Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e3b1c5138eaf4ff4d1a90cff1f74a944, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Guardian: Naisten itsemurhat lisääntyneet Afganistanissa järkyttävällä tavalla – Uutisalue

Guardian: Naisten itsemurhat lisääntyneet Afganistanissa järkyttävällä tavalla

Brittilehden artikkelissa kerrotaan kahdesta afganistanilaisesta naisesta, jotka päätyivät yrittämään itsemurhaa pakkoavioliiton takia.

Tilastojen perusteella näyttää siltä, että Afganistanista on tullut yksi harvoista maista, joissa naiset tekevät miehiä enemmän itsemurhia.

Asiasta kirjoittaa brittilehti Guardian, jonka mukaan terveydenhuollossa työskentelevien afganistanilaisten yksityisesti jakama data viittaa ”vakavaan kansanterveydelliseen kriisiin”.

Guardianin artikkeli on tehty yhteistyössä Zan Timesin kanssa. Kyseessä on afgaaninaisten johtama tutkivaan journalismiin keskittyvä uutissivusto.

Brittilehden saamien tilastojen perusteella naiset muodostavat jopa kolme neljäsosaa itsemurhiin kuolleista tai niitä yrittäneistä, ja ainoastaan yhdessä Afganistanin 11 maakunnasta miehet ovat yrittäneet itsemurhaa naisia useammin.

Joulukuussa tehdyssä kyselyssä jopa 98 prosenttia afganistanilaisista kertoi kärsivänsä. Kyselyn perusteella erityisesti naiset olivat tulevaisuutensa suhteen pessimistisiä.

Taleban nousi valtaan Afganistanissa vuonna 2020. Kuva: Ali Khara / Reuters

Afganistanissa vuonna 2020 vallan kaapannut Taleban puolestaan ei julkaise terveydenhuoltoon tai itsemurhiin liittyviä lukuja.

Jo aiemmin vakava mielenterveyskriisi on pahentunut islamistisen ääriliikkeen valtaannousun myötä, koska muun muassa pakko- ja lapsiavioliitot ovat lisääntyneet. Esimerkiksi yliopistokoulutus taas on naisilta kielletty.

Naisilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sietää väkivaltaa tai tappaa itsensä.

Lisäksi jopa yhdeksän kymmenestä afganistanilaisnaisesta kärsii YK:n mukaan perheväkivallasta. Talebania edeltänyt hallinto yritti tehdä tilannetta helpottavia – joskin epätäydellisiä – uudistuksia, mutta Taleban on kumonnut kaikki vastaavat projektit.

– Perheväkivaltaan puuttuminen on täysin mahdotonta. Naisilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sietää väkivaltaa tai tappaa itsensä, afganistanilaisen ihmisoikeusjärjestön entinen puheenjohtaja Shaharzad Akbar kommentoi Guardianille.

Ihmisoikeusaktivistin mukaan perheväkivaltaan puuttuminen on Afganistanissa ”täysin mahdotonta”. Kuva: Ali Khara / Reuters

Afganistanissa itsemurhaa pidetään yleisesti häpeällisenä.

Brittilehti kertoo artikkelissaan 31-vuotiasta Royasta (nimi muutettu), joka teki itsemurhan pitkään jatkuneen väkivaltaisen avioliiton jälkeen. Perhe päätyi ilmoittamaan tutuille Royan kuolleen sairauteen, koska itsemurhaa pidetään ”epäislamilaisena” ja häpeällisenä.

Itsemurhaa yritti myös Latifa (nimi muutettu), jonka unelman lääkärin ammatista vei Talebanin koulutuskielto. Sitten hänen perheensä pakkonaitti hänet heroiinikoukussa olleelle serkulleen.

– Minulla oli kaksi vaihtoehtoa: naida addikti ja elää tuskainen elämä tai tappaa itseni. Valitsin jälkimmäisen, Latifa kuvaili puhelinhaastattelussa.

Latifa kuitenkin heräsi sairaalan sängystä ja sai kuulla, että hänen serkkunsa katosi itsemurhayrityksen jälkeen. Hän pelkää serkkunsa palaavan.

– Jos hän tulee takaisin ja perheeni yrittää pakottaa minut [avioliittoon] uudelleen, minä varmistan, etten selviä hengissä.

Guardianin mukaan Taleban on kieltäytynyt itsemurhalukuihin liittyvistä kommenttipyynnöistä.

Source Link is.fi