Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_559d38b46e884c292ae5ba9ad5105c91, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Iskut paljastivat Iranin todellisen heikkouden | Verkkouutiset – Uutisalue
Banner Before Header

Iskut paljastivat Iranin todellisen heikkouden | Verkkouutiset

Iran toteutti lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä laajan ohjus- ja lennokkihyökkäyksen Israeliin.

Toimenpide oli vastatoimi huhtikuun alussa tehtyyn Israelin ilmaiskuun Syyrian Damaskoksessa sijaitsevan konsulirakennukseen, jonka yhteydessä useita Iranin vallankumouskaartin upseereita sai surmansa.

Iranin hyökkäys torjuttiin lähes kokonaan Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan ja Jordanian tuella. Jopa 50 prosenttia iranilaisista ballistisista ohjuksista jäi laukaisupaikalle teknisten ongelmien vuoksi tai putosi ennen kohdettaan. Erään ohjuksen osia putosi koulurakennukseen Iranissa.

Useat asiantuntijat ovat pitäneet Iranin iskua merkittävänä strategisena epäonnistumisena. Sen katsotaan paljastaneen maan asevoimien todellisen heikkouden ja ohjusjärjestelmiin liittyvän propagandan katteettomat lupaukset.

Kirjailija Con Coughlin huomauttaa Telegraph-lehden kirjoituksessa, että vain yksi sadoista ohjuksista ja lennokeista pääsi kohteeseensa ja osui Nevatimin lentotukikohtaan Negevin autiomaassa. Vauriot olivat vähäisiä.

Israelin ohjuspuolustus on tehokas myös ballistisia ohjuksia vastaan. Arrow 3 -asejärjestelmä pystyy tuhoamaan lähestyviä ballistisia ohjuksia avaruudessa ennen niiden saapumista yläilmakehään.

Kyseessä oli Iranin ensimmäinen suora hyökkäys arkkivihollisena pitämäänsä Israelia vastaan vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen. Hyökkäyksiä ovat aiemmin tehneet Iranin tukemat sotilaalliset ryhmät, kuten Libanonin Hizbollah-miliisi.

– Iranin ylin johtaja Ali Khamenei vakuutti viime viikolla, että Israelia tultaisiin rankaisemaan. – Lennokki- ja ohjuspommitus lähinnä paljasti Iranin asevoimien perustavanlaatuisen heikkouden. He ovat näyttäneet muulle maailmalle todellisen asemansa vihamielisenä valtiona, joka tukee maailmanlaajuista islamilaista terrorismin verkostoa ja joka aikoo sotia länttä ja sen liittolaisia vastaan, Con Coughlin toteaa.