Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fda15ce62d628db7ee618cc3c26dde08, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Katso maailman suurimman avaruusraketin laukaisua klo 15.50 – Elon Musk: ”Jos laukaisualusta ei tuhoudu, niin voiton puolella ollaan” – Uutisalue

Katso maailman suurimman avaruusraketin laukaisua klo 15.50 – Elon Musk: ”Jos laukaisualusta ei tuhoudu, niin voiton puolella ollaan”

Miljardööri Elon Muskin SpaceX-avaruusyrityksellä on tänään näytön paikka, kun maailman suurin ja voimakkain avaruusraketti yritetään laukaista koelennolle Texasista.

Texasissa tapahtuu kello 16 Suomen aikaa, kun Boca Chicasta yritetään koelaukaista ihmiskunnan historian suurin ja voimakkain avaruusraketti.

Miljardööri Elon Muskin SpaceX-avaruusyhtiön Starship-avaruusraketti yhdistettynä Super Heavy booster -kantorakettiin on pituudeltaan noin 120 metriä. Pelkästään kantoraketissa on 33 moottoria ja tehoa löytyy noin kaksi kertaa Nasan SLS-raketin verran.

Koelento lähtee SpaceX:n avaruustukikohdasta Starbasesta. Super Heavy -kantoraketin olisi tarkoitus nostaa Starship puoleenväliin matkalla kiertoradalle, jonka jälkeen kantoraketti irtautuu ja laskeutuu Meksikonlahteen.

Starship jatkaa tämän jälkeen omilla moottoreillaan kiertoradalle asti, josta se pikaisen piipahduksen jälkeen laskeutuu Tyyneenmereen.

Koko kuviossa pitäisi kestää vain puolitoista tuntia.

Starshipin laukaisu on onnistuessaan merkittävä rajapyykki avaruusmatkustuksen historiassa. Musk aikoo demonstroida isolla, uudelleenkäytettävällä raketilla ihmisten ja materiaalin kustannustehokasta kuljettamista avaruuteen isossa mittakaavassa.

Starshippiin toden teolla mahtuu, sillä raketti voi kantaa yli satatuhatta kiloa lastia ja sadan hengen miehistön. Muskin visioissa Starshipit veisivät tulevaisuudessa isoja määriä ihmisiä, rahtia ja satelliitteja niin kiertoradalle, Kuuhun kuin lopulta Marsiin asti.

Starship ja Super Heavy korkeusvertailussa. Se tulee toisena Näsinneulan jälkeen.

Starship-avaruusraketti Super Heavy -kantoraketin kera ei aivan yllä Näsinneulan kattokorkeuteen. Kuva: SpaceX ja Yle, kuvankäsittely Jari Mäkinen

Helppoa supertehokkaan ja -ison raketin lähettäminen ei tule olemaan. Musk on toistuvasti pyytänyt ihmisiä laskemaan odotuksia koelaukaisun suhteen, ja sanonut laskevansa voitoksi kaiken mitä ikinä tapahtuukaan, kunhan raketin laukaisualusta ei tuhoudu laukaisussa.

Tämä tulisi SpaceX-yhtiölle hirvittävän kalliiksi. Esimerkiksi Starshipin laukaisuteline on yli 140 metriä korkea jättiläisrakennelma ja suunniteltu tulevaisuudessa toimimaan myös laskeutumistelineenä kantoraketeille.

Koelaukaisua jännittävät muutkin kuin Musk ja yhtiökumppanit. Yhdysvaltain avaruusvirasto Nasa on valinnut SpaceX:n Starship-raketin yhdelle Artemis-avaruusohjelman kuulennolleen.

2020-luvun lopussa ja 2030-luvun alussa tapahtuvilla kuulennoilla Nasan olisi tarkoitus lennättää varta vasten tehtäviä varten rakennetulla Starship-versiolla ihmisiä Kuun pinnalle pitkäkestoisille tutkimusmatkoille.

Source Link yle.fi