kertoi, että Trumpilla oli päähänpinttymä ”varastetuista vaaleista” eikä tämä suostunut uskomaan muuta.

– Ja sanoin hänelle, että tuo on hullun hommaa ja että he tuhlaavat aikaansa siihen ja että se tekee suuren karhunpalveluksen maalle, Barr sanoi.

Barr totesi kertoneensa Trumpille, ettei nähnyt todistusaineistoa vaalivilpistä. Barr myös nimitti vilppiväitteitä ”hevonpaskaksi”.

Barrin kanta myös vakuutti lopulta presidentin tyttären Ivanka Trumpin.

– Kunnioitan oikeusministeri Barria, joten hyväksyin sen, mitä hän sanoi, Ivanka Trump kertoi nauhoitetussa lausunnossaan.

Ensimmäisessä istunnossa kuultiin myös presidentin vävyn Jared Kushnerin, varapresidentti Mike Pencen ja asevoimien komentajan Mark Milleyn nauhoitettuja lausuntoja.

Kyseessä ei ole varsinainen riippumaton kongressin tutkinta, vaan kuulemiset ovat käytännössä demokraattien vetämä näytös, jonka tarkoituksena on nostaa Capitolin tapahtumat 6. tammikuuta 2021 jälleen puheenaiheeksi Yhdysvalloissa ennen ensi marraskuun kongressivaaleja.

NBC:n mukaan demokraattien leirissä toivotaan, että ihmiset saisivat myös muistutuksen siitä, miksi he äänestivät Joe Bidenin presidentiksi.

Komitean materiaaleja on esittelemässä myös republikaanipuolueen edustaja Liz Cheney, josta on tullut hylkiö omassa puolueessaan. Cheney on yksi harvoista edustajainhuoneen republikaaneista, jotka ovat julkisesti ilmaisseet vastustavansa Trumpia.

Trumpin kannattajien rynnäkkö Yhdysvaltain kongressirakennukseen on yksi maan lähihistorian dramaattisimmista tapahtumista.

Trumpia syytettiin valtakunnanoikeudessa väkivallan lietsomisesta, mutta hänet vapautettiin vastuusta. Väkivallan syytetään johtuneen siitä, että Trump ei suostunut hyväksymään vaalitulosta ja Bidenin voittoa.

Tutkintakomitea onkin yrittänyt kerätä todisteita siitä, oliko taustalla koordinoitu yritys kumota kansan tahto, ja mikä oli Trumpin ja joidenkin republikaanipoliitikoiden rooli siinä.

Tutkintakomitean puheenjohtaja Bennie Thompsonin mukaan demokratia on yhä uhattuna.

– Salaliitto ihmisten tahdon estämiseksi ei ole ohi. Tässä maassa on niitä, jotka janoavat valtaa mutta joilla ei ole rakkautta tai kunnioitusta sitä kohtaan, mikä tekee Amerikasta suuren, Thompson sanoi avauspuheenvuorossaan.

Myöhemmin istunnoissa odotetaan lisävalaistusta siihen, mitä esimerkiksi Trump teki niiden kolmen tunnin aikana, jolloin hän seurasi tilannetta Valkoisessa talossa reagoimatta julkisesti mitenkään.

Komitean tutkinta voi myöhemmin johtaa uusiin syytteisiin tai lakialoitteisiin vaaliturvallisuuden takaamiseksi.

Source Link is.fi