Banner Before Header

Ilmainen Interrail-lippu kaikille 18 vuotta täyttäville? EU:n kustantamalle matkalle pääsee tänä vuonna jo lähes 700 suomalaista

Jo vajaat 61 000 EU-maiden nuorta saa tänä vuonna ilmaisen matkalipun Eurooppaan.

Komissio kustantaa 18–20-vuotiaille kuukauden Interrail-lipun, joka oikeuttaa junamatkustamiseen 30 eurooppalaisessa maassa kakkosluokassa. EU-maiden lisäksi lipulla voi reissata myös esimerkiksi Sveitsissä ja Norjassa.

Netistä ostettuna vastaavanlaisen kuukauden lipun hinta on 503 euroa.

Kiinnostusta lippuja kohtaan oli nyt ennätyspaljon. Komissio sai yhteensä 333 000 hakemusta eri puolilta Eurooppaa.

Suomesta (siirryt toiseen palveluun) hakemuksia tuli 2 361 ja lipun saa 686 suomalaista. Kunkin maan nuorten saama lippujen määrä on suhteutettu maan asukaslukuun.

EU:n komissio julkisti lokakuussa käynnistetyn DiscoverEU-lippujen uusimman hakukierroksen tulokset loppiaisena. Seuraava ilmaislippujen haku alkaa keväällä. Siitä tulee tietoa EU:n verkkosivuille myöhemmin. Kuva: AOP

Lippuidea tuli aktivisteilta

Ilmaisten lippujen tarkoitus on edistää avoimuutta ja suvaitsevaisuutta ja tutustuttaa nuoria muihin eurooppalaisiin kulttuureihin.

Idean isiä olivat alun perin saksalaiset aktivistit Vincent-Immanuel Herr ja Martin Speer, jotka tunnetaan Herr & Speer (siirryt toiseen palveluun) -aktivistikaksikkona. He ovat lobanneet kaikille nuorille ilmaisia Interrail-matkoja jo kahdeksan vuoden ajan. Voit lukea heistä lisää tästä jutusta.

Parlamentti ehdotti ”DiscoverEU”-ohjelman aloittamista komissiolle 2018. Uuden ohjelman kustannukset maksetaan Erasmus+ -vaihto-ohjelman budjetista 2021–2027.

Ilmaislippujen määrä kasvaa

Herr ja Speer kirjoittivat jälleen joulukuussa EU-komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun), jossa he vetoavat, että kaikki halukkaat 18 vuotta täyttävät saisivat liput.

Herr ja Speer saavat tukea myös monilta mepeiltä.

– Kansainvälinen matkustaminen, uusien ystävien hankkiminen ja rikas sosiaalinen elämä on ollut rajoitettua, ja komission pitää tehdä kaikkensa tämän sukupolven tukemiseksi ja kehittämiseksi, Herr ja Speer kirjoittavat.

Komissio kertoi tällä viikolla aikovansa ”moninkertaistaa” lippujen määrän tulevilla hakukierroksilla. Tämä vuosi on EU:ssa nuorison teemavuosi.

Valitut EU-lippujen saajat matkustavat yksin tai enintään viiden hengen ryhmässä maaliskuun 2022 ja helmikuun 2023 välisenä aikana. Pariisi on yksi suosituimpia Interrail-kohteita, kuva Gare de Lyon -asemalta. Kuva: Patrick Leveque / AOP

Vuodesta 2018 lähtien ohjelman kautta on maksettu yhteensä 130 000 matkalippua viidellä hakukierroksella. Vuoden 2020 kierrokset jäivät väliin koronapandemian vuoksi.

EU:n ilmasto-ohjelma Green Dealin mukaisesti liput käyvät pääosin junissa, mutta saarilla asuvat voivat käyttää mantereelle pääsyyn myös muita kulkuneuvoja. Ilmaislipuilla halutaan rohkaista nuoria käyttämään junia lentämisen sijaan Euroopan sisäisessä liikenteessä.

Brittiläiset nuoret saivat EU:n maksamat Interrail-liput nyt viimeistä kertaa brexitin vuoksi.

Kevään lippuhausta tulee tietoa sivustolle europa.eu/youth/discovereu. Hakijoiden on täytettävä monivalintakysely, jossa on yleistietoa Euroopan unionista ja nuorille suunnatuista EU:n hankkeista.

Osallistujia pyydetään arvioimaan, kuinka monta hakijaa kyseisellä kierroksella on. Mitä lähempänä arvio on oikeaa vastausta, sitä enemmän pisteitä hakija saa.

Komissio ilmoitti nyt valituille torstaina sähköpostitse.

Voit keskustella aiheesta 8.1. klo 23 asti.

Aiheesta lisää:

Source Link yle.fi