Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bef9ea63d2b0a0708cdb29b3479205c6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Eräänä päivänä nuori Maryam vain hävisi, eikä ottanut edes takkia mukaansa – kohtalo selvisi myöhemmin – Uutisalue

Eräänä päivänä nuori Maryam vain hävisi, eikä ottanut edes takkia mukaansa – kohtalo selvisi myöhemmin

Toimittaja Ramita Navai koittaa selvittää, mitä kadonneille naisille on tapahtunut Talibanin hallitsemassa Afganistanissa.

Tv-lehti arvioi: Talibanin palattua valtaan Afganistanissa naisten asema on käynyt yhä ahtaammaksi, vaikka virallisesti hallinto väittää asioiden olevan hyvin.

Todellisuudessa naisia on vangittu ilman oikeudenkäyntejä, heitä siepataan pakkoavioliittoihin, ja osa on myös kadonnut jälkiä jättämättä.

Synkässä Ulkolinja-dokumentissa Afganistan – ei naisille (Iso-Britannia, 2022) toimittaja Ramita Navai lähtee selvittämään, mitä kadonneille on tapahtunut.

Länsi-Afganistanissa sijaitsevasta Heratista kotoisin oleva Maryam on yksi kadonneista.

Hänen äitinsä mukaan sanavalmis nuori nainen suhtautui tulevaisuuteen ennen talibanien paluuta optimistisesti ja haaveili elokuvaohjaajan urasta.

Eräänä päivänä hän hävisi, eikä ottanut edes takkia mukaansa.

Navai törmää vaikenemisen muuriin, sillä moni pelkää puhua talibanien koston pelossa. Hän onnistuu kuitenkin löytämään joukon naisjuristeja, joilla on Maryamin kohtalosta epäilynsä.

Heidän tietojensa mukaan tiedustelupalvelu Estekhbarat on vanginnut naisia ilman oikeudenkäyntejä niin sanotuista moraalirikoksista.

Rikokseksi riittää esimerkiksi matkustaminen ilman sukulaismiestä.

– Talibaneista naisilla ei ole oikeuksia. Syytteet vain sutaistaan paperilapulle, sanoo yksi nimettömänä pysyttelevä naisjuristi.

Trillerinä etenevän dokumentin viesti on masentava.

Toimittaja Ramita Navai huomasi, että moni pelkäsi kertoa asioita talibanien koston pelossa. Kuva: Passion Distribution Ltd / Yle

Pitkän odotuksen jälkeen Maryamin perhe saa tietoa tyttärensä kohtalosta. Hänet on viety Heratin keskusvankilaan.

Kiven sisästä salakuljetetussa kirjeessä Maryam kertoo tapahtumista: hänen ystävänsä olivat joutuneet pidätetyiksi ajamisesta taksilla ilman sukulaismiestä ja soittaneet Maryamin apuun.

Maryamin saavuttua poliisiasemalle myös hänet pidätettiin.

– Kolme henkilöä kuulusteli minua. He käyttivät minuun sähköruoskaa ja käskivät minun kertoa totuuden He ottivat puhelimeni ja veivät minut vankilaan.

Ulkolinja: Afganistan – ei naisille 28.3. torstaina TV1:llä kello 22.00.

Source Link is.fi