Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1cec59fa98a55c5c4c8145a9c3f27a77, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Kelirikko koettelee: ”Ei se enää sovellu turvalliseen liikkumiseen”, sanoo asukas kovalla käytöllä olevasta kotitiestään – Uutisalue
Banner Before Header

Kelirikko koettelee: ”Ei se enää sovellu turvalliseen liikkumiseen”, sanoo asukas kovalla käytöllä olevasta kotitiestään

Talven aiheuttamat vauriot koettelevat varsinkin valmiiksi huonokuntoisia teitä. Yksi esimerkki korjausvelan aiheuttamasta tilanteesta löytyy Torniosta.

Heinijänkäntie Torniossa on ollut jo pitkään huonossa kunnossa. Se alkaa olla jo vaaraksi liikenteelle.

Tornion Liakassa asuva ja koira- sekä löytöeläinhoitolaa pitävä yrittäjä Jenni Juntti kertoo välttelevänsä Heinijänkäntietä mahdollisimman paljon.

– Se on karmeassa, suorastaan sietämättömässä kunnossa. On ollut jo yli vuosikymmenen. Ei se enää sovellu turvalliseen liikkumiseen.

Heinijänkäntiellä on paljon raskasta liikennettä. Tietä käyttävät Juntin mukaan maatalouskoneiden lisäksi myös puutavararekat, maitoautot ja kaivoskuljetukset. Monella Meri-Lapin asukkaallakin on Heinijänkäntielle asiaa, sillä alueen jätekeskukseen kuljetaan sitä kautta.

– Kyllä hirvittää kulkea siellä. Tien reunat ovat painuneet niin pahasti, että on ajettava keskellä tietä.

Kelirikkoinen Heinijänkäntie Torniossa kevättalvella 2024. Tiessä on kuoppia, kuopissa vettä.

Heinijänkäntiessä on niin paljon kuoppia, että niiden väistely polkupyörälläkin on vaikeaa, sanoo Jenni Juntti. Kuva: Laura Valta / Yle

Tie on täynnä kuoppia ja reikiä. Kelirikkoaika tuo vuosittain mukanaan uusia routavaurioita, ja viime keväänä tuhoja teki vielä tulva, joka huuhteli tietä paristakin kohdasta. Kuvaavaa on, että talviaikaan tie on jopa paremmassa kunnossa kuin sulan maan aikaan.

– Lumi ja jää vähän peittävät monttuja tiessä, mutta nyt tilanne on taas pahimmillaan, Juntti huokaa.

Tieosuuden nopeusrajoitus on laskettu 80:stä 60 kilometriin tunnissa, mutta Juntin mielestä se ei ole ratkaisu.

– Tie vaatii kunnollisen peruskorjauksen, pelkkä kuoppien täyttely ja nopeusrajoitus ei riitä. Edes pyörällä siellä ei voi ajaa, se on yhtä kuoppien väistelyä koko pyöräily.

Lapin ely-keskuksesta saadun tiedon mukaan Heinijänkäntien kunnostus ei ole lähiaikojen korjaussuunnitelmissa.

Kelirikkoinen Heinijänkäntie Torniossa kevättalvella 2024. Tien reunat ovat painuneet ja hapertuneet.

Tien reunat ovat niin painuneet ja hapertuneet, että autoilijat joutuvat ajamaan keskellä tietä. Kuva: Laura Valta / Yle

Tänä keväänä kelirikkokevät on valtakunnallisesti normaali, mutta Pohjois- ja Itä-Suomessa tilanne on paikoin tavallista hankalampi.

Koko maassa painorajoituksia on tällä hetkellä yli 1200 tiekilometrillä. Tilanne on pahin Lapissa ja Pohjois-Karjalassa. Tänään asetettujen uusien painorajoitusten jälkeen Lapissa painorajoituksia on lähes 360 kilometrillä ja Pohjois-Karjalassa runsaalla 300 kilometrillä.

– Tavallisena kelirikkokeväänä painorajoituksia on 1 000–1 500 tiekilometrillä, joten toistaiseksi ollaan normaalitilanteessa, kertoo maanteiden kunnossapidon asiantuntija Jarkko Pirinen Väylävirastosta.

Korjausvelka pahentaa kelirikkovaurioitakin

Pirisen mukaan tiestön korjausvelka alkaa näkyä myös kelirikkovaurioiden kasvuna päällystetyillä teillä. Hallituksen lupaama 250 miljoonan euron lisäys teiden kunnostusrahoihin onkin enemmän kuin tarpeen.

Odotettavissa on, että ilmaston muuttuminen lisää tiestölle tulevaa rasitusta. Varsinkin rajut vaihtelut, äärisäät ja raskaat sateet ovat Pirisen mukaan myrkkyä teille.

Kelirikkoinen Heinijänkäntie Torniossa kevättalvella 2024. Tiessä on runsaasti painaumia ja kuoppia, kuopissa on vettä.

Heinijänkäntiellä kulkee paljon raskasta liikennettä ja sitä pitkin kuljetaan myös alueen jätekeskukseen. Keväisin moni tulee seuraamaan muuttolintuparvia, jotka pysähtyvät pelloille. Kuva: Laura Valta / Yle

Tiemestarin puhelin soi kymmeniä kertoja päivässä

Suomalaiset käyttävät ahkerasti erilaisia palautekanavia ilmoittaakseen teiden ja katujen ongelmista. Esimerkiksi korjauspyyntöjä tulee kunnille ja viranomaisille niin puhelimitse, sähköpostitse kuin palautekanavienkin kautta.

Pirinen kertoo, että Väylään tulee vuodessa noin 110 000 palautetta eri linjoja pitkin.

Myös kunnilla ja kaupungeilla on käytössään monia kanavia ottaa vastaan asukkaiden pyyntöjä, toiveita ja moitteita. Esimerkiksi Kemi muistutti tässä kuussa sähköisen palautekanavan olemassaolosta myös katuja koskevia ilmoituksia varten. Tiemestari Tarja Happonen-Angerias saa yhteydenottoja valtavan määrän: puheluita voi tulla päivässä 50–100.

– Viestejä tulee kyllä runsaasti kaikkia kanavia pitkin. Ehkä palautekanava on hiukan vähentänyt puheluiden määrää, Happonen-Angerias kertoo.

Kuoppia ja muita ongelmia kierretään tähän aikaan vuodesta korjaamassa koko ajan.

Source Link yle.fi