Banner Before Header

Hittisarja The Crownin uusi kausi sai brittihovin varpailleen – kuninkaallisen perheen kiusallisimmat skandaalit nousevat jälleen esiin

Suosikkisarja The Crown saa jatkoa viidennen tuotantokauden muodossa, kun uudet jaksot nähdään marraskuusta alkaen Netflix-suoratoistopalvelussa.

Vastikään kuolleen kuningatar Elisabetin valtakaudesta ja elämästä kertovan sarjan neljäs tuotantokausi päättyi 1990-luvun taitteeseen, ja tuleva viides kausi jatkaa Britannian kuninkaallisen perheen elämän käänteiden seuraamista siitä.

Kyseinen vuosikymmen oli varsin kohujen täyttämä brittihovissa. Ajanjaksoon kuului prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin avioero, josta vuoden kuluttua Diana kuoli auto-onnettomuudessa.

Brittihoville tuleva kausi saattaa olla erityisen kiusallinen, sillä se nostaa esiin Charlesin yksityiselämän kiemurat juuri kun hän on noussut maan hallitsijaksi.

Charlesin ja Camillan suhde puhutti maailmaa 1990-luvulla, ja osansa kohuista saivat myös prinsessa Anne ja prinssi Andrew.

Aiemmin brittilehdet ovat kertoneet lähteisiinsä perustuen, että brittihovi on ollut melko tyytyväinen sarjaan. Neljäs kausi oli ensimmäinen, josta alkoi kuulua kritiikkiä, vaikkakin katsojat ylistivät jaksoja. Hovissa ei ilahduttu Charlesin ja Dianan onnettoman avioliiton kuvailusta, eikä Dianan kamppailusta bulimian kanssa.

Daily Mail kertoi, että erityisesti prinssi William koki kummankin vanhempansa joutuneen hyväksikäytetyiksi ja esitetyiksi valheellisella, yksinkertaistavalla tavalla rahan ansaitsemiseksi.

Sarja on mitä ilmeisimmin jakanut mielipiteitä kuninkaallisessa perheessä. Kuningatar Elisabetin kerrotaan viihtyneen ohjelman parissa aina sunnuntaisin, mutta puoliso prinssi Philipiä ei tuolloin nähty hänen vierellään television äärellä.

Marie Clairen mukaan eräällä illallisella prinssiltä tiedusteltiin, katsooko hän ohjelmaa.

– Älä ole naurettava, Philip oli tokaissut häntä näytelleen Matt Smithin mukaan.

Kuninkaalliskirjailija Angela Levin sanoi jo elokuussa uskovansa, että tulevan kauden jaksot hermostuttavat hovin jäseniä jo etukäteen.

– Luulen, että se tulee olemaan hyvin tuskallista, Levin sanoi Daily Starille.

Levin arvelee, että The Crownin käsikirjoittajat nostavat tarinan pahikseksi joko kuningatar Elisabetin, Charlesin tai Camillan. Levin muistuttaa myös, että brittihovissa on totuttu elämään ihmisten laukomien ilkeiden kommenttien keskiössä.

Löyhästi historian tapahtumia kuvaavaa sarjaa on jo aiemmin kritisoitu siitä, ettei se aina pysyttele tosiasioissa. Britannian kulttuuriministeri Oliver Dowden vaati aiemmin, että sarjan alkuteksteihin olisi lisättävä katsojille varoitus sarjan sisältämästä fiktiosta. Netflix ei pitänyt mainintaa tarpeellisena. Asiasta uutisoi tuolloin The Guardian.

Brittihovissa riitti imagon kannalta kiusallisia asioita 1990-luvulla. Lehdet uumoilevat, että Charlesin ja Dianan eron lisäksi käsittelyyn pääsevät esimerkiksi Yorkin herttuatar Sarahista otetut kohuvalokuvat. Kuvissa yläosattoman Yorkin herttuattaren ”taloudellinen neuvonantaja” ja amerikkalainen bisnesmies John Bryan imeskeli hänen varpaitaan. Pahinta oli, että Sarah oli tuolloin edelleen naimisissa prinssi Andrew’n kanssa.

Herttuatar Sarah aiheutti yhden brittihovin kiusallisimmista kohuista vuonna 1992.

Myös prinsessa Annen avioero kapteeni Mark Phillipsistä ja Windsorin linnan tulipalon odotetaan nousevaan keskiöön tulevalla kaudella. Kuningatar Elisabet on kuvaillut vuoden 1992 tapahtumia sanoilla Annus horribilis, kauhea vuosi.

Syyskuussa uutisoitiin, että sarjan kuvaukset keskeytettiin kuningatar Elisabetin kuoleman takia. Kuvaustauon kerrottiin jatkuvan hautajaisiin saakka.

Sarjan käsikirjoittaja ja yksi sen luojista, Peter Morgan, kertoi asiasta Deadline-viihdeuutissivustolle. Hänen mukaansa sarja on rakkauskirje kuningattarelle.

Source Link is.fi