Banner Before Header

Derrick-näyttelijän menneisyys järkytti – kätki jäämistöönsä SS-muiston itärintaman helvetistä

80 vuotta sitten Saksa ja Neuvostoliitto kävivät armotonta taistelua toisessa maailmansodassa. Itärintaman tapahtumat vaikuttivat miljooniin ihmisiin. Yksi heistä oli ylitarkastaja Stephan Derrickinä tunnettu näyttelijä Horst Tappert (26.5.1923–13.12.2008).

Tappert oli Derrickinä hyväntahtoinen heikkojen puolustaja. Tosielämässä hän oli ollut mukana maailmanhistorian suuressa lihamyllyssä.

Horst Tappert sai vuonna 1988 jopa Saksan liittotasavallan 1. luokan ansioristin työstä, kun hän nosti roolinsa avulla maan imagoa. Saksassa ja muulla maailmalla järkytyttiin pahasti, kun huhtikuun lopussa 2013 paljastui, että vuonna 2008 menehtyneellä Derrickin päätähdellä oli salattu natsiyhteys.

Euroopan suurimpiin iltapäivälehtiin kuuluva Bild kertoi vuonna 2013, mitä Tappertin toiminnasta toisen maailmasodan aikana tiedetään.

– Horst Tappert liittyi vuonna 1942 pahamaineiseen Waffen SS:ään. Hänen yksikkönsä oli niin sanottu ”Totenkopf”. Yksikön tunnus oli pääkallon kuva. Tappert oli tuolloin 19-vuotias, Bild kertoo.

Myös Die Welt-lehdessä kerrotaan Tappertin kuuluneen SS:n Totenkopf-divisioonaan. Se oli yksi tunnetuimmista SS-divisioonista toisessa maailmansodassa. Hänet lähetettiin ensin koulutukseen Hesseniin ja vuonna 1943 hän osallistui taisteluihin itärintamalla.

Horst Tappert vei salaisuutensa mukanaan hautaan. Jäämistöönsä hän kätki muistoja ajaltaan SS-joukoissa.

Paljastus järkytti Saksassa, sillä SS oli Adolf Hitlerin henkivartiostosta kehittynyt monihaarainen organisaatio, joka käytti poliittista ja taloudellista valtaa. Se pyöritti myös keskitys-, työ- ja tuhoamisleirejä ja ylläpiti taistelujoukkoja, Waffen-SS:ää.

Bildin lisäksi myös Die Welt kertoo siitä, että Tappert kamppaili pitkään oman menneisyytensä kanssa. Hän oli säilyttänyt osan SS-ajan muistoistaan. Tästä kertovat hänen jäämistöstään löytyneet esineet, jotka hän piti itsellään pitkään.

Monesti saksalaiset hävittivät SS-ajasta kertovat esineet, mutta Tappert oli säilyttänyt laatikoissaan muun muassa pistimen ja haavoittumisestaan Harkovassa vuonna 1943. kertovan tunnuksen.

Tappert luovutti kokoelmansa ilmeisesti taistelutoverilleen vuonna 1971. Keräilijä Friedhelm Wagner sai lopulta selville, että esineet olivat todella kuuluneet Tappertille.

Tappert ei koskaan puhunut aiheesta julkisesti tai maininnut sitä edes muistelmateoksessaan Derrick und ich – Meine zwei Leben (1998). Eräässä haastattelussa hän oli väittänyt olleensa sodan aikana lääkintämies.

Kirjailija ja käsikirjoittaja Herbert Reinecker (1914–2007) oli jo aiemmin saavuttanut menestystä muun muassa sarjalla Der Kommissar. Vuonna 1973 alkoi uusi sarja eli Derrick.

Tappert näytteli vuoteen 1998 mennessä yhteensä 281 jaksossa. Sarja nousi Saksan kansainvälisesti myydyimmäksi tv-sarjaksi.

Näyttelijä kuoli sairauden uuvuttamana 85-vuotiaana vuonna 2008, eikä ollut todistamassa aiheuttamaansa kohua. Etsiväsarjan esittäminen keskeytettiin Saksassa. Yle ei suunnitellut suunnitellut sarjan uusimista.

Derrick-sarjaa (1974–1998) esitettiin Suomessa esimerkiksi 1990-luvulla perjantai-illoissa parhaaseen katseluaikaan.

Source Link is.fi