Banner Before Header

Kannattaako perusterveelle 5–11-vuotiaalle antaa koronarokote? Suomen linja on eri kuin Tanskan ja Yhdysvaltojen, ja THL kertoo, miksi

Kannattaako perusterveelle 5–11-vuotiaalle lapselle antaa koronarokote? Kysymys ei ole ihan helppo: edes asiantuntijalaitos THL ei tarjoa siihen yksiselitteistä vastausta.

THL suosittelee rokotteen ottamista riskiryhmiin kuuluville lapsille sekä sellaisille lapsille, joiden lähipiirissä on riskiryhmiin kuuluva ihminen.

Heille suositus on yksiselitteinen, mutta perusterveiden 5–11-vuotiaiden kohdalla tilanne on toinen. THL:n mukaan perusterveille voidaan tarjota mahdollisuutta rokotuksen ottamiseen.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan tällaiseen muotoiluun on päädytty useista syistä.

– Kun rokotuksia suositellaan, pitää olla hyvin painavat syyt. Hyödyn ja haitan pitää olla oikeassa suhteessa, Nohynek sanoo.

Nohynekin mukaan 5–11-vuotiaiden kohdalla taudin vakava muoto on äärimmäisen harvinainen. Tämä on yksi syy, miksi rokotussuositus on heidän kohdallaan kevyempi.

Mahdollisuus rokotteen ottamiseen halutaan kuitenkin tarjota, Nohynek sanoo.

– Perheet ovat hyvin erilaisia, toiset ovat enemmän huolissaan vähäisestäkin koronariskistä ja heille kokonaishyvinvoinnin kannalta voi olla järkevää, että lapsi rokotetaan. Sitten voi olla perheitä, jotka ovat enemmän huolissaan rokotteiden haitoista eivätkä halua edes harvinaisen haitan riskiä omalle kohdalleen.

5–11-vuotiaiden rokotuksia on annettu noin viikon ajan Helsingissä kahdessa toimipisteessä: Itäkeskuksessa ja Kalliossa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Tanskassa ja Yhdysvalloissa toimitaan toisin

THL:n nykyisen muotoilun taustalla on myös Yhdysvalloista saatu tieto.

Nohynekin mukaan Yhdysvalloissa oli rokotettu joulukuun puoliväliin mennessä jo yli seitsemän miljoonaa tähän ikäluokkaan kuuluvaa lasta, ja THL halusi saada tietoa, kuinka paljon siellä on havaittu sydänpussin ja -lihaksen tulehduksia rokotteen saaneilla lapsilla.

Seurannassa havaittu lukumäärä oli noin yksi tapaus miljoonaa rokotettua lasta kohden.

– Tämän tiedon ja Suomen epidemiologisen tilanteen valossa katsoimme, että “tarjotaan rokotusta annettavaksi” on se mihin näyttöpohjaisesti päädyimme.

Esimerkiksi Tanskassa rokotteita on annettu 5–11-vuotiaiden ikäryhmälle erilaisin perustein: siellä perusterveitä lapsia rokotetaan järjestelmällisesti ja tällä pyritään hidastamaan omikronin leviämistä koko yhteiskunnassa.

– Heillä valtakunnallinen rokotuspäätös on nojannut niin sanottuun epäsuoraan suojaan eli lasten infektioita vähentämällä pyritään vähentämään tartuntoja ja kaiken kaikkiaan omikroniin sairastumista, Nohynek sanoo.

Edward Repoa ei koronarokotteen ottaminen juuri jännittänyt. Eniten harmitti, että jääkiekko-treenit jäävät välistä, koska rokotteen ottamisen jälkeen on kolmen päivän raskaan liikunnan kielto. Rokotteen antoi kouluterveydenhoitaja Jonna Blyh-Perret. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Helsingissä rokotusajat täyttyivät nopeasti

Helsingissä 5–11-vuotiaiden perusterveiden rokotukset alkoivat ennen uutta vuotta ja ajat varattiin loppuun nopeasti. Rokotuksia on annettu Kalliossa ja Itäkeskuksessa, mutta niiden etenemistä on jonkin verran hidastanut lupalappujen puuttuminen.

Rokottamiseen edellytetään molempien huoltajien suostumus. Jos lapsi tulee rokotukseen vain toisen huoltajan kanssa, poissaolevalta huoltajalta tulee olla rokotusta varten allekirjoitettu kirjallinen suostumuslomake.

Itäkadun perhekeskuksen osastonhoitajan Raija Saavalainen-Kourulan mukaan tällainen lomake on puuttunut monilta, mikä on hidastanut rokotusten etenemistä.

Suostumuslomakkeen voi tulostaa THL:n verkkosivuilta. Tämän ikäryhmän rokotusaikoja on tulossa lisää, ja jatkossa on tarkoitus antaa rokotuksia myös koulujen tiloissa.

Suunnitelmat ovat kouluterveydenhuollon päällikön Tuula Salmivaara-Pesosen mukaan vielä kesken, Helsingin kaupunki tiedottaa asiasta tarkemmin vielä tällä viikolla tai ensi viikon alussa.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 6.1.2022 kello 23:een asti.

Lue lisää:

Source Link yle.fi