Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_99ea6bf3000162a0814cb843590074a8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Hoito­vastikkeiden nousu rasittaa asukkaita – näin paljon kulut ovat kasvaneet – Uutisalue

Hoito­vastikkeiden nousu rasittaa asukkaita – näin paljon kulut ovat kasvaneet

Alueellisia eroja on huomattavasti, Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa sanoo.

Hoitovastikkeet ovat nousseet kohisten. Omalla tontilla olevien taloyhtiöiden vastikkeet ovat nousseet vuodesta 2021 viime vuoteen verrattuna 7,9 prosenttia ja vuokratontilla olevissa taloyhtiöissä jopa 12,4 prosenttia, selviää Kiinteistönvälitysalan keskusliiton selvityksestä.

Liiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa kuvaa nousua merkittäväksi. Hän kertoo tiedotteessa, että käytännössä sadan neliön perheasunnossa ja omalla tontilla olevassa taloyhtiössä hoitovastike on noussut kahdessa vuodessa kuukausitasolla noin 30 euroa. Vuokratontilla olevissa taloyhtiöissä vastaava nousu on puolestaan ollut lähes 50 euroa.

– Alueellisia eroja löytyy myös huomattavasti. Lämmityksen osuus on taloyhtiön hoitovastikkeesta suuri osa. Erityisesti Helsingissä kaukolämmön hinta on noussut huomattavasti, mikä on nostanut myös hoitovastikkeita mediaania enemmän, Viljamaa huomauttaa.

Hoitovastikkeella katetaan muun muassa kiinteistön kunnossapito-, korjaus-, lämmitys- ja puhtaanapitokulut. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hoitovastikkeiden nousu on vain pieni osa kasvaneita asumiskustannuksia.

Asumismenojen merkittävä nousu on vaikuttanut keskeisesti siihen, miksi asuntokauppa on vuoden 2022 syksyn jälkeen hidastunut merkittävästi. Menojen kasvu tulisi Viljamaan mukaan huomioida asuntopolitiikassa aiempaa paremmin.

– Asuntopolitiikassa on huomioitava se, ettei asumismenoja poliittisin päätöksin enää nosteta. Asumismenojen nousu on pois kotitalouksien muusta kulutuksesta ja näin ollen myös talouskasvusta sekä työllisyyden positiivisesta kehityksestä, hän painottaa.

Myös kiinteistön jätehuoltokulut katetaan hoitovastikkeella. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Source Link is.fi