Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_975f86d0fd8f2b34e4a3a777fae514f9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Huippukokouksensa aloittaneet BRICS-maat vakuuttavat yhteistyötä – Yhdysvallat pitää kehittyvien maiden ryhmää hajanaisena – Uutisalue

Huippukokouksensa aloittaneet BRICS-maat vakuuttavat yhteistyötä – Yhdysvallat pitää kehittyvien maiden ryhmää hajanaisena

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui Etelä-Afrikan kokoukseen etänä, koska hänellä on niskassaan Kansainvälisen rikostuomioistuimen pidätysmääräys.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui etäyhteyden välityksellä Brics-maiden kokouksessa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui Etelä-Afrikan BRICS-kokoukseen etäyhteydellä. Kuva: Jemal Countess/UPI/Shutterstock/All Over Press

Venäjän presidentti Vladimir Putin näkee kehittyvien maiden BRICS-ryhmän edustavan maailman enemmistöä. BRICS-kokous alkoi tiistaina Johannesburgissa, Etelä-Afrikassa.

Putin ei osallistu kokoukseen paikan päällä, koska hänestä on Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) pidätysmääräys osallisuudesta sotarikoksiin Ukrainassa. Venäjä ei ole ICC:n jäsen, mutta Etelä-Afrikka on.

Putin antoi kokoukselle nauhoitetun lausunnon, jossa hän arvioi BRICS-maiden edustavan maailman väestön toiveita.

– Me teemme yhteistyötä tasavertaisuuden periaatteella ja toisemme etuja kunnioittaen, Vladimir Putin sanoi kokousväelle.

Kokous alkoi Kiinan ja Etelä-Afrikan johtajien tapaamisella.

– Ystävyys ja syvenevä yhteistyö ovat maittemme yhteisiä tavoitteita ja meille uskottuja tärkeitä tehtäviä, Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi tavattuaan Etelä-Afrikan presidentin Cyril Ramaphosan.

Argentiina BRICS-ryhmän porstuassa

BRICS-maihin kuuluvat Venäjän lisäksi muun muassa Kiina, Intia, Etelä-Afrikka ja Brasilia. Näissä maissa asuu 40 prosenttia maailman väestöstä ja nämä maat edustavat noin 20 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.

Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva sanoi kokouksessa, että BRICS-ryhmästä ei pidä tulla poissulkevaa yhteisöä, vaan monenkeskinen instituutio.

– On erittäin tärkeää, että esimerkiksi Argentiina liittyisi BRICS-maihin, Lula da Silva sanoi naapurimaastaan, joka kärsii valtavaksi kasvaneesta inflaatiosta.

Argentiina on toivonut pääsevänsä BRICS-maiden joukkoon.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan arvioi, että Yhdysvallat ei pidä BRICS-maita geopoliittisena kilpailijanaan.

– Nämä maat ovat hyvin monimuotoinen ryhmä valtioita, joilla on isoja eroja suhtautumisessa keskeisiin kysymyksiin, Jake Sullivan sanoo.

Source Link yle.fi