Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e77b8b32a561e7f177eb3f1e05886ce7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Artturi Lehkonen näyttelee pääosaa NHL-kevään rakkaustarinassa – katso häikäisevät hetket, jotka kiteyttävät ”sielupelaajan” arvon – Uutisalue

Kommentti: Artturi Lehkonen näyttelee pääosaa NHL-kevään rakkaustarinassa – katso häikäisevät hetket, jotka kiteyttävät ”sielupelaajan” arvon

Ylen seuraava NHL:n tv-ottelu nähdään sunnuntai-iltana klo 22 TV2:ssa. Tampa Bay Lightning ja New York Rangers kohtaavat tuolloin itäisen konferenssin finaalisarjan kolmannessa ottelussa.

Artturi Lehkonen oli Coloradon hahmo, kun joukkue voitti Edmontonin toistamiseen NHL:n läntisen konferenssin loppuotteluissa. Lehkonen iski tehot 1+1, kun Avalanche otti vakuuttavan 4–0-voiton Oilersista.

Montrealissa viimeistä sopimuskauttaan pelannut Lehkonen on ollut Coloradolta nappihankinta maaliskuussa. Menneet kuukaudet ovat osoittaneet, että loistavalla peliälyllä ja työmoraalilla varustettu hyökkääjä oli siirtotakarajan paras kaappaus.

Viime hetkillä liikkui monia Lehkosta nimekkäämpiä ja kalliimpiakin pelaajia. Harva on kuitenkaan pystynyt tuomaan uuteen joukkueeseensa merkittävää lisäarvoa.

Lehkonen on sopeutunut Coloradoon ja noussut Avalanchen johtavaksi pelaajaksi nopeasti. Hänen loistoaan tai tehoja (5+3) pudotuspeleissä voisi kutsua sensaatioksi, jos siinä olisi jotain yllättävää.

Tosiasia on, että näin Lehkonen on pelannut jo pitkään. Tuntuu, että Suomessa ja Pohjois-Amerikassa moni on havahtunut Lehkosen vahvaan kokonaisvaltaiseen pelaamiseen vasta, kun tämä kaupattiin oikeasti laadukkaaseen joukkueeseen.

Artturi Lehkonen työnnetään päin ylärimaa Nashvillen maalin edessä.
Artturi Lehkonen on kaukalossa aina siellä, missä tapahtuu. Kuva on pudotuspelien ensimmäisen kierroksen Nashville-sarjasta.Getty Images

Lehkonen oli joukkueensa ehdotonta parhaimmistoa viime kesänä, kun Montreal rynni yllättäen Stanley Cupin loppuotteluihin asti. Tasakentällisin suomalainen oli joukkueensa paras hyökkääjä muun muassa laukausten sekä maaliodottamien suhdeluvuissa – siitäkin huolimatta, että hän aloitti 65-prosenttisesti omalta alueelta.

Montrealin kahden viime (2020 ja 2021) pudotuspelikevään aikana Lehkosen ykkössektorin maalipaikkojen suhdeluku oli 58 prosenttia. Tämä ohella Lehkonen pelasi hyökkääjistä toiseksi eniten alivoimalla ja muun muassa blokkasi pelaamaansa tuntia kohden (3,47) eniten laukauksia.

Vuosien 2019-2021 pudotuspeleissä Lehkonen teki viisi voittomaalia, eniten Montrealin joukkueesta.

Parhaiten turkulaisen loiston ymmärtää kuitenkin paljaalla silmällä. Kyse on ”sielupelaamisesta” ja työmoraalista, johon harva kykenee vastaamaan edes maailman parhaan jääkiekkoliigan pudotuspeleissä. Joka ikisessä vaihdossa kaasu on pohjassa, eikä peli mene juoksemiseksi.

Tällaiset pelaajat ovat etenkin pudotuspeleissä kultaakin arvokkaampia.

Identiteetti 15 sekunnissa

Colorado on yksi NHL:n suurimmista mestarisuosikeista. Hyökkäysorientoituneen joukkueen saa liian usein houkuteltua maalintekokilpailuun.

Ja juuri tästä syystä tasapainottavaksi liimapelaajaksi profiloituvaa Lehkosta rakastetaan Denverissäkin. Tällaista pelaajaa jokainen jääkiekkovalmentaja maailmassa arvostaa.

Torstain konferenssifinaalissa Lehkosen kyvyistä nähtiin fantastinen esimerkki Coloradon kahdessa ensimmäisessä maalissa.

1–0: voittaa kamppailun ja kiekon keskialueella, minkä jälkeen syöksyy antamaan painetta puolustajille. Darnell Nurse antaa paineen alla syötön suoraan Mikko Rantasen lapaan, joka toimittaa kiekon Nazem Kadrille. Tässä vaiheessa Lehkonen on jo menossa maalille ja ohjaa Kadrin laukauksen hienosti verkkoon.

Katso tilanne alla olevalta videolta.

Ja viisitoista sekuntia myöhemmin:

2–0: Colorado heittää aloitusvoiton jälkeen kiekon päättyyn, missä Lehkonen taklaa Connor McDavidin irti kiekosta. Kun Rantanen jää painimaan kahden Oilers-pelaajan kanssa kiekosta, Lehkonen tulee ja irroittaa kiekon jaloista toimittaen sen Kadrille. Tämä siirtää kiekon puolustaja Josh Mansonille, joka pamauttaa kiekon verkkoon.

Katso tilanne alla olevalta videolta.

Viiteentoista sekuntiin voi mahtua todella monta oikein tehtyä pientä asiaa – niin ja tehot 1+1.

Tehokkuus nousussa

Pohjois-Amerikassa tähtikultti ja maalikimarat johtavat keskustelua. Siksi Lehkosen kykyihin on herätty vasta viime viikkojen tehojen kautta. Kuusi pistettä kuuteen viime otteluun on toki sekin kova suoritus.

Ehkä maalinteon tehokkuus onkin ainoa asia, mitä Lehkonen on isosti kohentanut Montrealista. NHL-urallaan yhdeksän prosentin tehokkuudella laukonut laitahyökkääjä on osunut pudotuspeleissä joka viidennellä (20%) yrittämällä.

Lehkosen kohdalla kyse on hirmuisesta työmäärästä sekä pelin tärkeimpien lainalaisuuksien ymmärtämisestä ja kunnioittamisesta. Puhutaan pienistä ja jopa näkymättömistä voittavista asioista, joita toisteisesti tekemällä voi voittaa Stanley Cupin.

Vain parin kuukauden jälkeen tuntuu hassulta ajatella Colorado Avalanchea ilman Artturi Lehkosta. Se, jos mikä on pelaajalle iso kohteliaisuus.

Lue myös:

Coloradon suomalaiset liekeissä – Avalanche karkasi toisen erän salamamaaleilla voittoon

Kommentti: Jukka Jalosta tarvittaisiin NHL:ssä – Wayne Gretzkyn avautuminen sen osoitti

Kaapo Kakolta huima esityö voittomaaliin – Rangers yllätti Tampa Bayn, Shestjorkin ylsi Tuukka Raskin saavutukseen

Source Link yle.fi