Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6250f3f702c729110fa0fd92ae8c1ff2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ylen kysely: Yli puolet suomalaisista kokee arjen häiritsevän väsyttäväksi – Uutisalue

Ylen kysely: Yli puolet suomalaisista kokee arjen häiritsevän väsyttäväksi

Joka toinen suomalainen on jättänyt jotain itselle tärkeää tekemättä väsymyksen vuoksi. Eniten väsymyksen vuoksi karsitaan kotitöistä, harrastuksista ja ystävien tapaamisista.

Muusa Enjala, 26, Jade Lindfors, 24, ja Eetu Heikkilä, 32, pohtivat videolla, mistä väsymys johtuu ja miten sitä voi helpottaa. Video: Hanna Terävä / Yle, Mårten Lampén / Yle

Ylen Akuutti Liven Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 57 prosenttia suomalaisista on kokenut arjen viimeisen vuoden aikana häiritsevän väsyttäväksi jatkuvasti tai toisinaan.

Jatkuvasta väsymyksestä on kärsinyt 17 prosenttia ja toisinaan väsymystä on potenut 40 prosenttia vastaajista. Naiset ovat kärsineet väsymyksestä miehiä useammin.

Arjen väsymys on yleisintä 25–49-vuotiaiden keskuudessa.

Työterveyspsykologi ja psykoterapeutti Annamari Heikkilä pitää tuloksia huolestuttavina, vaikka ne eivät häntä varsinaisesti yllätä. Heikkilän mukaan esimerkiksi maailman tilanne ja työelämän intensiivisyys lisäävät ihmisten kokemusta arjen kuormittavuudesta.

– Onhan meillä aika paljon tutkittua tietoa siitä, että ihmiset kokevat työuupumusta, ja toisaalta paineita myös esimerkiksi vanhemmuudesta, vapaa-ajasta ja harrastuksista. Nyky-yhteiskunnassa on vähän tällainen supersuorittamisen elämän eetos.

Voimavarat eivät riitä vapaa-aikaan

Kyselyn mukaan 49 prosenttia suomalaisista on jättänyt jotain itselle tärkeää tekemättä väsymyksen takia. Jatkuvasti näin toimii 12 prosenttia ja toisinaan 37 prosenttia vastaajista.

Eniten väsymyksen takia on karsittu esimerkiksi kotitöistä, harrastuksista ja ystävien tapaamisesta.

Annamari Heikkilä ilahtui siitä, että kotitöitä on jätetty tekemättä. Huolta hänessä herätti se, että väsymyksen takia esimerkiksi harrastukset tai ystävien tapaamiset ovat jääneet väliin, sillä ne ovat juuri niitä tekijöitä, jotka lisäävät voimavaroja ja tuovat arkeen tasapainoa.

– Tähän pitäisi ehdottomasti herätä. Tämä ei voi olla asia, joka yksilöiden pitää ratkaista. Meidän pitäisi käydä keskustelua työelämän vaatimuksista. Miten me voisimme terveempää työelämää rakentamalla varmistaa, että ihmiset ovat työkykyisempiä ja elinvoimaisempia, jotta heillä riittää voimavaroja myös muuhun elämään.

Väsymyksen taustalla useita eri syitä

Ylen kyselyssä suurimpia syitä omaan väsymykseen olivat vastaajien mukaan liian vähäinen uni, työelämän vaatimukset, terveysongelmat sekä talouteen ja toimeentuloon liittyvät asiat.

– Uni ei ehkä ole primäärisyy, vaan se on ehkä seurausta muusta kuormittumisesta. Huonon nukkumisen taustalla on todennäköisesti jotain yleisempää meidän kulttuuriin ja elämisen tapaan liittyviä asioita, Heikkilä arvioi.

Tästä antavat osviittaa myös kyselyyn kirjoitetut avoimet vastaukset.

  • ”Jos ei tarvitsisi miettiä kokoajan miten rahat riittävät niin voisin kokonaisvaltaisesti paljon paremmin. Ei ahdistusta, ei stressiä, ei univaikeuksia jne. Rahalla saisi myös terveellistä ruokaa ja saisi joskus jotain elämää rikastuttavia kokemuksia. Ilman rahaa teet vain asioita jotka ovat ilmaisia. Se luo myös huonommuuden tunnetta kun muut tekevät etkä itse voi käydä edes ravintolassa kahvilla.”

Ihmiset kaipaavat enemmän vapaata aikaa

Avoimissa vastauksissa ihmiset pohtivat myös, miten oman arjen väsyttävyyttä voisi parhaiten vähentää.

Vastauksissa nousevat esiin muun muassa lyhennetty työaika, työn ja vapaa-ajan sopivampi suhde sekä yhteiskunnan ja työtahdin yleinen hidastaminen.

Jutun lopussa voit katsoa Annamari Heikkilän vinkit väsymyksen selättämiseen.

  • ”Kyse on ennen kaikkea rajallisesta ajasta, josta työt, kotityöt ja muut pakolliset asiat rohkaisevat liian ison palan. Aikaa rentoutumiseen, omiin harrastuksiin ja itsensä kehittämiseen jää liian vähän. Parempi työn ja vapaa-ajan tasapaino esimerkiksi osa-aikatöiden kautta. Tulotaso, joka mahdollistaisi arkea helpottavat palvelut (esim. kotisiivous) ja itsestä huolehtimisen (esim. säännöllinen hieronta).”
  • ”Kiireettömämpi elämä, arjen ja työn merkityksellisyys, vaatimustason laskeminen. Kaiken ei tarvitse olla koko ajan ihmistä kehittävää ja edistävää. Vähempikin riittää välillä. Aina ei tarvitse kiirehtiä seuraavalle etapille elämässä.”
  • ”Ympäristön paineiden väheneminen. Se että muut ymmärtäisivät paremmin, että ihmisillä on erilaisia tilanteita. Kaikkien ei tarvi tehdä kaikkea.”

Myös sosiaalisen median ja puhelimen käytön vähentäminen sekä terveelliset elämäntavat nousevat vastauksissa esiin.

  • ”Terveellinen ravinto ja riittävä liikkuminen, rentouttavat harrastukset. Näitä vain vaikeuttavat esimerkiksi talven sääolot liukkauksineen sekä pimeys, jotka saavat käpertymään neljän seinän sisään.”
  • ”Liikunta, ruoka, tarvittaessa oikeanlaiset lääkitykset tai hoidot terveydellisiin vaivoihin. Kuormituksen vähentäminen ja mielenterveydenkin hoitaminen.”

Eräs vastaajista kiteyttää väsymyksen selättämisen keinot melko osuvasti.

  • ”Vähemmän töitä, enemmän vapaa-aikaa. Vähemmän ruutua, enemmän liikuntaa. Vähemmän somea, enemmän unta.”
Työterveyspsykologi ja psykoterapeutti Annamari Heikkilä kertoo, kuinka jaksaa arjessa väsymättä.

Taloustutkimuksen Ylen Akuutti Livelle tekemään kyselyyn vastasi 1 012 vastaajaa. He edustavat Manner-Suomen yli 15-vuotiasta väestöä. Tiedonkeruu toteutettiin 12.–13.3.2024. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa. Jutussa käytetyt sitaatit ovat otteita kyselyn avoimista vastauksista.

Akuutti Liven kolmannessa suorassa lähetyksessä 16.4.2024 klo 19:55 keskustellaan väsymyksestä:

Vieraina burnoutin kokenut Tero Sivula, erityislasten vanhempi Aino Kokko ja vaihdevuosia elävä Salla Paajanen. Keskustelua vetää toimittaja Ani Kellomäki.

Source Link yle.fi