Banner Before Header

Glasgow’n ilmasto­sopimus päättyi vesitettyyn sopuun – puheen­johtaja kyynelehti

Glasgow'n ilmastokokouksessa on saavutettu sopimus, kertovat uutistoimistot. Kyynelehtinyt kokouksen puheenjohtaja Alok Sharma päätti kokouksen anteeksipyyntöön siitä, miten epäonnistunut lopputulos on.

YK:n kaikki 197 maata allekirjoittivat sopimuksen. Monet niistä ilmaisivat pettymyksensä vesitettyihin sanamuotoihin.

Sharman mukaan neuvottelut eivät ole olleet helppoja. Hän kiitti konferenssia siitä, että se sai neuvoteltua ihmisille ja planeetalle tulevaisuuden, jossa lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen on mahdollista.

Alok Sharma sanoi, että sopimus oli ”epätäydellinen”, mutta osoitti ”konsensusta ja tukea”.

– Toivon, että voimme lähteä tästä konferenssista yhtenäisenä tuotettuamme jotain merkittävää ihmisille ja planeetalle yhdessä.

Monet maat ovat todella vihaisia ​​siitä, että Intia vesitti aivan viime hetkellä sopimuksen sanamuodon. Uudessa vesittyneessä ehdotuksessa ei enää puhuttu fossiilitukien ja hiilivoiman pois häivyttämisestä (phase out) vaan vähentämisestä (phase down).

Näihin maihin lukeutuvat etenkin pienet saarivaltiot, kuten Fiji ja Antigua, joita uhkaa merenpinnan nouseminen. Myös EU ilmaisi pettymyksensä.

Puheenjohtaja Sharman lausui näille maille:

– Olen syvästi pahoillani.

Ympäristöjärjestöjen reaktiot sopimukseen olivat lievästi pettyneitä. Ympäristöjärjestöt mainitsivat kuitenkin, että tärkeitä askelia otettiin eteenpäin.

Pettymystä aiheutti etenkin kehittyvien maiden asema. Pariisin sopimuksessa vuonna 2015 kehittyville maille luvattiin vähintään 100 miljardin dollarin vuotuista ilmastorahoitusta. Tätäkään lupausta ei ole vielä täytetty.

– Glasgow'n erolauseke tarkoittaa, että johtajat eivät onnistuneet luopumaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja rikkaimmat maat eivät maksa historiallista ilmastovelkaa, Maan ystävien Rachel Kennerley sanoi The Guardianin mukaan.

– Ensimmäistä kertaa sovittiin sopeutumisrahoituksen tavoite. Sitoumus tuplaamiseen on alle sen, mitä kehitysmaat pyysivät ja tarvitsevat, mutta toteutuessaan se lisää kehitysmaiden tukea miljardeilla, Oxfamin Gabriela Bucher sanoi.

– Ensimmäistä kertaa tunnustettiin, että haavoittuvat maat kärsivät nyt todellisia menetyksiä ja vahinkoja ilmastokriisistä, mutta mitä näille maille luvattiin, ei ollut lähelläkään sitä, mitä paikan päällä tarvitaan, Greenpeacen Jennifer Morgan sanoi.

Lopullisen ilmastosopimuksen, noin 10 sivua, voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Source Link is.fi