Banner Before Header

Hollannissa poliisi ampui varoituslaukauksia koronarajoituksia vastustaneen mielenosoituksen muututtua mellakaksi – useita loukkaantunut, kymmeniä pidätetty

Hollannissa poliisi ampui perjantaina varoituslaukauksia koronavirusrajoituksia vastustavien protestien yhteydessä Rotterdamissa. Poliisin mukaan laukauksiin liittyy haavoittumisia. Poliisin edustaja ei vahvistanut uutistoimisto AFP:lle haavoittuneiden määrää. Yleisradioyhtiö NOS kertoi, että loukkaantuneita oli kaksi. Poliisin mukaan mielenosoitukset olivat yltyneet mellakoiksi.

Rotterdamin poliisi kertoi Twitterissä, että protestien yhteydessä sytytettiin tulipaloja ja ammuttiin ilotulitteita. Tviitin mukaan poliisi ampui useita varoituslaukauksia. Poliisi käytti myös vesitykkejä protestoijia vastaan.

Poliisin edustaja kertoo AFP:lle, että ainakin yksi poliisiauto oli sytytetty tuleen protesteissa, jotka alkoivat iltakahdeksalta paikallista aikaa. Lisäksi palamaan sytytettiin muun muassa sähköpotkulautoja.

Kymmeniä pidätettiin

Öisessä mellakoinnissa pidätettiin kymmeniä ihmisiä ja seitsemän ihmistä loukkaantui, joukossa poliiseja, AFP kertoo.

Paikallisviranomaiset ottivat käyttöön hätätoimen, jolla pystytään estämään ihmisten kokoontuminen alueella. Myös Rotterdamin vilkas rautatieasema suljettiin.

Myöhemmin tilanne rauhoittui monin paikoin. Mellakkapoliisit ohjasivat ihmisiä pois alueelta. Poliisit partioivat kaduilla.

Jännitteet Hollannissa ovat suuret. Mielenosoitusten odotetaan jatkuvan lauantaina Amsterdamissa ja Bredassa. Paikallisen median mukaan tuhansien ihmisten odotetaan osallistuvat protesteihin.

Yli 21 000 uutta koronatartuntaa

Hollannissa on voimassa osittainen koronasulku lisääntyneiden koronavirustartuntojen takia. Sulku alkoi viime viikon lauantaina ja sen on määrä kestää kolme viikkoa. Tämän jälkeen hallitus tarkastelee tilannetta uudelleen. Se on pohtinut vaihtoehtoa, jossa rokottamattomia ei jatkossa päästettäisi baareihin ja ravintoloihin.

Baarien, ravintoloiden, kahviloiden ja supermarkettien tulee sulun aikana sulkea ovensa kello 20 ja ei-välttämättömät liikkeet suljetaan kahta tuntia aiemmin.

Ihmisiä on ohjeistettu työskentelemään etänä. Tapahtumia on peruttu ja jalkapallo-otteluita pelataan ilman yleisöä.

Ilotulitukset perutaan

Hollanin hallitus ilmoitti perjantaina, että uudenvuoden ilotulitukset perutaan kiihtyvän koronaepidemian takia. Myös ilotulitteiden myynti kielletään. Päätöksellään hallitus pyrkii estämään potilaiden aallon sairaaloissa. Hallitus pelkää, että uudenvuoden juhlinta lisäisi entisestään potilasmääriä sairaaloissa, jotka ovat koronan vuoksi jo muutenkin kuormittuneita.

Hollanti oli ensimmäinen Länsi-Euroopan maa, joka päätyi tänä talvena osittaiseen sulkutilaan. Maassa kerrottiin perjantaina yli 21 000 uudesta koronatartunnasta.

Source Link yle.fi