Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8c2f067353bc95cedbbbe0c761ac8116, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
150 euron vuokrankorotus oli liikaa: helsinkiläismies joutui muuttamaan pois kodista, jossa oli asunut 5-vuotiaasta asti – Uutisalue

150 euron vuokrankorotus oli liikaa: helsinkiläismies joutui muuttamaan pois kodista, jossa oli asunut 5-vuotiaasta asti

Valokuvassa viisivuotias Jani-Pekka Leino pelleilee muuttolaatikoiden keskellä.

Kuvassa eletään vuotta 1990. Perhe on juuri muuttanut Helsingin kaupungin vuokra-asuntoon Haagaan.

Leino nauraa muistellessaan, kuinka kolmion asunnon seinät olivat vielä tuolloin 1970-luvun tyyliin myrkynvihreät ja pissankeltaiset.

– Keittiön kaapit ovat yhä osin alkuperäiset, ja keittiöremontti olisi ollut vasta tulossa, mutta ehdin muuttaa asunnosta pois, Leino kertoo.

Miehen käsissä paperinen valokuva, jossa nuori poika heiluttelee käsiään muutto- ja remonttitarvikkeiden keskellä.

Jani-Pekka Leino ehti asua monta kymmentä vuotta kaupungin vuokra-asunnossa Helsingin Haagassa. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Nyt hän purkaa vanhoja kippoja ja kuppeja muuttolaatikosta Helsingin Kivikossa juuri remontoidussa asumisoikeusasunnossaan.

Leino oli toiminut äitinsä omaishoitajana ja asunut Haagan kodissa tuoreeseen muuttoon asti, koska hän ei ollut onnistunut saamaan äitinsä kuoltua Hekan eli Helsingin kaupungin asunnot -yhtiön sisällä vaihtoa pienempään ja edullisempaan asuntoon.

Jani-Pekka Leino katselee keittiönpöydän ääressä valokuva-albumia.

Leino joutui muuttamaan pois Helsingin kaupungin vuokra-asunnosta kymmenien vuosien asumisen jälkeen vuokrien korotusten takia. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

150 euron vuokrankorotus vanhaan, remontoimattomaan asuntoon ajoi lopulta ottamaan pankkilainan ja ostamaan asumisoikeusasunnon.

– Tuhannen euron vuokra ylläpitämättömästä kaupungin asunnosta ei mielestäni ole missään määrin järkevä hinta, Leino sanoo.

Heka: Tuhat asuntoa irtisanottu

Hekan tilastot paljastavat, että tänä talvena vuokrasopimuksia on irtisanottu aiempia vuosia enemmän.

Kun viime vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana Hekalta irtisanottiin 759 sopimusta, tämän vuoden puolella luku on jo yli tuhat.

Hekalla on yhteensä reilut 50 000 asuntoa.

Toimitusjohtaja Jaana Närö ei halua nimetä yhtä syytä irtisanomisten määrän kasvuun, mutta arvioi syiksi muun muassa vuokrankorotukset sekä sen, että vuokramarkkinoilla on entistä enemmän tarjontaa.

– Kaikki tekijät vaikuttavat varmasti yhdessä, hän arvelee.

Paperivalokuva, jossa on valkoinen 70-luvun keittiö ja siellä istuu nuori tyttö ja ja pikku poika.

Vuonna 1974 rakennetun kaupungin vuokra-asunnon keittiön alkuperäiset kaapit on tässä 1990-luvulla otetussa Jani-Pekka Leinon kotialbumin kuvassa maalattu, mutta niitä ei vieläkään ole vaihdettu. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Myös Vantaan kaupungin omistamista vuokra-asunnoista on tämän vuoden kuluessa irtisanoutunut hieman enemmän asukkaita kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Muutokset asumistukiin vaikuttavat varmaan osaltaan, vaikka meillä on yhä 30 prosenttia edullisemmat vuokrat verrattuna markkinavuokriin, sanoo asiakkuusjohtaja Lasse Käck VAV-konsernista.

Espoossa kaupungin vuokra-asunnoissa irtisanoutumiset eivät ole Ylen saamien tietojen mukaan lisääntyneet.

Heka korotti vuodenvaihteessa vuokriaan enemmän kuin Vantaan ja Espoon kaupunkien asunnot.

