Banner Before Header

Joukko australialaisnaisia nosti kanteen Qataria vastaan – joutuivat gynekologisiin tarkastuksiin Dohan lentokentällä

Joukko australialaisnaisia on nostanut oikeuskanteen Qataria vastaan viime vuonna maailmanlaajuista tyrmistystä herättäneestä tapauksesta, jossa naisia määrättiin lentokentällä gynekologisiin tarkastuksiin. Asiasta kirjoittaa muun muassa The Guardian-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Qatarin lentokenttäviranomaiset hakivat Dohan kentällä kymmenestä matkustajakoneesta useita naisia gynekologisiin tarkastuksiin sen jälkeen, kun kentän vessasta oli löydetty vastasyntynyt vauva. Viranomaisten mukaan tarkoituksena oli löytää lapsen äiti.

Qatarissa ovat voimassa tiukat islamilaiset lait, jotka rankaisevat ankarasti avioliiton ulkopuolella raskaaksi tulevia naisia.

Seitsemää tarkastuksiin joutunutta australialaismatkustajaa edustava asianajaja Damian Sturzaker sanoo, että hänen asiakkaansa haluavat virallisen anteeksipyynnön, korvauksia sekä vakuuden siitä, ettei edellisen kaltaista tilannetta tapahdu enää lentomatkustajille Qatarissa.

Sturzakerin mukaan kanne on nostettu Qatarin siviililentoviranomaista, Hamadin kansainvälistä lentoasemaa, Qatar Airways -lentoyhtiötä sekä Qatarin hallitusta kohtaan.

Tapauksen jälkimainingeissa Qatarin pääministeri esitti asiasta anteeksipyynnön. Gynekologiset tarkastukset määrännyt lentokenttäpoliisi on tiettävästi saanut toimistaan tuomion.

Tapaus on ollut kiusallinen Qatarille, joka on pyrkinyt kiillottamaan imagoaan ennen vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoja, joita se isännöi. Emiirikunta on kertonut panostaneensa naisten oikeuksiin ja sosiaalisiin ohjelmiin.

Lisää aiheesta:

Source Link yle.fi