Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4ee4d0d70c0641c634924d830b91124c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kirsi Kunnas oli Tampereen kulttuuripiirien näkyviä hahmoja – ”Hän oli hauska ja eloisa” – Uutisalue

Kirsi Kunnas oli Tampereen kulttuuripiirien näkyviä hahmoja – ”Hän oli hauska ja eloisa”

Kirsi Kunnas oli näkyvä hahmo Tampereen kirjallisissa piireissä, muistelee professori Panu Rajala.

– Viimeisen kerran törmäsin Kirsi Kunnakseen silloin, kun Pirkkalaiskirjailijat meinasi muuttaa nimensä Tampereen kirjailijoiksi. Silloin meitä veteraaneja kokoontui kiivaasti vastustamaan hanketta, Rajala sanoo.

– Ihmisenä hän oli hauska ja eloisa, ja myös aika kriittinen ja sarkastinen. Hän saattoi sanoa vahvasti vastaan joistain asioista. Hän ei ollut myötäilijä ja liehakko ollenkaan.

Menipä Tampereella minne vain, Kunnakseen törmäsi aina, Panu Rajala muistelee.

Kirjailija ja akateemikko Kunnas kuoli maanantaina 96-vuotiaana. Asiasta kertoi STT:lle Kunnaksen perhepiiri. Kunnas kuoli nukkuessaan kotonaan Ylöjärvellä. Hän olisi täyttänyt 97 vuotta joulukuussa.

Kunnas oli runoilija ja lastenkirjallisuuden uranuurtaja. Lisäksi hän teki mittavan elämäntyön suomentajana ja kehitti äidinkielen ja kirjallisuuden alkuopetusta.

Kunnas syntyi 1924 taiteilijaperheeseen Helsingissä. Hän avioitui lupaavan prosaistin Jaakko Syrjän kanssa vuonna 1957. Pariskunta muutti sen jälkeen Ylöjärvelle ja vaikutti Tampereen kulttuuripiireissä.

Jaakko Syrjä ja Kirsi Kunnas Kunnaksen 70-vuotis taiteilijajuhlassa.

Menipä Tampereella minne vain, Kunnakseen törmäsi aina, Rajala muistelee.

– Kirsi Kunnas oli pitkän aikaa monessa mukana.

Helsingin modernistit ja tamperelaiskirjailijat – kuten Väinö Linna – olivat 50-luvulla napit vastakkain.

– Kirsi Kunnas oli ensin modernistien piirissä Helsingissä. Sitten kun hän meni naimisiin Jaakko Syrjän kanssa ja muutti Tampereelle, Tuomas Anhavakin merkitsi johonkin katalogiin, että ”Asuu nykyisin Tampereella”. Se oli dismeriittiä. Kirsi Kunnas menetti modernistin huntunsa kun muutti Tampereelle, Rajala sanoo.

Kirsi Kunnas oli näkyvä hahmo myös Pirkanmaan perinnepoliittisessa yhdistyksessä. Kun jotakin vanhaa rakennusta uhkasi tuho, Kirsi Kunnas oli eturivissä taistelemassa suojelun puolesta.

Rajala muistelee Kunnaksen saaneen perheystävä Väinö Linnankin mukaan vastustamaan vanhojen rakennusten purkuhankkeita.

Kirsi Kunnas kuului aikoinaan siihen porukkaan, jolla oli oikeus nimetä kirjallisuuden Nobel-palkintoehdokkaita. Kunnaksen ehdokas oli Tuntemattoman sotilaan ja Pohjantähden kirjoittaja Väinö Linna.

Nobel-palkintoa mestarille ei koskaan tullut.

Source Link is.fi