Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bd79cceb99da8c46c38729780858cf8a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kenelle käy kutsu Finlandia-ajoon? – Uutisalue

Kenelle käy kutsu Finlandia-ajoon?

Helsinki-ajon voittajalle ei tänä vuonna luvata varmaa paikkaa Finlandia-ajoon, mutta todennäköisesti se siinä juoksee.

1. Panokset kovenevat huippulämminveristen kilpailuissa. Lauantaina ravattavan Helsinki-ajon voittajalle voi hyvinkin aueta ovi Seinäjoki Raceen tai Finlandia-ajoon tai jopa molempiin.

Viime vuosina Helsinki-ajon sankari on saanut automaattisesti kutsukortin Finlandia-ajoon, mutta täksi vuodeksi tämä tiketti poistui. Syy on Vermon kilpailupäällikön Jarkko Korhosen mukaan Helsinki-ajon aikainen ajankohta.

Run For Royaltyn viime keväänä voittama lähtö juostiin Vermon keskiviikkoraveissa huhtikuun 12. päivänä 1,5 viikkoa tämänkertaista myöhemmin. Toissa vuonna Deangelon viemä Helsinki-ajo ajettiin myös keskiviikkona, mutta samana kalenteripäivänä 30.3., kuten nytkin.

Kolme vuotta sitten Helsinki-ajo päästeltiin sen sijaan vasta 1,5 viikkoa ennen Finlandia-ajoa. Silloin menolipun superkisaan lunasti Next Direction.

Finlandia-ajo ravataan toukokuun 5. päivänä.

– Kilpailukalenterista ei löytynyt nyt Helsinki-ajolle sopivaa ajankohtaa lähempänä Finlandia-ajoa. Tämän takia Finlandia-lipusta voittajalle luovuttiin, Korhonen sanoo.

– Emme halunneet luvata näin aikaisin Helsinki-ajon voittajalla kutsua Finlandia-ajoon, koska kaikki huiput eivät ole välttämättä edes aloittaneet kauttaan ja lisäksi tässä välissä ajetaan vielä Kultaloimi ja Seinäjoki Race. Toki on täysin mahdollista, että Helsinki-ajon voittaja saa sen muutenkin.

Helsinki-ajon suosikki Hierro Boko on isännistä vahvimmin kiinni Finlandia-ajon kutsussa. Kuva: Maisa Hyttinen Suomen Hippos / Lehtikuva

On jopa todennäköistä, että lauantain sankari kutsutaan ensimmäisenä suomalaishevosena Finlandia-ajoon. Etenkin jos se on Hierro Boko tai Global Withdrawl, joilla on kovimmat näytöt huippukisoista ja jotka olivat mukana jo viime keväänä.

Global Withdrawl sijoittui vuosi sitten Finlandia-ajossa kolmanneksi ja Hierro Boko kuudenneksi.

Finlandia-ajoon on tähän mennessä kutsuttu kolme hevosta järjestyksessä ruotsalainen Hail Mary, norjalainen Stoletheshow ja italialainen Vivid Wise As. Viimeksi mainittu Alessandro Gocciadoron suojatti on maailman rikkain tällä hetkellä kilpaileva ravihevonen.

2. On taas se aika vuodesta, kun valmentajalegenda Pekka Korven huippuhevoset kirmaavat tiukan talvitreenikuurin jälkeen laumoittain kilparadoille.

Keskiviikkona Vermossa juoksi neljä Korven tallin suojattia ja lauantaina niitä kilpailee samalla radalla kuusi. Ennen tätä viikkoa asti hänen hevostensa vuoden starttimäärä oli 23 ja voittolukema 2.

– Hevosiamme treenattiin talvi, ja nyt kun kelit paranevat, niillä ruvetaan ajamaan kilpaa, Korpi sanoo.

Hän ei ollut täysin tyytyväinen talven valmennusolosuhteisiin.

– Treenikelit vaihtelivat aika paljon. Ne ovat olleet viime vuosina joskus paremmatkin.

– Varsinkin kovempi ajo on jäänyt hevosilla vähemmälle, mutta onneksi Vermossa niillä on päässyt ajamaan reippaammin, Korpi kertoo.

Korpi ei odota valmennettaviltaan varsinaisia supersuorituksia lauantaina. Hänen kuusikostaan vain Helsinki-ajossa juokseva American Hero on ehtinyt startata tänä vuonna.