Hekan toimitusjohtaja Närö sanoo nyt, että myös ensi vuodelle on vuokrankorotuspaineita.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara tarkastaa parhaillaan, miten Heka vuokransa määrittelee. Tarkastus on kesken, eikä sen syytä tai tuloksia vielä Arasta kerrota.

Valtion tukemien kohtuuhintaisten asuntojen vuokrat ovat nousseet kokonaisuudessaan enemmän kuin vapaiden markkinoiden asuntojen vuokrat.

Pätkätyöläinen muutti kokonaan pois pääkaupungista

Yle on keskustellut tätä juttua varten usean Hekan entisen asukkaan kanssa. Osa heistä kertoo saaneensa Jani-Pekka Leinon tavoin asumisoikeusasunnon.

Osa on onnistunut löytämään vapailta markkinoilta tai muista ara-kohteista edullisemman tai pienemmän asunnon tai muuttanut kokonaan pois Helsingistä.

Yksi heistä on puutarha-alan pätkätöitä Helsingissä vuosia tehnyt Minna Rytkönen, joka kertoi viime kesänä Ylelle suunnittelevansa muuttamista pois Helsingistä toimeentulovaikeuksien takia.

Minna Rytkönen kastelee huonekasveja kotinsa olohuoneessa.

Vielä viime kesänä Minna Rytkönen kasteli kukkia kaupungin vuokra-asunnossa Malminkartanossa. Hän joutui lopulta muuttamaan pois Helsingistä. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Vuokrankorotusten jälkeen hän joutui muuttamaan kokonaan pois kaupungista, ja nyt hän asuu Kuopiossa. Rytkönen on saanut sieltä vakituisen työpaikan.

– Ihan hyvin menee nyt, Rytkönen kiteyttää tämän hetken tunnelmiaan.

Eräs toinen Ylen haastattelema nimettömänä pysyvä helsinkiläisisä kertoo pettyneenä, että hän joutuu perheineen luopumaan Hekan kodistaan vuokrankorotusten ja asumistukien leikkausten takia.

Hän kertoo itse muuttavansa sukulaisen luokse asumaan saadakseen opintonsa suoritettua.

Pariskunta eroaa, ja vaimo muuttaa parin yhteisen lapsen kanssa takaisin vaimon kotimaahan.

Edullisempaan vaihtaminen vaikeaa

Kuten Jani-Pekka Leinolle, monelle Ylen haastattelemalle Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa asuvalle vaihtaminen Hekan sisällä edullisempaan tai pienempään asuntoon tuntuu olevan vaikeaa.

Hekan nykyiset vuokralaiset eivät ole etusijalla asukasvalinnoissa, eli uudet hakijat voivat ohittaa vanhat asukkaat, ja vanha asukas saattaa joutua muuttamaan muualle, jos vuokra on liian kallis maksettavaksi.

Jani-Pekka Leino ja Hilma-kissa hänen sylissään seisovat oman kodin terassilla ja katsovat keväistä pihaa.

Hilma-kissa vaanii omistajansa uuden asunnon pihalla läheistä metsää. Jani-Pekka Leino otti lainaa ja muutti kaupungin laitamille. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Hekan asuntojen vaihtohakemukset käsittelee Helsingin kaupunki, koska Heka ei itse tee asukasvalintoja.

Helsingin kaupungin Asunnonvälityksen tilastojen mukaan uusien asukkaiden määrä onkin noussut, mutta Hekan sisäisten vaihtojen määrä on laskenut: viime vuonna alkuvuoden aikana sisäisiä vaihtoja oli noin 500, tänä vuonna noin 300.

Myös asuntohakemusten määrä on vähentynyt: voimassa olevia hakemuksia on 10 000, mikä on pari tuhatta vähemmän kuin aiempina vuosina.

Pienempien ja edullisimpien vuokra-asuntojen kysyntä näkyy jo laajemmin Helsingin asuntomarkkinoilla asumistukien leikkausten ja toimeentulotukien kiristämisen vuoksi.

Vuokranantajaan pettynyt ihmettelee, missä on varaa asua

Jani-Pekka Leino on tyytyväinen uuteen asuntoonsa ja siihen, että hänellä ylipäätään oli mahdollisuus ottaa lainaa asumisoikeusasuntoa varten.

Hän toivoo, että asumisoikeusjärjestelmää ei purettaisi, jotta jonkinlainen mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen Helsingissä säilyisi.

– Ei normaalilla työssäkäyvällä ihmisellä ole muuten varaa asua Helsingissä.

Source Link yle.fi