Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_34577009dbe1ab245af2750be73a7e20, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Janne Kataja paljasti konkurssin taustat – oman tyttären kysymys mursi kyyneliin – Uutisalue

Janne Kataja paljasti konkurssin taustat – oman tyttären kysymys mursi kyyneliin

Janne Kataja kertoi konkurssiin hakeutumisen taustoista Instagram-livessä.

Juontaja ja näyttelijä Janne Kataja kertoi Instagramissa surullisena tuotantoyhtiö Hihhihhii Oy:n konkurssin taustoista.

Katajan ja näyttelijä Aku Hirviniemen tuotantoyhtiön hakeutumisesta konkurssiin uutisoitiin maanantaina. Kataja kertoi silloin yhtiön jättäneen vapaaehtoisen konkurssihakemuksen.

Tiistaina aamupäivällä pitämässään Instagram-livessä Kataja kertoi tilanteen taustoista vakavana.

– Takana on paljon huonosti nukuttuja öitä ja iso määrä stressiä, pettymystä ja kaikkea tunteita näiden asioiden väiltä.

Kataja kertoi liven alussa lukeneensa edellisenä iltana netin keskustelupalstoja ja haluavansa oikoa väärinkäsityksiä.

– Ettei tule mielikuva, että olisimme yrittäjinä olleet holtittomia, koska siitä ei ole kyse.

Pieni Lelukauppa -yritys avasi uuden liikkeen Helsingin Stockmannille viime vuoden huhtikuussa. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Yrittäjä vakuuttaa, ettei kukaan yrittäjä tai yritysosakas halua hakeutua konkurssiin. Joidenkin nettikirjoittelijoiden mielestä tuotantoyhtiö ”ajettiin konkurssiin henkilökohtaisen hyödyn vuoksi”.

– Valistuneen käsitykseni mukaan jäimme hyvin pienestä kiinni, ettei olisi tarvinnut olla tässä tilanteessa.

Katajan mukaan tuotantoyhtiö perustettiin parikymmentä vuotta sitten.

– Silloin siinä oli kaksi osakasta, minä ja paras kaverini. Olimme lapsuuden kavereita Akun kanssa ja tarkoitus oli, että voimme sen avulla myydä omia huumorikeikkojamme.

Keihäsmatkat-sarja oli tuotantoyhtiölle Katajan mukaan iso taloudellinen pettymys. Hän vakuutti pitämässään livessä, että siihen liittyvät velat olisi kuitenkin jo hoidettu. Kuva: Handout Nelonen Media

Toimialan Kataja kertoo muuttuneen vuosien varrella useampaan otteeseen. Samalla osakkaita on lähtenyt ja uusia on tullut.

– On nostettu esiin yhtiön valtavaa velkamäärää, mutta itse asiassa se ei ole valtava ja se ei ollut ongelma tässä kohtaa, Kataja sanoi.

Hihhihhii Oy:n toimialaan kuuluu tv-tuotantojen lisäksi muun muassa lelukauppatoimintaa ja kiinteistöjen vuokrausta. Katajan mukaan velkojen syynä on muun muassa kiinteistöpuolen toiminnan yhtiöiden lainat, joissa myös tuotantoyhtiö on osakkaana.

– Se miksi yrityksellä on paljon velkaa, liittyy niihin kiinteistöihin ja on velkaa ostoveloissa, eli on ostettu tavaraa varastoon.

Tuotantoyhtiön kohtaloksi koituivat Katajan mukaan muuttunut maailmantilanne.

Koronavuodet sekä Ukrainan sota ovat luoneet taloudellisia haasteita. Hänen mukaansa samaa aikaa sisäänostokustannukset ovat nousseet, kun taas ihmisten ostovoima on heikentynyt.

Kataja herkistyi livessään moneen otteeseen.

– Konkurssi on inhimillinen tragedia, sen lisäksi että koskettaa perhettäni ja osakkaiden perheitä. Tämä koskettaa työntekijöiden perheitä ja läheisiä, ja yhteistyökumppanien perheitä ja läheisiä.

Konkurssi tuntuu suositun näyttelijän mukaan hirveältä.

– Se tuntuu tosi raadolliselta, lopulliselta. Siihen liittyy paljon häpeää, koska on epäonnistunut. Liittyy paljon surua, koska moni ihminen joutuu pettymään. Liittyy vähän myös vihaa ja kiukkua.

Erityisesti oman lapsen esittämä kysymys on näyttelijälle vaikea paikka.

– Samaa aikaa tyttäreni laittoi viestin, meneekö meiltä koti. Sanoin että ei, mutta en tiedä, olen uuden edessä.

Katajan lapsia on myös pelottanut, tullaanko heitä nyt kiusaamaan koulussa asian vuoksi.

Se saa Katajan herkistymään lisää. Hän uskoo, että jos lapsia kiusattaisiin asian vuoksi, kertoisi se kiusaajien vanhempien olevan ”varmaan menestyneitä”.

– Lupasin, että heidänkin isä on jonain päivänä taas menestynyt. Tuollaisen asian tai minkään takia ei saa koulussa kiusata.

Keskustelupalstoja seuratessa hän pelkää kuitenkin kotoa opitun kiusaamiskulttuurin näkyvän myös koulussa.

Vaikeuksista huolimatta Kataja pyrkii suhtautumaan positiivisin mielin tulevaan.

– Elämä jatkuu näyttelijäntyössä, Kataja vakuutti.

Hän ei aio luovuttaa tai lannistua.

– Suomessa on ollut vähän kulttuuri, että menestys menee menestyksen luo. Toivottavasti nyt ei ole se kulttuuri, vaan teattereista soitettaisiin töihin.

– Uskon, että itse todella paljon määrittelemme tulevaisuutemme. Määrittelemme paljon omalla asenteella asioita ja olen opettanut lapsilleni, että positiivinen asenne ja empatia ovat ne asiat, millä elämässä pärjää.

Liven seuraajia kiinnosti erityisesti lelukaupan kohtalo, mutta myös yrityksen tv-tuotantojen tilanne mietityttää.

– Meillä on ollut pari juttua mitä olemme tekemässä. Saa nähdä mitä niille käy, toivottavasti hyvin.

Katajan mukaan moni muukin tv-alan yritys kamppailee samojen asioiden kanssa kuin Hihhihhii Oy.

– Ne eivät vain ole vielä julkisia.

Janne Kataja on konkurssitilanteessa uuden edessä. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Hihhihhii Oy on Katajan ja Hirviniemen yhdessä perustama yhtiö, jonka toimiala oli alun perin tapahtumatuotanto, radio ja tv-toiminta sekä elokuvien ja videoiden tuotanto. Myöhemmin toiminta laajeni kiinteistöalalle ja lelukauppoihin.

Katajan mukaan tuotantoyhtiössä on osakkaita kahdeksan.

Viime marraskuussa tuotantoyhtiö joutui osaksi kohua, kun Hirviniemi erosi yhtiön hallituksesta viestikohun myötä. Useat naishenkilöt kokivat, että viestejä lähetellyt Hirviniemi oli käyttänyt maineikkaan tv-julkkiksen valta-asemaa väärin.

Hän oli lähetellyt useille naisille epäasiallisia viestejä, ja jotkut naisista kokivat ne ahdistaviksi.

Kohun jälkeen Hirviniemi pyysi käytöstään anteeksi Instagram-julkaisussa ja vetäytyi julkisuudesta. Myös useita hänen työprojektejaan peruttiin kohun seurauksena.

Source Link is.fi