Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e25f2ce6a6d26e1d39a61a20349f86c7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
EU-komissio esittää helpotuksia turvapaikkahakemusten käsittelyyn Puolalle, Liettualle ja Latvialle – syynä Valko-Venäjän häikäilemätön toiminta – Uutisalue

EU-komissio esittää helpotuksia turvapaikkahakemusten käsittelyyn Puolalle, Liettualle ja Latvialle – syynä Valko-Venäjän häikäilemätön toiminta

EU-komissio ehdottaa, että Puolalle, Latvialle ja Liettualle myönnettäisiin helpotuksia turvapaikkahakemusten käsittelyssä. Helpotuksista kertoi EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson.

Toteutuessaan kyseessä olisi merkittävä myönnytys erityisesti Puolalle ja Liettualle, jotka ovat vaatineet joustoa tilanteessa, jossa Valko-Venäjä ohjaa siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita maiden rajoille.

Komissio esittää, että Puola, Liettua ja Latvia voisivat pitää Valko-Venäjän kautta tulevia ihmisiä turvapaikkakeskuksissa rajalla maksimissaan neljän kuukauden ajan. Hakemukset olisi käsiteltävä tuossa ajassa.

Mailla olisi neljä viikkoa aikaa rekisteröidä Valko-Venäjän kautta saapuvien turvapaikkahakemukset, kun normaalisti ne on rekisteröitävä kymmenen päivän kuluessa.

Puolalla, Liettualla ja Latvialla olisi myös oikeus nopeuttaa ja yksinkertaistaa käsittelyä ihmisten palauttamiseksi.

Komissio painottaa, että kysymys on väliaikaisista keinoista poikkeuksellisissa olosuhteissa. Eurooppa-neuvoston on hyväksyttävä esitys ennen kuin keinot voidaan ottaa käyttöön.

Komissio vaatii, että Puola, Liettua ja Latvia takaavat turvapaikanhakijoiden oikeudet, kuten lainopillisen neuvonnan. Turvapaikanhakijoille on myös taattava majoitus, ravinto ja terveydenhoitopalvelut.

Komission ehdottamat myönnytykset olisivat voimassa puolen vuoden ajan.

Komissaari Ylva Johansson totesi tiedotustilaisuudessa, että Valko-Venäjän presidentti Aljaksand Lukašenka käyttää ihmisiä instrumentteina unionia vastaan eikä unioni tule sitä hyväksymään.

Tilanne on Johanssonin mukaan rauhoittunut, mutta Lukašenkan kanssa on oltava tarkkana.

Johanssonin mukaan Puolassa, Liettuassa ja Latviassa on yhteensä 8 000 siirtolaista tai turvapaikanhakijaa. Komissaari totesi, etteivät luvut ole vielä erityisen korkeita.

Lisää aiheesta:

Source Link yle.fi