Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_04f6f1bbdd8bd6e4d1a4f3a7a42871fb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
THL myöntää, että koronarokotukset aloitettiin liian myöhään – Uutisalue

THL myöntää, että koronarokotukset aloitettiin liian myöhään

Miljoonan koronarokotteen ja influenssarokotteen antaminen oikeaan aikaan on pakosti kompromissi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Hoitaja pyyhkii asiakkaan olkavartta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että koronarokotteen tehosteannos annetaan ikäihmisille, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille kansalaisille. Kuva: Tiina Jutila / Yle

– Ei varmasti riitä resurssit siihen, että kaksi tällaista valtavaa kierrosta tehtäisiin.

Näin puuskahtaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronarokotusten järjestämistä koordinoiva, johtava asiantuntija Mia Kontio, kun häneltä kysytään, eikö koronarokotuksia ja influenssarokotuksia voisi järjestää eri aikaan.

Taudit kun tuppaavat myös puhkeamaan eri aikaan, jopa muutaman kuukauden väliajalla.

THL:stä myönnetään, että kritiikki koronarokotusten käynnistymisestä liian myöhään suhteessa tautiepidemiaan on paikallaan.

– No varmasti osittain onkin myöhässä, näinhän se on, myöntää Kontio, mutta jatkaa samaan hengenvetoon.

– Täytyy kuitenkin olla realisti, että mihin pystytään. Koronarokotuksia pitäisi antaa hieman aikaisemmin, mutta influenssarokotteita mieluiten vasta mahdollisesti joskus vuodenvaihteessa, ettei teho ehdi laskea, kun influenssaepidemia iskee päälle. Tässä etsitään sitä kultaista keskitietä.

Sekä korona- että influenssarokotteita annetaan molempia yli miljoona annosta. Rokotusten järjestäminen on hyvinvointialueille suuri ponnistus, ja henkilökunnan riittävyys on jo nyt kortilla.

Osin siitä syystä osassa maasta on koronarokotuksiin vaikea löytää vapaita aikoja. Nyt on myös meneillään pahin ruuhka, kommentoi THL:n Mia Kontio.

– On aika normaalia että ajanvarauksissa ei nyt ole vapaita aikoja. Kaikki haluaisivat rokotuksia kahden ensimmäisen viikon aikana.

THL ei ole huolissaan siitä, että rokotuksiin ei pääse heti. Tosin tähän on yksi poikkeus: kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat, eli yli 80-vuotiaat, ja kaikkein sairaimmat. Heidän olisi nyt ensiarvoisen tärkeää saada tehosterokote. Muiden riskiryhmäläisten riski ei ole yhtä suuri.

– Heidän kohdallaan voisi miettiä, miten ensimmäiset rokotukset kohdennettaisiin juuri heille. Tehtäisiinkö tietty kiintiö, jonka vain he voivat ajanvarauksesta ottaa.

THL:n Mia Kontio myöntää, että iäkkäimpien henkilöiden kohdalla ongelmaksi saattaa osan kohdalla muodostua tietotekniikka rokotusaikaa varatessa.

Source Link yle.fi