Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_414b67b9ec80e4f829838b3fba282a68, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Israelilla on maailman edistyneimpiin kuuluva sotavoima – mutta Gazassa sekin on ongelmissa – Uutisalue

Israelilla on maailman edistyneimpiin kuuluva sotavoima – mutta Gazassa sekin on ongelmissa

Asiantuntijan mukaan osa Israelin armeijan teknologiakyvykkyydestä häviää sokkeloisessa Gazassa. Tunneliverkkojen tuhoamista on kuitenkin opeteltu.

Israelin armeijaa pidetään yhtenä maailman voimakkaimmista, ei tosin aseiden määrän vaan niiden laadun vuoksi.

Viime lauantaina alkeellisin asein varustettu terroristijärjestö Hamas nöyryytti Israelia ja järjesti vuosikymmeniin verisimmän yllätysiskun sitä vastaan.

Nyt Israelin hävittäjät pommittavat Gazaa ja sen odotetaan aloittavan maahyökkäyksen hetkenä minä hyvänsä. Valtavaa panssari- ja tykistövoimaa sekä sotilaita on kasattu Gazan rajoille. Vastassa on arviolta muutama kymmenentuhatta äärijärjestöjen taistelijaa.

Israelilaissotilas tähysti panssaristaan kohti Gazaa perjantaina, kun Israel määräsi gazalaisia evakuoitumaan alueen eteläosaan pois hyökkäyksen tieltä. Kuva: VIOLETA SANTOS MOURA

Asiantuntijat näkevät tilanteessa Israelin kannalta vain yhden heikkouden, joka tosin on sitäkin merkittävämpi: Israel ei todennäköisesti pysty käyttämään sotavoimaansa kuin rajatusti.

– Kun on Hamas vastassa niin osa Israelin teknologiakyvykkyydestä häviää, koska Hamas taistelee eri menetelmillä. Se hiukan tasaa ylivoimaa, sanoo everstiluutnantti Juha Mäkelä Puolustusvoimien tutkimuslaitokselta.

Hamasilla on panttivankeja, se piiloutuu palestiinalaissiviilien taakse ja käyttää kattavaa tunneliverkostoaan.

Hamesin aseellisen siiven taistelijat esittelivät käyttämäänsä tunnelia Gazan alla uutistoimisto Reutersille vuonna 2014. Terrorijärjestö toimii häikäilemättä kansainvälisestä oikeudesta välittämättä. Kuva: Mohammed Salem

– Alue mihin ollaan menossa on äärimmäisen haastava, kun puhutaan reilun 2 miljoonan ihmisen pienestä maakaistaleesta. Kuinka sotia noudattaen sodan oikeussääntöjä? Mäkelä summaa tilannetta.

Hän uskoo, että Israel on jo saavuttanut sotilaallisen kyvyn maahyökkäyksen aloittamiseen, mutta käy ensin poliittisen tien loppuun. Hamasille on asetettu uhkavaatimus panttivankien vapauttamiseksi, ja gazalaisia on kehotettu pakenemaan.

Israel tarvitsee sotatoimiinsa mahdollisimman vapaat kädet Yhdysvalloilta, ja toisaalta sen on otettava huomioon myös tilanne ympäröivissä arabimaissa.

Gazan pommitusten tuhot ovat jo mittavat. Kaupunkialueen valtaaminen maajoukoilla on vaikea operaatio mille tahansa armeijalle. Kuva: Yahua Hassouna / AFP / Lehtikuva

Jos Gazassa alkaa tulla hirvittävästi siviiliuhreja, vaarana on, että Israel joutuu useamman rintaman sotaan Libanonin Hizbollahia tai jopa syyrialaisjoukkoja vastaan.

– Israel pyrkii saamaan Gazan asukkaita pois tieltä ja neuvotellaan Egyptin kanssa palestiinalaisten siirtämisestä sinne. Jos Gazassa olisi vain Hamasin taistelijoita, tilanne olisi huomattavasti helpompi. Mutta en usko että sellaista tilannetta tulisi, Mäkelä pohtii.

Hankala tilanne on Mäkelän mukaan toisaalta juuri sellainen, mihin Israelin joukkoja on koulutettu.

Israelilaissotilaat harjoittelivat kaupunkitaistelua Etelä-Israelissa vuonna 2017. Kuva: Amir Cohen

– Israel on räätälöinyt joukkojaan niin että se kykenee asymmetriseen sodankäyntiin terroristijärjestöä vastaan. Vuoden 2014 sodan jälkeen koulutukseen on otettu mukaan toiminta tunneliverkostossa asutuskeskuksissa.

