Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_926183aed9d639dfa95864c1003939e6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
HS: Aku Hirviniemen Putous-hahmoista syntyi erikoinen kiista – Uutisalue

HS: Aku Hirviniemen Putous-hahmoista syntyi erikoinen kiista

Aku Hirviniemen ikimuistoiset sketsihahmot on viime vuonna rekisteröity tuotantoyhtiölle, kertoo HS. Hirviniemi on vuosia tienannut esittämällä hahmoja.

Aku Hirviniemen Putous-ohjelmasta tunnetut sketsihahmot ovat joutuneet erikoisen tavaramerkkikiistan kohteeksi, kertoo Helsingin Sanomat.

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tiedoista selviää, että tuotantoyhtiö Yellow Film & TV ja näyttelijä Aku Hirviniemi kiistelevät siitä, kenelle kuuluvat oikeudet Marja Tyrnin, Usko Eevertti Luttisen sekä Timo Harjakaisen hahmoihin.

Tuhmia puhunut Marja Tyrni voitti Putouksen hahmokisan vuonna 2010. Kuva: Tuomas Selanne

PRH:n sivuilta selviää, että Yellow Film jätti tavaramerkkihakemukset hahmoihin helmi- maaliskuussa 2023. Vielä samana keväänä viranomainen teki myönteiset päätökset. Hirviniemi ilmoitti myöhemmin viranomaiselle vastustavansa hahmojen rekisteröintiä Yellow’lle.

– Vuosien ajan on pyritty ilman minkäänlaista logiikkaa rajoittamaan mahdollisuuksiani toteuttaa elinkeinoa. Olen myös siinä käsityksessä, etten ole ainoa. Taiteilijallakin pitää olla jonkinlaiset oikeudet itse luomiinsa hahmoihin, Hirviniemi sanoo HS:lle.

Hirviniemi perustelee valituksessaan saaneensa suuren osan tuloistaan käyttämällä hahmoja esiintymisissään freelance-näyttelijänä Putouksen jälkeen.

HS on nähnyt osapuolten toimittamat kirjelmät, joissa he tulkitsevat sopimuksia eri tavalla. Yellow Filmin mielestä Putous-hahmojen oikeudet kuuluvat sopimusten perusteella yhtiölle, ja Hirviniemellä on vain rajoitettu oikeus hyödyntää hahmoja.

Hirviniemi on eri mieltä. Lisäksi hän korostaa luoneensa hahmot yksin.

Aku Hirviniemi ponkaisi tähdeksi voittamalla Putous-ohjelman ensimmäisen kauden Marja Tyrni -hahmollaan vuonna 2010. Seuraavana vuonna hän edusti rakennusmestari Timo Harjakaisena, joka jäi kakkoseksi edellä mainitulle Munamiehelle. Samoin kävi rivoista sananmuunnoksistaan tunnetulle pastori Usko Eevertti Luttisen hahmolle finaalissa vuonna 2012.

Hirviniemi on jatkanut hahmojen esittämistä sen jälkeenkin muun muassa erilaisissa yksityistilaisuuksissa.

Hirviniemi on viettänyt hiljaiseloa sen jälkeen, kun hän joutui laajan viestittelykohun kohteeksi ja hänen ongelmallisesta käytöksestään muun muassa tv-ohjelmien kuvauksissa levisi tietoja julkisuuteen viime syksynä. Sen seurauksena Hirviniemi menetti myös töitä. Marraskuussa hän pyysi käytöstään anteeksi.

Source Link is.fi