Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6a7131a18515f284e054daf4434bf5c9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kohta ne ovat taas täällä! Asian­tuntijat arvioivat, koittaako Suomessa kunnon hyttys­kesä ja milloin – Uutisalue

Kohta ne ovat taas täällä! Asian­tuntijat arvioivat, koittaako Suomessa kunnon hyttys­kesä ja milloin

Hyttysiä esiintyi mittavia määriä viime vuonna jo alkukesästä. Olosuhteet tulevalle kesälle ovat otolliset hyönteisten suhteen, vaikka kevät on edennyt hitaasti, kertoo biologi Kimmo Saarinen.

– Kaksi olennaisinta elementtiä hyttysten kannalta ovat lammikot, joissa toukilla on tilaa kasvaa ja kehittyä. Kun lyödään vielä lämpöä päälle kevään ja alkukesän taitteessa, niin avot, Saarinen sanoo.

– Talvi on ollut todella luminen, ja näistä sulamisvesistä kertyvät lammikot, joissa hyttyset hautoontuvat. Jos saataisiin vesisateisemmat kelit, se saattaisi entisestään parantaa tulevan kesän joukkoja.

Kainuun ELY-keskuksen vieraslajikoordinaattori, hyönteistutkija Reima Leinonen arvioi asian ratkeavan seuraavien viikkojen aikana.

– Jos hyttysten munat saavat olla kesäisessä lämpötilassa kosteissa painanteissa 2–3 viikkoa, niin silloin niitä on reilummasti. Jos ei sada ja tulee hellettä, osa painanteista voi ehtiä kuivumaan, hän arvioi.

Aikuistalvehtivia kirsi- ja horkkahyttysiä on Leinosen mukaan jo todennäköisesti liikkeellä varsinkin Etelä-Suomessa. Ne lähtevät lentoon jo muutaman päivän lämpimän jakson jälkeen.

Vielä hyttyskausi antaa kuitenkin odottaa. Etelä-Karjalassa haastatteluhetkellä oleskeleva Saarinen kertoo, että lunta on poikkeuksellisen paljon, vaikka lämpöä on noin 10 astetta.

Se, millainen hyttyskesä lopulta saadaan, riippuu siitä, saadaanko Suomeen sopiva muutaman viikon lämmin kausi.

– Kirsihyttysiä ei ole montaa lajia ja ne ovat ihmisten kannalta hyvinkin harmittomia. Varsinaisia kesähyttysiä on vajaa neljäkymmentä lajia ja niiden aika koittaa, kun lumet ovat maisemasta kadonneet. Vapputerasseilla saa olla vielä rauhassa, Saarinen toteaa.

Hyttyssesongin huippuhetki on perinteisesti juhannuksen molemmin puolin, Leinonen sanoo. Ajoitus on riippuvainen kevään olosuhteista.

Viime kesänä kuoriutuminen tapahtui melko samaan aikaan hellejakson vuoksi. Tästä saattoi saada kuvan, että hyttysiä olisi ollut todellista enemmän.

– Kyllä se lentokin sitten loppuu nopeammin, lentoaika on keskimäärin kolmisen viikkoa, Leinonen toteaa.

– Pitää muistaa, että meillä on kymmeniä lajeja, joista osa lentää ennemmin, osa myöhemmin. Ei se riemu ihan kolmessa viikossa ohi ole.

Source Link is.fi