Banner Before Header

Herätys: Venäjää syytetään joukkohautaamisesta | UPM:lta ja Paperiliitolta tänään vastaukset sovintoesitykseen | Lasten hyväksikäyttö verkossa lisääntyy

Mariupolin pormestari syyttää Venäjää siviilien joukkohautaamisesta

Jopa 9 000 siviiliä voi olla haudattuna joukkohautaan Manhushin kylässä Mariupolin kaupungin lähistöllä, sanoo Mariupolin pormestari Vadym Boitšenko. Yhdysvaltalainen satelliittiyhtiö Maxar julkaisi torstaina satelliittikuvia, joissa näkyy rivimäisiä muodostelmia Manhushin kylässä. Rivit ovat yhtiön mukaan ilmestyneet maahan maaliskuun puolenvälin jälkeen.

Koostimme yhteen kolme keskeistä uutista Ukrainan tilanteesta viime yön ajalta tähän artikkeliin.

UPM ja Paperiliitto antavat tänään vastauksen sovintoesitykseen

Lakkovahteja UPM:n tehtaan portilla.
Lakkovahteja UPM:n Kymin tehtaalla Kouvolassa Emmi Korhonen / Lehtikuva

Perjantaina odotetaan Paperiliiton ja UPM:n kantoja sovintoesitykseen. Sovittelija Leo Suomaa antoi sovintoehdotuksen koko työriidan ratkaisemiseksi eilen torstaina. Osapuolten on määrä antaa vastaus tänään perjantaina. Paperiliiton lakko UPM:n tehtailla on jatkunut vuoden alusta.

Lue Ylen tuoreimmat uutiset tästä artikkelista.

Lasten hyväksikäyttö verkossa lisääntyy

Selin kuvaan istuva syytetty mies Keski-Suomen käräjäoikeudessa.
Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö verkossa lisääntyy. Nyt punnitaan, miten oikeus näihin rikoksiin suhtautuu.Simo Pitkänen / Yle

Verkkovälitteiset lapsiin ja nuoriin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat poliisin mukaan lisääntyneet selvästi. Esimerkiksi Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella määrät ovat kasvaneet kymmeniä prosentteja viime vuosina. Jyväskylässä käsiteltävästä laajasta lasten hyväksikäyttöjen vyyhdistä voi tulla ennakkotapaus, joka linjaa oikeudenkäyttöä verkkoahdistelussa.

Sähköautojen kysyntä on kasvussa

Autoliikkeen ostojohtaja Pietro Jääskeläinen siirtää Tesla sähköautoa liiketilasta ulos koeajoa varten.
Käytettyjen sähköautojen kysyntä on moninkertaistunut polttoaineen hinnannousun jälkeen. Vähän käytetty sähköauto maksaa jopa enemmän kuin uusi.Juha Kivioja / Yle

Rajusti kallistunut polttoaine on sekoittanut autokaupan. Uuden sähköauton saamista joutuu odottamaan jopa vuoden, ja monet ovat valmiit maksamaan alle vuoden käytetystä autosta jopa enemmän kuin uudesta, jotta sen saa liikenteeseen heti. Viime vuonna maahan tuotiin 3 400 käytettyä sähköautoa, ja uutena niitä ensirekisteröitiin noin 10 000. Vuodessa Suomen täyssähköautokanta on kolminkertaistunut.

Amerikkalaisnuoria kuolee fentanyyliin enemmän kuin koskaan

Nuori poika istuu maassa ja katsoo alas skeittilautaansa pipo päässä.
Alexander Neville ei ottanut tietoisesti fentanyyliä.Amy Neville

Suomalais-amerikkalainen Matthew Rautionmaa menetti ystävänsä fentanyylimyrkytykseen. Amy Nevillen 14-vuotias poika menehtyi kesällä 2020 otettuaan yhden pillerin, jossa oli hänen tietämättään fentanyyliä. Fentanyyli on voimakas kipulääke, jonka huumekäyttö on kasvanut voimakkaasti. Huumepoliisi DEA:n takavarikoinnitkin ovat kasvaneet vuoden 2019 jälkeen liki 430 prosenttia. Huumekuolemista melkein kaksi kolmasosaa johtuu fentanyylistä.

Sää viilenee viikonloppua kohden

Perjantain sääkartta.
Yle

Sää jatkuu lähipäivinä korkeapaineen vaikutuksesta poutaisena ja aurinkoisena. Öisin on edelleen monin paikoin vähän pakkasta. Viikonloppuna pohjoisesta alkaa virrata Suomeen kylmempää ilmaa.

Perjantaiksi pohjoisesta virtaa kylmempää ilmaa maan keskiosaan. Etelässä jatkuu yhä laajalti aurinkoinen ja keväisen lämmin sää, lounaassa lämpötila voi yhä kohota paikoin yli 15 asteen. Pohjoisessa tulee paikoin sadekuuroja ja lämpötila on 5 ja 10 asteen välillä.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Source Link yle.fi