Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6bc2dcf1891518a1890ae117dcecb592, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Diilistä tuttu Helena Kastikainen, 30, sairasti rajun koronan – joutui sairaalaan Turkissa ja kärsi erikoisesta oireesta – Uutisalue
Banner Before Header

Diilistä tuttu Helena Kastikainen, 30, sairasti rajun koronan – joutui sairaalaan Turkissa ja kärsi erikoisesta oireesta

Diili-ohjelmasta tuttu yrittäjä, tietokirjailija ja puhuja Helena Kastikainen kertoo Instagramissa koronatartunnastaan. Tällä hetkellä Turkissa oleskeleva 30-vuotias Kastikainen joutui oireidensa takia kahdesti sairaalahoitoon.

Kastikaisen mukaan oireet alkoivat muutama viikko sitten väsymyksestä, ja illalla kuume nousi. Seuraavana päivänä Kastikaisella oli yhä lämpöä ja hänelle ilmaantui erikoisena oireena voimakasta kutinaa.

– Kutina oli ihon alla, ei esimerkiksi ihottumana pinnassa, joten ainoa helpotus oli kylmät kääreet, joiden alla nukuin seuraavat yöt. Istuin myös tuntikausia liottamassa käsiäni ja jalkojani vesiastioissa, mikä edes vähän lievensi oireita. Kuume nousi ensimmäistä kertaa yli 38 asteeseen.

Kastikaisen mukaan kuume nousi lopulta korkeimmillaan lähes 39,4 asteeseen lääkkeistä huolimatta. Parin päivän sairastelun jälkeen hänen sairaanhoitajaystävänsä kehotti häntä hakeutumaan sairaalaan päivystykseen.

– Sairaalassa minulla todettiin koronatartunta. Pääsin samana päivänä kotiin tiputuksen jälkeen, sain kotihoito-ohjeet ja minut asetettiin karanteeniin.

Kastikainen kertoo, että paikalliset terveysviranomaiset toivat kotiin lääkkeen ja kertoivat karanteenista. Seuraavina viikkoina kuume sahasi edestakaisin.

– Olen ollut enimmäkseen sänkypotilaana. Välillä oli hyviä hetkiä ja päiviäkin, mutta yleensä kerran päivässä lämpö tai kuume lähti nousemaan.

Kutinaa kesti muutaman päivän ajan. Kun se lakkasi, Kastikainen alkoi kärsiä ruokahaluttomuudesta ja aistiherkkyydestä. Ruoka ja tuoksut ällöttivät ja aiheuttivat pahoinvointia. Tätä kesti noin viikon ajan.

– En kestänyt kovia ääniä tai esimerkiksi näppäimistön naputusta. Ruuan kanssa ei mennyt makuaisti vaan päinvastoin! Maistoin kaikki pienetkin vivahteet, ja en pystynyt syömään viikkoon kuin vehnäcrackereita, maustamattomia sipsejä ja maustamatonta riisiä pieninä suupaloina.

Kastikaisen mukaan hän ei edes pystynyt keskittymään sarjojen katseluun tai lukemiseen.

– Myös aivot tuntuivat pehmenevän. Lukeminen, äänikirjojen kuuntelu, juonen seuraaminen tai kirjoittaminen oli täysin jäissä.

Rajuna oireena hänellä oli hengitysvaikeuksia.

– Kerran en saanut happea kunnolla ja keuhkot avattiin muun muassa kaverin astmapiipulla. Kuume lähti kuitenkin laskuun kuumelääkkeillä ja hengitys tasaantui, joten jäin lääkärin ohjeesta kotihoitoon.

Viime viikon maanantaina Kastikaisen vointi otti takapakkia, ja hän joutui korkean leposykkeen ja kuumeen takia uudestaan sairaalaan. Tällä kertaa ambulanssikyydillä ja useammaksi päiväksi.

– Diagnoosina tällä hetkellä koronan jälkitautina keuhkokuume ja bakteeritulehdus. Hoitona mm. antibioottia suoneen ja lisähappea. Edelleen liikkuminen ja hengittäminen raskasta, mutta kuumeilu on onneksi lakannut, Kastikainen kirjoitti viime viikolla julkaisemassaan Instagram-päivityksessään.

Viime torstaina Kastikainen pääsi sairaalasta kotiin. Häntä hoidettiin Turkin yliopistollisessa sairaalassa, ja hän kertoo olevansa todella tyytyväinen saamaansa hoitoon.

– Ilmeisesti aika saman tyylistä hoitoa, mitä Suomessakin. Ehkä erona se, että täällä on myös määrätty vitamiineja ihan alusta alkaen, mikä on ihan kiinnostavaa.

Kastikainen on ollut yksi Suomen nuorimmista tavaratalojohtajista 23-vuotiaana. Hän sijoittui toiseksi Diili-ohjelmassa vuonna 2018.

Kastikainen kertoo, että hänen sykkeensä on ollut sen verran korkealla, että seisominen ja vessaan meneminenkin on tuntunut raskaalta. Hän sai toissa viikolla negatiivisen testituloksen 12 päivää ensimmäisten oireiden alkamisesta. Jälkioireiden, kuten kuumeen ja väsymyksen, takia hän jäi kotiin toipumaan.

Tiistaina Kastikainen kertoi IS:lle, että oireet ovat alkaneet hellittää vähitellen.

– Keuhkot alkaa selvästi palautua. Pystyy vihdoinkin vetämään jo enemmän hyviä hengenvetoja. Eilen pääsin ensimmäistä kertaa kolmeen viikkoon kävelemään jo asunnon ulkopuolella.

Kastikainen halusi kertoa kokemuksensa muistuttaakseen, että korona voi iskeä vakavana myös terveelle nuorelle ihmiselle. Hän kertoo omassa somekuplassaan nähneensä paljon taudin ja oireiden vähättelyä.

– Jos on ollut jotain raflaavampia, niin ne ovat olleet aika erilaisilla oireilla. Sen takia tuli ajatus, että voisi olla hyvä valottaa omaa tarinaa.

– En ota kantaa rajoituksiin, politiikkaan, rokotteisiin, en taudin vakavuuteen muiden kohdalla tai muuta vastaavaa, hän painottaa.

Helena Kastikainen osallistui Diili-ohjelmaan vuonna 2018 ja sijoittui toiseksi. Nykyään Helena Kastikaisella on oma yritys ja hän tekee esimerkiksi puhujakeikkoja. Lisäksi hän on julkaissut kirjan Pikkupomosta johtajaksi – Nuoren naisen opas.

Viime kesänä Kastikainen herätti huomiota, kun hän päätti kävellä Suomen halki. Hän teki 63 päivän vaelluksen ja käveli Helsingistä Nuorgramiin.

Lue lisää: Helenasta tuli tavaratalojohtaja 23-vuotiaana ja Diilissä hän sijoittui toiseksi – nyt hän kertoo liike-elämässä kohtaamistaan ennakkoluuloista

Lue lisää: Helena käveli Suomen läpi – vastaan tuli makkaraperunoita, auttavia kyläläisiä sekä yksi karhu

Source Link is.fi