Tulevat sotatoimet riippuvat paljolti siitä, mitkä ovat Israelin tavoitteet. Jos se haluaa tuhota Hamasin kuten uhoaa, jälki voi olla Gazassa karmeata. Jos se rajaa tavoitteet aiempien sotien tapaan esimerkiksi tunnelien ja Hamasin sotilaallisten kykyjen poistamiseen, sota voi olla ohi nopeastikin.

IS esittelee seuraavassa asevoiman, joka Israelilla on teoriassa käytössään Hamasia vastaan.

20 miljardin puolustusbudjetti

Arabimaiden puristuksessa olleella juutalaisvaltiolla on sotaisa historia koko olemassaolonsa ajalta, ja se on pakottanut Israelin panostamaan asevoimiinsa hurjia summia. Tukea on tullut runsaasti Yhdysvalloista.

Israelin vuosittainen puolustusbudjetti on paisunut reilusti yli 20 miljardiin euroon, mikä on 9,5-miljoonaiselle kansalle iso satsaus.

Puolustusmenojen osuus bruttokansantuotteesta on noin 4,5 prosenttia, prosenttiyksikön enemmän kuin Naton johtajavaltiolla Yhdysvalloilla.

Ylivoimaiset ilmavoimat

Israelin ilmavoimat ovat Lähi-idän vahvimmat ja nykyaikaisimmat arviolta noin 250:llä aktiivikäytössä olevalla hävittäjäkoneella. Maan lentäjät suorittavat taistelutehtäviä käytännössä lähes koko ajan ja ovat alansa eliittiä.

Ilmavoimien työjuhta ovat F-16-hävittäjät, jotka on varustettu täsmäpommein. Israel on jo pyytänyt ampumatarvikkeita lisää Yhdysvalloista, kun Gazan pommitukset ovat syöneet varastoja.

Israelin F-35-hävittäjä lensi maan Libanonin vastaisen rajan yllä viime maanantaina. Kuva: AMMAR AWAD

Israel on vahvistanut käyttäneensä Gazassa myös F-35-häivehävittäjiään, joita se sai ensimmäisenä ulkomaana Yhdysvalloista. Koneita on Israelilla tällä hetkellä ainakin 36, ja saman verran lisää on tilauksessa.

Israel on tuonut Gazaan myös amerikkalaisia Apache-taisteluhelikoptereitaan, joita sillä on useita kymmeniä.

Israelilla ei ole aivan täydellistä ilmaherruutta Gazassa, sillä helikopterit ovat alttiita Hamasin lähi-ilmatorjuntaohjuksille.

Gazan pommitusten tuhoja Beit Lahiyassa. Kuva: MOHAMMED SALEM

Ilmavoimien käyttö on vain alkusoittoa ja tuki hyökkäykselle, koska niillä saadaan parhaimmillaan tuhottua vain vahvistetut Hamas-kohteet, kuten rakettien laukaisupaikat ja johtokeskukset. Runsaasti siviilejä on jo kuollut ilmaiskuissa.

Satojentuhansien miesvoima

Israel on kutsunut 360 000 reserviläistä palvelukseen Hamasin hyökkäyksen jälkeen. Kyseessä on maan historian suurimpiin kuuluva mobilisaatio.

Vastassaan jalkaväellä olisi mahdollisesti noin 30 000 Hamasin ja muiden Gazan militanttijärjestöjen taistelijaa.

Israelilaissotilaita tunnelitaisteluharjoituksessa vuonna 2017. Kuva: Amir Cohen

Israelin armeija pohjaa Suomen tavoin pakolliseen asepalvelukseen, jonka avulla ylläpidetään liki puolen miljoonan sotilaan reserviä.

Aktiivipalveluksessa sotilaita on 170 000. Heistä suuri osa on kuitenkin varusmiespalvelusta suorittavia.

Jo satoja sotilaita, myös varusmiehiä, on saanut surmansa taisteluissa Hamasin kanssa. Kaupunkisodassa Israel saisi varautua suuriin miehistötappioihin.

Panssariarmeija

Jos Israelin maavoimat hyökkää täysimittaisesti Gazaan, kärjessä olisi todennäköisesti mittava määrä vain Israelissa käytössä olevia kotimaisia Merkava-tankkeja.

