Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_84f00ebcfa4218b1a7377f654c93035d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Finnair käynnistää palkitsemisohjelman – ulkopuolelle jäävät työntekijät, jotka eivät ole sopineet yhtiön kanssa työehtojen muutoksista – Uutisalue

Finnair käynnistää palkitsemisohjelman – ulkopuolelle jäävät työntekijät, jotka eivät ole sopineet yhtiön kanssa työehtojen muutoksista

Lentoyhtiöllä on samaan aikaan käynnissä muutosneuvottelut, joiden seurauksena voidaan irtisanoa enintään 450 työntekijää.

Finnairilla on takanaan vaikeat vuodet: Ensin lentoliikenne katkesi koronapandemiaan. Sen jälkeen Venäjä sulki läntisiltä lentoyhtiöiltä ilmatilansa, mikä pidentää merkittävästi Finnairin tärkeimpiä lentoreittejä Aasiaan. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Lentoyhtiö Finnair käynnistää kaksi kannustinohjelmaa, joista toinen koskee kaikkia henkilöstöryhmiä ja toinen yhtiön johtoa.

Henkilöstön kannustinohjelman piiriin kuuluvat työntekijäryhmät, jotka ovat lähteneet mukaan säästöohjelmaan eli käytännössä sopineet työehtojensa muutoksista.

Säästöohjelmassa työntekijöiden peruspalkkaa ei ole yhtiön mukaan alennettu. Esimerkiksi lentäjien kanssa yhtiö on sopinut muun muassa hotelleja koskevien ehtojen muutoksista sekä pienennyksistä haittalisiin, joita maksetaan Venäjän ylilentokiellosta johtuvasta lentoajan pidentymisestä.

Kannustinohjelman ulkopuolelle puolestaan jäävät ne työntekijäryhmät, jotka eivät ole mukana säästöohjelmissa. Enemmistö matkustamopalveluiden työntekijöistä ei ole toistaiseksi päässyt Finnairin kanssa sopimukseen säästöistä.

– Uskoisin, että kaikki henkilöstöryhmät näkevät oikeudenmukaisena, että ne, jotka ovat mukana säästötalkoissa, ovat mukana myös palkitsemisohjelmassa, sanoo Finnairin hallituksen puheenjohtaja Jouko Karvinen.

Karvinen toteaa, että Finnairin hallitus voi yhä hyväksyä uusia työntekijäryhmiä kannustinohjelman piiriin.

– Henkilöstöryhmät, jotka lähtevät mukaan säästöihin, ovat mukana palkitsemisessa.

Kannustimina voidaan myöntää noin 9 miljoonaa osaketta

Karvisen mukaan kannustinohjelmien tavoitteena on ensiksi palauttaa Finnair kannattavaksi.

– Ja sitten parantaa kannattavuutta merkittävästi.

Finnairilla on takanaan monta vaikeaa vuotta. Ensin lentoliikenne pysähtyi koronapandemian vuoksi. Kun lentoliikenne elpyi rajoitusten poistamisen jälkeen, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja sulki ilmatilansa läntisiltä lentoyhtiöiltä vastalauseena maalle asetetuista talouspakotteista.

Kannustinpalkkioita maksetaan, jos yhtiö saavuttaa tietyn liikevoittoprosentin vuosina 2023–2025.

Kaikkia henkilöstöryhmiä koskevassa ohjelmassa kannustinpalkkiot ovat käteistä, johtoa koskevassa kannustinohjelmassa palkkiot puolestaan maksetaan osakkeina. Enintään osakekannustimina voidaan kolmen vuoden ajalta myöntää runsaat 9 miljoonaa osaketta. Finnairin nykyisellä osakekurssilla potin arvo olisi runsaat 4,5 miljoonaa euroa.

Muiden henkilöstöryhmien kannustimien suuruus heijastelee yhtiön mukaan sitä, kuinka suurista säästöistä kunkin työntekijäryhmän kanssa on työehtoja muuttaessa sovittu.

Yhtiö ei kerro tarkkaa liikevoittoprosenttia, johon kannustimet on kytketty, mutta tavoitetason saavuttaminen merkitsisi Karvisen mukaan ”merkittävää kannattavuuden parantamista”.

Yhtiön toimitusjohtaja Topi Manner sanoi lokakuussa yhtiön viimeisimmän tulosjulkistuksen aikaan tavoitteeksi, että vuoden 2024 puolivälissä Finnairin liikevoittoprosentti olisi viiden prosentin tasolla. Tuolloin yhtiön vertailukelpoinen liiketulos oli plussalla ensi kertaa koronapandemian alkamisen jälkeen.

Muutosneuvottelut ulkoistuksista ovat kesken

Finnairilla on parhaillaan käynnissä muutosneuvottelut (aiemmin yt-neuvottelut), joiden seurauksena yhtiö voi irtisanoa enintään noin 450 työntekijää. Matkustamotyöntekijöitä yhtiöllä on yhteensä noin 2 000.

Neuvottelut koskevat Thaimaan ja Pohjois-Amerikan reittien matkustamohenkilöstön ulkoistamista alihankkijoille.

Alihankintaan Finnair suunnittelee siirtyvänsä kuluvan vuoden loppuun mennessä. Yhtiö perustelee suunnitelmaa kannattavuuden parantamisella.

Hallituksen puheenjohtaja Jouko Karvinen sanoo, ettei hän pidä ristiriitaisena kannustinohjelman käynnistämistä muutosneuvotteluiden aikana. Kannustimien tarkoituksena on sitouttaa henkilöstöä strategian toteuttamiseen, millä yhtiö pyritään saamaan taas kannattavaksi.

– Palkkioista koituva kustannus on [kannustimet laukaisevaan] tulosparannukseen verrattuna varsin kohtuullinen, Karvinen sanoo.

Karvinen huomauttaa, että muutosneuvottelut ovat vielä kesken. Yhtiön mukaan vaihtoehtona ulkoistuksille on sopiminen säästöistä henkilöstökuluissa.

Marraskuussa Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys protestoi ulkoistusaikeita ulosmarssilla:

Finnairin matkustamohenkilökunta osoitti marraskuussa mieltään Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Source Link yle.fi