Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ee7dae8c9ce4a5325d967eeef057a56a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Innokkaat hankkivat katoilleen aurinkopaneeleja sähkön myynti mielessä – asiantuntija toppuuttelee – Uutisalue

Innokkaat hankkivat katoilleen aurinkopaneeleja sähkön myynti mielessä – asiantuntija toppuuttelee

Aurinkosähkön osuus Suomen sähköntuotannossa on vielä alle prosentin, mutta määrän ennakoidaan kasvavan nopeasti.

Kun sähkön hinta heilahtelee, aurinkopaneelit omakotitalon katolla saattavat tuoda rahaa taloon – silloin tällöin. Kotitarvekäyttöön tähtääminen on kuitenkin turvallisempi ratkaisu. Tarjolla on myös kotiakkuja, mutta sellainen ei asiantuntijoiden mukaan ainakaan toistaiseksi ole rahassa mitaten kannattava hankinta.

– Järjestelmän koko ja aurinkopaneeleilla tuotettavan sähkön määrä kannattaa mitoittaa siten, että oman käytön osuus on suuri. Mitoitus kiinteistön toteutuneen sähkönkäytön perusteella on taloudellisesti turvallisinta, tiivistää uusiutuvan energian asiantuntija Veli-Matti Virtanen valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivasta.

Omakotitalon ylijäämäsähkön myynnistä on tehtävä sähköyhtiön kanssa sopimus ennen aurinkosähköjärjestelmän käyttöönottoa. Se, miten paljon tai vähän myynnistä saa, riippuu muun muassa sääoloista.

Montako prosenttia omaan käyttöön on sopivan suuri osuus, sitä Virtanen ei ryhdy tiukasti rajaamaan. Hän suosittelee kuitenkin miettimään myös sitä, onko sähkön­kulutus lähiaikoina kasvamassa – onko suunnitelmissa esimerkiksi sähköauton hankinta.

Toisaalta jos hankitaan suurempi aurinkosähköjärjestelmä, sen kulut kilowattituntia kohti ovat pienemmät. Kun vielä Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa aiheutti Euroopassa sähkön hintaa nostaneen energiakriisin, houkutus ylilyöntiin on ollut olemassa.

– Jotkut ovat saattaneet mitoittaa järjestelmänsä katto täyteen -periaatteella. Me emme sitä kuitenkaan varsinaisesti suosittele, sanoo Virtanen.

Kotiakusta saattaa tulla kannattava

Ylijäämäsähköä saadaan kattopaneeleista Suomen oloissa tietysti kesäaikaan. Myös säällä on merkitystä: esimerkiksi aurinkoisella säällä usein tuulee vähän eli tuulivoimaa on niukasti.

Sähkön hinnan vaihtelujen vuoksi omakotitalon aurinkopaneelien sähkö saattaa päätyä myyntiin talonomistajan kannalta ikävän halvalla. Yksi tapa ratkaista ongelmaa on hankkia kotiakku, jolla sähkö säilyy omaan tulevaan käyttöön.

Veli-Matti Virtanen Motivasta kertoo kuitenkin, että kotiakku ei ainakaan toistaiseksi ole kannattava investointi. Joskus tulevaisuudessa akkuteknologian kehittyminen saattaa alentaa hintaa tai sähkön hintavaihtelut saattavat kasvaa niin suuriksi, että kotiakun hankkiminen voi olla rahassa mitaten kannattavaa.

– Akustot ovat ainakin toistaiseksi sen verran kalliita, että kotiakkua ei nähdä lähtökohtaisesti kannattavana. Tosin kyllähän niitä ihmiset laittavat ja käyttävät, sanoo Virtanen.

Alan yrityksiä edustavan Aurinkoenergiayhdistyksen varapuheenjohtaja, Scanofficen toimitusjohtaja Atte Kallio vahvistaa, että kotiakku ei välttämättä ole kannattava hankinta nykyisessä markkinatilanteessa. Hänen mukaansa jo lähitulevaisuudessa voi olla toisin, kun yhä enemmän sähköä tuotetaan säästä riippuvaisilla tavoilla ja hintavaihtelut lisääntyvät.

– Kuka tietää, mikä on tilanne viiden vuoden päästä tai ensi talvena.

Kotiakut ovat pitkäikäisiä laitteita, ja takuuaika saattaa olla kymmenenkin vuotta. Kallion mukaan hankinta voi jo nyt olla perusteltu esimerkiksi harvaan asutulla maaseudulla.

– Kun on kotiakku, selvitään pidemmästäkin sähkökatkosta, ja marjat ja hirvenlihat säilyvät pakastimessa.

Aurinkosähkön osuuden arvioidaan kasvavan

Atte Kallion mukaan aurinkopaneeleja myytiin viime vuonna runsaasti ja komponenteista tuli pulaakin. Nyt paneeleja pystytään valmistamaan, mutta kysyntä on tasaantunut. Hinta on hänen mukaansa ostajan näkökulmasta nyt kohdallaan.

– Kaikenlaisiin kiinteistöihin niitä menee – omakotitaloihin, taloyhtiöihin, yrityksille. En voi sanoa, että painottuisi johonkin, aika tasaisesti menee, sanoo Kallio.

Aurinkosähkön tuotanto on muutamien viime vuosien aikana kasvanut nopeasti, mutta sen osuus Suomen sähköntuotannosta on silti vielä alle prosentin. Kantaverkkoyhtiö Fingrid on hiljattain arvioinut, että vuonna 2030 aurinkosähköä olisi vajaat kuusi prosenttia sähkön vuosituotannosta Suomessa. Fingridin pidemmän aikavälin skenaariossa aurinkosähkön osuus olisi vuonna 2035 noin 3–10 prosenttia.

– Arviot vaihtelevat tosi paljon. Investointihalukkuus teollisen kokoluokan aurinkovoimaan riippuu muun muassa siitä, millaiset edellytykset on rakentaa tuulivoimaa, sanoo johtava asiantuntija Mariko Landström Sitran Luonto ja talous -yksiköstä.

Sitran tehtäväkenttään kuuluu kestävän kehityksen edistäminen.

Landström lisää, että kaikissa ennusteissa aurinkosähkön määrän odotetaan kasvavan. Samalla kuitenkin myös muu sähköntuotanto kasvaa huomattavasti, kun sähköstä tulee yhä yleisemmin käytetty energiamuoto.

Kohti aktiivista kuluttajuutta?

Nykyisellään noin 80 prosenttia Suomen aurinkosähköstä tulee aurinkopaneeleista, jotka sijaitsevat omakoti- ja kerrostalojen katoilla. Fingrid arvioi, että vuonna 2030 katoilla olevien aurinkopaneelien osuus aurinkovoimasta vähenee noin puoleen.

Luonto- ja ympäristönäkökulmasta katoilla sijaitsevat aurinkopaneelit ovat kuitenkin suositeltavampia, Landström toteaa.

Aurinkopaneelit omalla katolla ovat omavaraisuutta, mutta Landströmin mukaan ne voivat lisäksi innostaa harkitsevaan energiankäyttöön ja energian säästämiseen – esimerkiksi laskemaan huoneenlämpöä ja käyttämään kodinkoneita silloin, kun sähkö on edullisimmillaan.

– Suunta voisi olla sitä kohti, että ei enää ole vain passiivisia energian käyttäjiä ja energian tuotanto jossain kaukana, vaan kuluttajat ovat aktiivisempia.

Source Link is.fi