Merkava on raskaasti panssaroitu ja etenkin etuosastaan hyvin suojattu 120 millin tykillä varustettu taistelupanssarivaunu. Niitä on aktiivikäytössä tiettävästi noin 500, ja varastoista löytyy ainakin tuhat vaunua lisää. Osan kalustosta Israel joutuu kuitenkin pitämään Libanonin rajalla Hizbollah-järjestön varalta.

Merkava-tankki on Israelin maavoimien taistelupanssarivaunu. Sen tärkein ominaisuus on tarjota mahdollisimman hyvä suoja miehistölle. Erikoisuus ovat luukut, joista pysäytetyn vaunun miehistö pystyy poistumaan joko pohjan tai takaosan kautta ja väistämään vihollisen tulituksen. Kuva: AMIR COHEN

Hyökkäystä tukemaan Israelilla on tuhansien panssariajoneuvojen reservi. Aktiivikäytössä on Merkavan pohjalle tehtyjä Namer-rynnäkköpanssarivaunuja sekä amerikkalaisia M113-miehistönkuljetusvaunuja.

Panssareiden soveltuvuus Gazan kaupunkisotaan on kyseenalainen. Avoimessa maastossa ne ovat tehokkaita, mutta kapeilla kaduilla ne altistuisivat panssarintorjunta-aseiden ja sinkojen tulitukselle.

M113-vaunun kuljettaja näytti voitonmerkkiä perjantaina, kun yksikkö siirtyi kohti Gazan rajaa. Kuva: VIOLETA SANTOS MOURA

Hamasin on nähty videoillaan tuhoavan Israelin vaunuja myös droneista pudotetuilla räjähteillä. Yleisesti Hamasin kykyä torjua hyökkäysmuodostelmassa olevia ja ilmatuen kanssa eteneviä israelilaispanssareita pidetään kuitenkin rajallisena.

Liikkuva tykistö

Israelin hyökkäystä tukee tykistö, jonka kalustossa on satsattu liikkuvuuteen. Uutiskuvissa on näkynyt, kuinka amerikkalaisvalmisteisia M109A5-telatykkejä on siirretty kohti Gazaa. Israelilla on näitä 155 millin tykillä varustettuja telatykkejä aktiivikäytössä ainakin 250.

Telatykki ampui kohti Gazaa viime sunnuntaina. Kuva: AMIR COHEN

Israel on myös mobilisoinut ensi kertaa vuoden 2006 sodan jälkeen raskaita M270-raketinheittimiään, kun maan puolustusvoimat kertoi kuluneella viikolla käyttäneensä niitä Hamasin kohteita vastaan.

Sokkeloiseen Gazaan on hankalaa suunnata epäsuoraa tulta. Israel kertoi kuitenkin käyttäneensä raketinheittimessä uusia Romah-nimellä tunnettuja pitkän kantaman täsmäammuksia.

Laivasto

Israelilla on Hamasia vastaan myös täydellinen meriylivoima. Sen laivasto koostuu neljästä korvetista, kahdeksasta ohjusveneestä ja kymmenistä partioveneistä. Israelilla on myös viisi sukellusvenettä.

Israel on iskenyt myös Gazan satamaan. Kuva on viime sunnuntailta. Kuva: MOHAMMED SALEM

Gazan tilanteessa laivaston rooli olisi lähinnä tukea maahyökkäystä ja tuhota mahdollisesti meritse pakoon yrittävät Hamasin veneet.

Erikoisjoukot

Israelin armeijan erikoisjoukkojen uskotaan toimineen syvällä Gazassa heti viime lauantain hyökkäyksestä lähtien. Vahvistamattomien tietojen mukaan ne olisivat onnistuneet vangitsemaan jopa keskeisen Hamas-johtajan mereltä tehdyllä operaatiolla.

Israelin laivaston erikoisjoukko Shayetet 13 harjoitteli Ashdodin edustalla vuonna 2016. Kuva: Amir Cohen

Juha Mäkelän mukaan erikoisjoukkojen rooli pienenee merkittävästi siinä vaiheessa, kun maahyökkäyksen alkua odotetaan.

– Niiden rooli liittyy tiedusteluun, Hamasin johtajien tappoihin ja maalinosoituksiin, joissa hyödynnetään myös lennokkeja ja ilmavoimia. Jos maaoperaatio lähtee liikenteeseen, se on mekanisoitujen joukkojen toimintaa, eivätkä erikoisjoukot enää pysty noin pienellä alueella toimimaan, Mäkelä toteaa.

Source Link is.fi