– Hevosemme ovat varmasti kohtalaisia, mutta olisi väärin, jos ne olisivat heti huippuiskussa. Vasta kesällä niiden pitäisi olla parhaimmillaan. Saa nähdä, kuinka niillä riittää vauhti ensimmäisillä kerroilla.

Pekka Korven hevoset palaavat ryminällä kilparadoille. Kuva: Maisa Hyttinen

Lauantairavien suurimpia 15 000 euron seteleitä Korven hevosista tavoittelevat 4-vuotiaiden Uudenmaan Upeimmassa juoksevat Magical Prince ja Long Leg. Tallikaverukset joutuvat starttaamaan takamatkalta.

– Molemmat näyttivät 3-vuotiaina olevansa hyviä hevosia. Niiden tehtävä ei ole kuitenkaan Vermossa helppo 20 metrin pakilta, sillä paalulla on myös hyviä, Korpi pohtii.

Kovimmat odotukset treenarilla on lauantaina vuotta nuoremmasta Arctic Emeraldista. Se näytti syksyn 2-vuotislähdöissä olevansa todellinen varsatähti. Ori voitti neljästi ja tienasi yli 30 000 euroa.

– Ehkä Arctic Emeraldilla on hevosistamme paras voittosauma, mutta sitäkin on vastassa hyviä jo tänä vuonna kilpailleita hevosia. Myös Hannu-Pekan hevonen on hyvä, Korpi sanoo ja viittaa poikansa Hannu-Pekka Korven tallin One Ofiin, joka avaa myös kautensa.

American Heron voittomahdollisuuksiin Korpi ei usko kovassa sakissa ikävältä lähtöpaikalta.

3. Ossi Nurmosen tallin timanttinen suomenhevoskaksikko palaa värittämään kevään huippulähtöjä lauantaina. 9-vuotias Stallone starttaa Vermon kultadivisioonakarsinnassa radalta 2 ja viisi vuotta vanhempi H.V. Tuuri radalta 8.

Valmentaja on ollut tyytyväinen, kuinka hänen suojattinsa ovat päässeet valmistautumaan tähän kauteen.

– Molemmat hevoset ovat saaneet olla terveinä. Kovat pakkaset haittasivat vähän alkuvuonna, mutta muuten niitä on voitu treenata normaalisti, Nurmonen kertoo.

Tallikaverukset eivät harjoittele kimpassa, koska ovat erityyppisiä.

– Stallone on säpäkämpi menemään, minkä takia sillä ajetaan kotona toisen takana, kun taas Tuuri on rauhallisempi. Stallonen treenivauhdit ovat kovempia.

Liehuletti H.V. Tuuri avaa kautensa Vermossa. Kuva: TIMO HARTIKAINEN

– Kumpikin niistä tulee kuitenkin Vermon lähtöön normaalista perustreenistä, eivätkä ne varmaan ole heti parhaimmillaan. Tosin ne eivät ole koskaan vaatineet varsinaista rumbaa ennen startteja.

Nurmonen pitää talven suomenhevosvaltiasta Morisonia vaikeana lyötävänä lauantaina. Hän ei silti ylläty, vaikka voitto lähtisi hänen mukanaan Maaningalle.

– Morison voi päästä takarivistä Stallonen perästä hyvin läpi ja on varmasti vahvoilla. Jos sen juoksu ei kuitenkaan onnistuisi kovin hyvin, se nostaisi muiden mahdollisuuksia. En pidä yllätyksenä, vaikka voitto tulisi tallillemme.

Nurmonen ei laita hevosiaan paremmuusjärjestykseen.

– Minä eikä kukaan muukaan tiedä, kumpi kaksikosta on paremmassa iskussa. Vasta startit alkavat näyttää sen.

Kevään ja kesän todelliset huippukisat ovat Nurmosen tähtien tähtäimessä. Myös ulkomailla kilpaileminen kiinnostaa valmentajaa.

– Solvallan Elitkampen kevään lopussa on mielessäni. Tuuri ja Stallone ovat sijoittuneet siinä aikaisemmin kakkoseksi, ja se on niille hyvä kisa. Kesällä on taas muutenkin tarjolla tosi paljon isoja lähtöjä, jos hevoset ovat siinä kunnossa.

IS:n Toto75-vihjerivi, Vermo 30.3.

T75-1: 9,1,4,10

T75-2: 3,9,4,6,2

T75-3: 3,1,10,4,6,5

T75-4: 4 Hierro Boko

T75-5: 8,2

T75-6: 9,2,7

T75-7: 7,1,2

Pelin hinta 0,05 euron panoksella 108 euroa.

Source Link is.fi