Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_83ff53edbad4b927e3fb56ddbba1142a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Elon Muskin SpaceX-raketin koelento epäonnistui jo kolmannen kerran – Uutisalue

Elon Muskin SpaceX-raketin koelento epäonnistui jo kolmannen kerran

Nyt raketti tosin lensi pidemmälle kuin koskaan. Kaksi ensimmäistä koelentoa kesti vain joitakin minuutteja. Molemmat päättyivät raketin räjähtämiseen.

Avaruusyhtiö SpaceX:n Starship nousi onnistuneesti kohti avaruutta torstaina iltapäivällä Suomen aikaa. Se laukaistiin Texasista läheltä Meksikon rajaa.

Kyseessä oli Tesla-miljardööri Elon Muskin avaruusrakettiprojektin kolmas koelento. Raketti lensi kauemmaksi ja nopeampaa kuin aikaisemmissa yrityksissä. Sen oli määrä kiertää puoli maapalloa ja pudota sitten hallitusti Intian valtamereen noin 65 minuuttia laukaisun jälkeen.

SpaceX ilmoitti kuitenkin, että rakettiin menetettiin yhteys, kun se oli palaamassa maan ilmakehään noin 65 kilometriä meren pinnan yläpuolella.

Raketti ehti saavuttaa huikean nopeuden eli 26 000 km/h ja nousi 200 kilometriä maan pinnan yläpuolelle. Raketti ehti olla ilmassa noin tunnin.

Ilmakuva Starbasesta, etualalla laukaisualusta ja takana noin 5 km päässä tuotantoalue.

SpaceX:n avaruusraketit laukaistaan Boca Chicasista Texasista. Kuva: SpaceX

Starship-aluksen edellinen koelentoyritys marraskuussa päättyi aluksen ja kantoraketin räjähdykseen. Ensimmäinen yritys puolestaan päättyi viime vuoden huhtikuussa tahalliseen räjäytykseen sen jälkeen, kun koelennolla oli muun muassa ilmennyt useita moottorivikoja.

Vaikka jo kolmas koelento epäonnistui, ei pettymys kuitenkaan paista läpi SpaceX:n julkisuuteen lähettämistä viesteistä.

– On huikeaa nähdä, kuinka paljon pidemmälle pääsimme tällä kertaa, yhtiön edustaja kommentoi.

Musk itse onnitteli aiemmin yhtiönsä työntekijöitä ”pitkästä matkasta, jonka se on raketin parissa tehnyt”.

Elon Musk heinäkuussa 2022.

Miljardööri Elon Musk mietteliäänä vuonna 2022. Muskin hurja tavoite on, että hänen yrityksensä kehittämä raketti veisi vielä kerran ihmisiä Marsiin saakka. Kuva: Trevor Cokley / AC NewsPhoto / Alamy / AOP

Starship on kooltaan melkoinen jättiläs – suurin ja tehokkain raketti, mikä on koskaan rakennettu. Laukaisualustallaan seisoessaan sillä on pituutta peräti 121 metriä. Myös raketin työntövoima on valtava, lähes kaksi kertaa niin tehokas kuin Nasan aiemmin käyttämä järjestelmä.

Tosin SpaceX:n raketti on edelleen prototyyppi ja siis vielä testausvaiheessa.

Starship-raketti laukaisualustallaan rannalla

Starship kuvattuna laukaisualustallaan viime vuonna. Kuva: SpaceX

Koelennosta lähetettyä videostriimiä seurasi arviolta yli 3,5 miljoonaa ihmistä.

SpaceX:n tavoitteena on kehittää raketti, jolla Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan astronautit voisivat laskeutua kuuhun vuosikymmenen loppupuolella. Muskilla itsellään on tavoitteena, että hänen rakettinsa voisi joskus viedä ihmisiä Marsiin saakka.

SpaceX perustettiin tasan 22 vuotta sitten.

Lähteet: Reuters, AP, STT

Source Link yle.fi