Banner Before Header

Hitler pelkäsi vakavaa sairautta – kurkku­lääkärin kirjeitä avattu ensi kertaa julkisuudessa

Natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin kurkkulääkärin sveitsiläinen jälkeläinen on julkaissut yksityiskohtia kirjeistä, jotka osoittavat lääkärin hoitaneen Hitleriä ääniongelmien vuoksi. Kirjeiden sisällöstä kirjoitti sveitsiläinen sanomalehti NZZ am Sonntag.

Saksan tuolloin tunnetuin korva-, nenä- ja kurkkuspesialisti Carl Otto von Eicken toimi natsidiktaattorin yhtenä lääkäreistä kymmenen vuoden ajan – vuodesta 1935 alkaen aina Hitlerin itsemurhaisen kuoleman vuoteen.

Kirjeiden sisällöstä niin ikään uutisoinut uutistoimisto Reuters kertoo, että vuonna 1960 kuolleen von Eickenin jälkeläinen löysi lääkärin serkulleen kirjoittamat kirjeet tutkiessaan perheen arkistoja kouluprojektia varten.

Sveitsiläislehden mukaan kirjeet osoittavat muun muassa, miten tärkeänä diktaattori piti ääntään, jota hän käytti propagandapuheissaan tehokeinona saadakseen tukea hallinnolleen ja mobilisoidakseen massoja.

Reuters kertoo, että kirjeet osoittavat Hitlerin pelänneen vakavaa sairautta. NZZ am Sonntagin mukaan hän oli ilmeisesti vakuuttunut olevansa vakavasti sairas, ja pelkäsi jatkuvasti kurkkusyövän kehittymistä.

– Jos on jotain pahaa, minun on ehdottomasti saatava tietää, von Eicken kirjoitti Hitlerin sanoneen toukokuussa 1935.

Operaatio polyypin, eli hyvänlaatuisen limakalvopullistuman, poistamiseksi lykättiin tehtäväksi vasta erään puheen jälkeen, kirjeissä sanotaan. Tämä siksi, että von Eicken neuvoi Hitleriä lepuuttamaan ääntään operaation jälkeen.

Sveitsiläislehden mukaan lääkäri operoi Hitleriä ainakin 23. toukokuuta 1935, ja noin sentin kokoisen polyypin poistaminen äänihuulista sujui ilman komplikaatioita. Potilastiedostoihin potilaan nimeksi oli merkitty salanimi ”Adolf Müller”.

Kirjeissä von Eicken ei koskaan kyseenalaistanut toimintaansa, jossa hän tarjosi hoitoa miehelle, jonka julmat toimet johtivat miljoonien ihmisten kuolemaan holokaustissa ja toisessa maailmansodassa, NZZ am Sonntag kertoi Reutersin mukaan.

Sodan jälkeen venäläiset kuulustelijat kysyivät von Eickeniltä, miksei hän tappanut diktaattoria mahdollisuuden tullen leikkaustilanteessa.

– Olin hänen lääkärinsä, en hänen murhaajansa, lääkärin kerrotaan vastanneen.

Brittiläinen historioitsija ja Saksan historian asiantuntija Richard J. Evans on Reutersin mukaan vakuuttunut kirjeiden aitoudesta.

Source Link is.fi