Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_482ebcaad5ac909653714cbcb7204b83, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ensiasunnon ostajat lähtivät liikkeelle – lainahakemuksia tehdään nyt vauhdikkaasti – Uutisalue

Ensiasunnon ostajat lähtivät liikkeelle – lainahakemuksia tehdään nyt vauhdikkaasti

Ehtiikö asuntolainan neuvotella ja ensiasuntokaupat tehdä vielä ennen vuodenvaihdetta?

Ensiasunnon ostoa harkitsevat ovat havahtuneet tulossa olevaan veroedun menetykseen ja lähteneet vilkkaasti hakemaan asuntolainoja.

Ensiasunnon ostajia on tähän asti tuettu niin, että heidän ei ole tarvinnut maksaa asuntokaupastaan varainsiirtoveroa. Nyt veroetu on poistumassa. Muutos tulee voimaan vuodenvaihteessa, jota ennen solmitut ensiasuntokaupat ovat vielä verovapaita.

Valtakunnallisesti toimivan Huoneistokeskuksen myyntijohtajat kertovat markkinoiden merkittävästä vilkastumisesta.

– Ensiasunnon ostajien liikehdintä on lisääntynyt merkittävästi, nyt ollaan tosissaan liikenteessä, Helsingin Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Tuukka Halme kertoo.

Samaa kertoo Espoon-myyntijohtaja Anne Sundqvist-Hellstedt.

– Nyt kiinnostavat hyvin niin yksiöt kuin kaksiotkin, jotka ovat olleet pidempään myynnissä.

Maakuntakeskuksissa ensiasunnonostajat ovat tarttumassa isompiinkin asuntoihin ja jopa omakotitaloihin.

– Kyllä ainakin Joensuun alueella on ensiasunnonostajat heränneet. Täällä tämä näkyy jopa uudempien omakotitalojen osalta kiinnostuksen kasvuna. Uskon, että heidän kanssaan tehdään loppuvuonna vielä mukava määrä kauppoja, myyntijohtaja Kari Helvelahti Joensuusta kertoo.

Asuntokaupan toteutuminen edellyttää rahoitusta, joka useimmiten järjestetään pankkilainalla. Nyt rynnistyksen ensiasunnon ostoon on huhuttu olevan jopa niin kovaa, että asuntokaupoille ei välttämättä ehtisi ennen vuodenvaihdetta.

Näin siksi, että lainaneuvotteluihin olisi jo pitkä jono ja että pankit eivät välttämättä ehtisi tehdä kaikkia lainapäätöksiä enää tämän vuoden puolella.

OP:n asuntorahoituksesta vastaava johtaja Hanna Heinonen kertoo, että välittömästi hallituksen varainsiirtoveroesityksen jälkeen ensiasuntolainahakemusten määrä kasvoi jopa yli 60 prosenttia.

– Hakemusten määrä on sittemmin hieman rauhoittunut ja niitä tulee nyt noin kolmasosa tavanomaista enemmän.

Nordean henkilöasiakkaista Suomessa vastaava johtaja Jani Eloranta kertoo, että ensiasunnon ostajien hakemusten osuus kaikista asuntolainahakemuksista on noussut muutoksen julkistuksen jälkeen noin 40 prosenttia verrattuna pitempään tarkastelujaksoon.

Vuodenvaihde on lähestymässä kovaa vauhtia, mutta OP:n Heinonen tyynnyttelee huolia.

– Vaikka ensiasunnon ostajien hakemusten määrä on kasvanutkin viime viikkoina, lainaneuvotteluihin on edelleen hyvin aikoja saatavissa. Ei kuitenkaan kannata jättää kauppojen tekemistä vuoden viimeisille päiville, hän sanoo.

Näin erityisesti siksi, että joulukuussa pankkipäivät käyvät pitkien pyhien vuoksi niukoiksi.

– Asuntokauppa on monen kohdan ja osapuolen, muun muassa ostajan, myyjän ja pankin, yhteinen prosessi. Kaikkien eri vaiheiden hoitamisessa menee aikaa, joten liikenteessä kannattaa olla mahdollisimman hyvissä ajoin, Nordean Eloranta sanoo.

– Pyrimme kuitenkin kaikin tavoin ennakoimaan mahdollista asuntokauppojen ruuhkautumista loppuvuodelle.

OP:n tiedotteen mukaan lokakuussa 40 prosenttia asuntolainahakemuksista tuli ensiasunnon ostajilta. Ensiasuntolainoja myös myönnettiin lokakuussa 15 prosenttia syyskuuta enemmän.

Asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypoteekkiyhdistyksen asuntorahoitusjohtaja Anna-Maija Kuosmanen muistuttaa, että asiat on hyvä asettaa mittasuhteisiin. Asuntokaupassa puhutaan kuitenkin sadasta tai jopa useista sadoista tuhansista euroista. Varainsiirtoverossa taas kyse on tuhansista euroista.

– Varainsiirtovero on iso ja merkityksellinen summa ilman muuta, mutta pitkälle aikavälille suhteutettuna ei se kaada ostosta vuodenvaihteen jälkeenkään.

– Ensiasuntoja on tarjolla vuodenvaihteen jälkeenkin ja ihan varmasti tinkimisen varaa on silloinkin jäljellä. Tärkeintä ensiasunnon ostamisessa on, että miettii omat tarpeet siitä, missä ja millaista asuntoa tarvitsee ja mihin on varaa, Kuosmanen sanoo.

Nordeasta ja OP:stä luvataan, että asuntolainaneuvotteluihin löytyy aikoja tarvittaessa jopa muutamassa päivässä.

Source Link is.fi