Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_52c6a27ea64dd161dc8d1ed45271526d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Diabeetikkoa uhkaavat myös muisti­ongelmat – on helppo keino, jolla muistista voi pitää huolta – Uutisalue

Diabeetikkoa uhkaavat myös muisti­ongelmat – on helppo keino, jolla muistista voi pitää huolta

Diabeteksen tiedetään altistavan muistin heikentymiselle.

Diabetes altistaa muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiselle, mutta tuo riski voi pienentyä huomattavasti, jos potilas harrastaa säännöllisesti liikuntaa vapaa-ajallaan.

Tiedot käyvät ilmi espanjalaistutkimuksesta, jossa 12 000:ta keskimäärin 51-vuotiasta miestä ja naista seurattiin keskimäärin kahdeksan vuotta.

Osallistujille tehtiin kognitiivisia testejä tutkimuksen alussa sekä seurannan päätteeksi. Testien perusteella muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot heikkenivät nopeammin osallistujilla, jotka eivät harrastaneet liikuntaa tai sairastivat diabetesta.

Diabetekseen liittyvä kognitiivisen heikentymän riski havaittiin kuitenkin vain potilailla, jotka liikkuivat vähänlaisesti. Vähintään 150 minuuttia viikossa kohtalaisen raskasta liikuntaa harrastavilla yhteyttä ei näkynyt.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Source Link is.fi